GREXIT / DECLARAŢIE SEMNAL A UNUI CONSILIER AL LUI PONTA: "Eu şi prietenii mei ne-am retras banii din băncile cu capital grecesc"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 8 iulie 2015

"Eu şi prietenii mei ne-am retras banii din băncile cu capital grecesc"

Sergiu Oprescu: "Retragerile de la Alpha Bank au crescut peste medie, dar sunt în parametri normali"

Steven van Groningen: "O singură bancă poate că nu rezistă la o panică, dar un sistem bancar cu siguranţă rezistă"

Deşi BNR îi asigură pe cetăţeni că depozitele lor sunt în siguranţă, declaraţiile unor politicieni ar putea crea panică în rândul deponenţilor, ceea ce ar conduce la retrageri masive de bani din bănci. Este cunoscut faptul că o bancă poate să se dezechilibreze foarte uşor, în momentul în care deponenţii vin în număr mare să-şi ceară banii. În condiţiile în care, în Grecia, băncile sunt încă închise, mass-media transmite informaţii alarmante despre situaţia de acolo, iar patru bănci importante din sistemul nostru bancar au acţionariat grecesc, mesajele venite din partea politicienilor pot influenţa semnificativ deciziile populaţiei.

Gyorgy Frunda, care deţine funcţia de, nici mai mult nici mai puţin, consilier onorific al premierului Victor Ponta, a anunţat, la RFI, că, atât el, cât şi prietenii săi, şi-au retras banii din băncile noastre cu acţionariat grecesc, pe fondul evenimentelor din Grecia, subliniind, însă, că nu are idee cum se va propaga situaţia din sistemul bancar elen asupra sectorului nostru financiar.

Domnia sa a spus: "Nu ştiu în ce măsură băncile greceşti din România vor avea de suferit sau nu, dar toţi prietenii mei, inclusiv eu am avut depozite la bănci greceşti, ni le-am mutat în altă parte".

Întrebarea care se pune este cum vor fi influenţaţi oamenii de o declaraţie de acest gen făcută de una dintre persoanele care-l consiliază pe primul ministru?

În opinia consultantului Doru Lionăchescu, preşedintele Capital Partners, declaraţia domnului Gyorgy Frunda ar trebui să fie irelevantă: "Funcţia de consilier onorific nu îi conferă o poziţie prin care să facă politicile publice ale ţării şi de aceea declaraţia sa nu exprimă o opinie publică sau politică şi, în consecinţă, este irelevantă".

Potrivit lui Sergiu Oprescu, preşedintele Alpha Bank, una dintre instituţiile bancare cu acţionariat grecesc, în ultima perioadă, pe fondul a ceea ce se întâmplă în Grecia, au avut loc mai multe retrageri ca de obicei, din depozitele de la banca pe care o conduce. Domnia sa a declarat: "Există o activitate mai mare decât media, dar suntem în parametri de normalitate atât din punct de vedere al retragerilor de depozite, cât şi al lichidităţii etc. Am mai trecut prin astfel de evenimente de câteva ori. (...) Acum, a fost extrem de important să comunicăm cu publicul".

Panica nu este niciodată un lucru bun, subliniază Steven van Groningen, preşedintele Consiliului Patronatelor Bancare din România (CPBR), fiind de părere că "o singură bancă poate nu rezistă la o panică, dar un sistem bancar cu siguranţă rezistă". Dacă în criză nicio bancă din România nu a avut nevoie de ajutor, atunci cu siguranţă vom trece şi de această perioadă fără niciun fel de probleme, a mai spus domnia sa, arătându-se convins că, dacă va fi cazul, BNR va interveni să sprijine băncile care ar putea avea probleme.

Oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) au transmis, în ultima perioadă, mai multe mesaje liniştitoare publicului, reiterând că băncile româneşti cu capital grecesc sunt solide şi au un grad de lichiditate foarte ridicat şi adăugând că Banca Centrală este oricând gata să le ofere sprijin băncilor, în calitate de împrumutăror de ultimă instanţă.

"Dacă apele sunt liniştite în mijlocul Atenei - pentru că lumea acolo crede că lucrurile se vor rezolva de la sine, iar aceasta este o gândire periculoasă -, de ce ar fi panică la noi? În Grecia, nu cred că lumea realizează că, în situaţia actuală - bănci închise, default, credite neplătite - ţara trăieşte din stoc. Grecii se iluzionează crezând că situaţia de acum va fi şi peste câteva zile sau săptămâni, dar nu va fi aşa, lucrurile se vor înrăutăţi", consideră Doru Lionăchescu.

Domnia sa este de părere că, "la cum decurg lucrurile acum, creditorii, fără să spună, vor încerca să menţină situaţia prezentă cât mai multă vreme". Cu cât se prelungeşte încheierea unui acord, cu atât situaţia va fi mai rea, iar grecii vor simţi pe propria piele ceea ce au votat, conchide consultantul.

În opinia domniei sale, la noi, vor fi maxim câteva ore de emoţie, pentru că nu avem canale directe de contagiune cu Grecia. Relaţiile comerciale sunt la dimensiuni reduse, iar în sectorul bancar au fost deja luate măsuri, asigură preşedintele Capital Partners. În schimb, Doru Lionăchescu crede că, per ansamblu, investitorii vor fi mai reticenţi faţă de toată zona din Europa de Est.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Care este raspunsul BNR cind bancile cu capital grecesc vor cere toti euroii imprumutati in Romania ?

    1. Pentru a le naționaliza dacă asta este problema. Să ne gândim puțin. ANAF a colectat ÎN PLUS față de anul trecut, 2 mld €. Deci, nicio panică.

      Cred ca e vorba de 13.5 miliarde. Daca guvernul grec le nationalizeaza atunci tot ce este in romania se face cash out adica vor chema toti imprumutatii si le vor cere banii pe loc sau daca nu executarea colateralului.Atunci nu va fi o problema ?

    Cata nonsalanta iresponsabila pe nenea consilieru'!

    Da' el probabil o fi uitat saracu' de functia pe care o are, onorifica sau nu.

    Daca il dottore nu-i acasa ... 

    Uite asa poate verifica ANI la cald banii politicienilor si pe cine sunt"pretinii"?

    Amanta, soacra, matusa, nepoata, pretini ! 

    Va dati seama cine il consiliaza pe primul ministru un neica nimeni care de 25 ani pacaleste maghiarimea din Romania si este ales parlamentar traind pe banii bugetului fara sa faca nimic!!!

    1. Nu știai că s-a adoptat legea care permite afișarea steagurilor locale pe instituțiile publice? Acum pot și cei din Ținutul Secuiesc să își arboreze steagul.

    Uite cine ocupa o functie degeaba si da si cu oistea in gard ... asta poate induce ganduri rele populatiei prin contagiune ... daca si pretinii si neamurile lui raspandesc panica uite cine da tonul la cantec in tzara asta ... iar BNR e ca strutzul ... totu e bine dar banci in Romania au dat faliment ... unde a fost BNR? tot asa va face si cu bancile grecesti ... le va lasa sa moara ... boala se raspandeste .... panica a inceput de la un consilier onorific al unui prim ministru absent ...

    Baiat destept Frunda. 

    Comentatorilor, aveți dreptate până acum. Frunda a greșit foarte mult făcând acea declarație. Dar omul este foarte deștept. Sunt 100% sigur că a regretat mărturisirea imediat ce i-a scăpat în direct la radio.

     

    Dar iată cum am procedat eu în 2012-2013. La fel, criză €, titluri de ziar, bănci grecești în România (sic).... Am stat liniștit și am citit niște date bancare despre Alpha Bank care arătau că pare sigură. După câteva luni, în perioada iarnă-primăvară, ca să își rețină deponenții, au făcut niște oferte FOARTE BUNE. 

    Mi-am plasat atunci banii în depozitul Progresiv, pe 24 de luni, cu dobânda netă de 4.2% la €. Depozitul a expirat acum câteva luni. Eu voi urmări dacă Alpha Bank va face vreo ofertă de nerefuzat. 

    Nu vad care e problema, cred ca incepem sa ne cautam bube-n cap fara sa ne doara. Omul face ce vrea cu banii lui, iar daca vrea sa faca public asta, o face. Si chiar asa, de ce sa nu muti banii dintr-o banca greceasca in alta? Cand se vorbeste tot mai mult de bail-in si alte traznai. Sincer m-am saturat de ultra-protectionismul asta vizavi de sistemul bancar, de purtatul cu manusi de matase, de zici ca e o virgina anemica.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb