Greve şi proteste în Spania

V.RIBANA
Ziarul BURSA #Internaţional / 18 septembrie 2012

Spaniolii au retras 26 miliarde euro din bănci, în luna iulie

Sute de curse feroviare au fost anulate ieri, în Spania, în condiţiile în care lucrătorii căilor ferate şi cei ai metroului au organizat greve în semn de protest faţă de reducerile salariale şi reformele prevăzute pentru acest sector.

Compania feroviară de stat "Renfe" a informat că a anulat călătoriile cu aproximativ 300 de trenuri de mare viteză şi Intercity, dar a menţionat că peste 50% din trenuri au rulat pe tot parcursul zilei, conform serviciilor minime convenite cu sindicatele.

Lucrătorii feroviari nu sunt de acord cu restructurarea sectorului prevăzută pentru anul viitor, sus-ţinând că îşi vor pierde locurile de muncă.

Tot ieri, lucrătorii metroului din Madrid şi Barcelona au oprit lucrul la orele de vârf, de asemenea în semn de protest faţă de reducerile salariale.

Grevele de ieri au urmat manifes-taţiilor care au avut loc în Spania la finele săptămânii trecute, ca protest faţă de reducerea cheluielilor publice în vederea atingerii ţintelor fiscale.

Zeci de mii de manifestanţi au ocupat centrul Madridului sâmbătă, printre aceştia numărându-se poliţişti, pompieri, profesori şi lucrători din sănătate, care strigau: "Nu plătim pentru criză!" , "Grevă generală acum!".

În luna iulie, guvernul spaniol a eliminat bonusurile de Crăciun din sectorul public, ca parte a măsurilor de austeritate în sumă de 102 miliarde euro, ce vor fi aplicate până în 2014 în vederea reducerii deficitului public al ţării. Măsurile mai includ majorarea TVA şi reducerea ajutoarelor de şomaj.

În opinia guvernului de la Madrid, aceste măsuri vor împiedica Spania să recurgă la un pachet de salvare de la creditorii internaţionali, aşa cum au fost nevoite să solicite Portugalia, Grecia şi Irlanda.

Spania se află în cea de-a doua recesiune din ultimii trei ani, iar rata şomajului din ţară se apropie de 25%.

Raportul dintre creditele şi depozitele din sistemul bancar spaniol: 187%

Băncile spaniole au înregistrat, în luna iulie, retrageri de 26 de miliarde euro (34 de miliarde dolari) din depozite, astfel că raportul dintre credite şi depozite la nivelul sis-temului a crescut la 187%, de la 183% la sfârşitul anului trecut, potrivit datelor Băncii Spaniei. Declinul depozitelor din băncile spaniole subminează capacitatea acestor instituţii de a susţine creşterea economică prin creditare către companii şi gospodării.

Datele Asociaţiei Bancare Spaniole arată că depozitele firmelor la "Banco Santander" - cea mai mare bancă din ţară - au scăzut cu 6,3% în iulie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce depozitele la BBVA (a doua mare bancă din Spania) s-au redus cu 7,1%.

În opinia analiştilor, banii nu se vor întoarce în băncile spaniole până când lumea nu va fi sigură că aceste instiuţii oferă siguranţă.

Băncile din Spania, afectate sever de prăbuşirea pieţei imobiliare, sunt recapitalizate cu bani de la Fondul European de Stabilitate Financiară, în baza unui acord între guvernul de la Madrid şi UE pentru o linie de credit de 100 miliarde euro. Totodată, sistemul bancar spaniol are în derulare linii de finanţare în valoare brută de 412 miliarde euro de la Banca Centrală Europeană.

Premierul spaniol Mariano Rajoy are programată, săptămâna aceasta, o întâlnire la Roma, cu omologul său italian Mario Monti.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb