GREVA CONTINUĂ LA "TUBINOX" Producătorul naţional de ţevi din inox este scos de pe piaţă

Alina Cimpoeru
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 21 noiembrie 2005

Societatea are comenzi dar nu are cine să semneze contractele!

Echipamente nefolosite, cumpărate înainte de 1989, riscă să ajungă la fier vechi

Salariaţii de la singurul producător naţional de ţevi din inox SC "Tubinox" SA Bucureşti sînt de trei săptămîni în grevă generală, iar cîţiva dintre ei au intrat în greva foamei de lunea trecută. Protes-tele lor au vizat în special recuperarea salariilor neprimite începînd cu luna septembrie. Sindicaliştii au dat în judecată societatea atît pentru salariile restante, cît şi pentru sporurile neplătite de aproape doi ani. Dar acţionariatul societăţii este incert iar conducerea, practic, inexistentă. Reprezentanţii acţionarului majoritar "Tenaris - Silcotub" au declarat că acţiunile (99,49%) s-au întors la AVAS întrucît statul nu a res-pectat o înţelegere de ştergere a datoriilor istorice ale societăţii. AVAS ne-a informat că nu a intrat încă în proprietatea acţiunilor. Fiecare zi de tergiversare a soluţionării acestui diferend adaugă şi mai multă disperare muncitorilor.

Muncitorii mai reclamă faptul că după privatizare întreprinderea nu a mai produs conform specificului (ţevi de inox). Mai mult, susţin ei, fabrica a fost devalizată de către noii proprietari, încît acum producţia poate fi reluată doar cu costuri foarte mari.

Chiar şi în situaţia actuală societatea are comenzi. Sindicaliştii povestesc: "Am trimis, spre aprobare, comenzile pe fax şi la AVAS şi la Tenaris dar nu am primit nici un răspuns. Le-am şi spus că dacă dăm drumul la producţie primim banii în avans. Aici nu există o conducere care să aibă competenţa necesară negocierii şi semnării unui contract."

"Tubinox" este fosta întreprindere nr.9 de la "Republica" iar zona e prăduită zilnic de cei care caută fier vechi. "Dacă nu am fi aici, ar intra cu maşinile, cu căruţele şi ar lua tot ce le-ar ieşi în cale", spune un reprezentant al muncitorilor.

Sindicaliştii s-au organizat şi asigură paza (sînt cel puţin şapte posturi de pază). "Utilajele din hale nu reprezintă fier mort ci au valoare foarte ridicată", ne explică un inginer. Există acolo şi echipamente nefolosite, cumpărate înainte de '89 pentru producţia destinată Centralei Nucleare de la Cernavodă. Deşi sînt perfect funcţionale, acum sînt abandonate. Au cos-tat o grămadă de bani şi vor ajunge, probabil, direct la fier vechi.

În majoritatea lor, privatizările din industria grea au fost urmate de devalizări

Secretarul de stat, Vasile Nistor, coordonator al departamentului pentru dialog social din cadrul Guvernului, ne-a declarat că acest conflict poate fi rezolvat doar conform procedurii legale. Şi a adăugat: "Eu raportez, ceea ce aflu, direct Primului Ministru şi se va face o anchetă asupra modului în care a fost gestionată întreprinderea. Din ce am constatat pînă acum, şi în alte întreprinderi de unde am primit sesizări, majoritatea privatizărilor din industria grea au fost urmate de inginerii financiare şi devalizări".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb