Gruparea Statul Islamic a revendicat execuţia prin decapitare a britanicului David Haines

E.D.
Internaţional / 14 septembrie 2014

Cameron condamnă execuţia şi promite vânarea asasinilor

Actualizare 17:40 David Cameron anunţă "noi măsuri" nespecificate împotriva grupării SI

Premierul britanic David Cameron şi-a afirmat astăzi hotărârea de a "adopta noi măsuri necesare" împotriva jihadiştilor din cadrul grupării Statul Islamic (SI) responsabili de moartea lucrătorului umanitar David Haines.

Pe un tom grav, şeful Guvernului, care tocmai prezidase reuniunea interministerială de criză (Cobra), nu a precizat, în declaraţia transmisă de posturile de ştiri, natura noilor măsuri avute în vedere.

El s-a limitat să îndepărteze incertitudinile cu privire la eventuala asociere a ţării sale la atacurile aeriene americane în Irak şi Siria.

"Îi vom urmări pe cei responsabili şi îi vom târî în faţa justiţiei, indiferent de cât timp va fi nevoie pentru aceasta. Statele Unite efectuează o acţiune militară directă. Noi le susţinem. (Avioane) britanice de tip Tornado şi avioane de recunoaştere şi-au oferit concursul. Dar nu intră în discuţie mobilizarea unor forţe de luptă la sol", a adăugat Cameron.

"Aceştia nu sunt musulmani, ci monştri", a spus premierul britanic. "Pas cu pas este necesar să respingem, să dezmembrăm şi într-un final să distrugem Statul Islamic şi ceea ce reprezintă el", a subliniat el.

"Vom acţiona cu calm, hotărât, dar cu o determinare de neclintit. Nu vom acţiona izolat, vom acţiona în apropiere cu aliaţii noştri, nu doar din Statele Unite şi Europa, ci şi din regiune", a continuat el.

---

Statul Islamic(SI) a revendicat execuţia prin decapitare a lucrătorului umanitar britanic David Haines, ca represalii faţă de intrarea Marii Britanii în coaliţia împotriva acestei organizaţii jihadiste, a anunţat sâmbătă centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

În cazul în care înregistrarea video a decapitării se dovedeşte autentică, va fi vorba despre a treia execuţie de acest tip în decurs de o lună, după decapitările a doi jurnalişti americani luaţi ostatici în Siria.

În această înregistrare video de două minute şi 27 de secunde, intitulată "Un mesaj către aliaţii Americii", gruparea jihadistă reproşează Marii Britanii că s-a alăturat coaliţiei Statelor Unite, care efectuează atacuri aeriene împotriva unor poziţii controlate de către Statul Islamic în Irak.

"Ai intrat de bună voie într-o coaliţie cu Statele Unite împotriva Statului Islamic, aşa cum a făcut predecesorul tău Tony Blair înaintea ta, urmând o tendinţă în rândul premierilor noştri britanici care nu pot să găsească curajul să le spună nu americanilor", spune călăul, cu faţa acoperită, adresându-i-se premierului David Cameron.

Acest bărbat, care ar putea să fie acelaşi din înregistrările video ale execuţiilor americanilor James Foley şi Steven Sotloff, adaugă că această alianţă "vă va accelera distrugerea" şi va arunca cetăţenii britanici în "alt război sângeros şi care nu poate fi câştigat". De asemenea, el ameninţă cu execuţia altui ostatic britanic.

Execuţia lui David Haines este un "act diabolic pur", a denunţat ulterior premierul britanic David Cameron, promiţând "vânarea" asasinilor acestuia, relatează BBC News online.

"Este un act diabolic pur. Inima mea este alături de familia lui David Haines, care a dat dovadă de un curaj extraordinar şi tărie de-a lungul acestui calvar", a spus premierul britanic, citat de BBC News online.

"Vom face tot ceea ce ne stă în putere să-i vânăm pe aceşti criminali şi să ne asigurăm că vor fi aduşi în faţa justiţiei, indiferent de cât de mult timp va lua", a adăugat el.

Cameron a declarat că asasinarea unui lucrător umanitar nevinovat este "demnă de dispreţ şi îngrozitoare".

Un purtător de cuvânt al Guvernului a declarat că premierul va prezida o reuniune de urgenţă a Comitetului Cobra.

Foreign Office a anunţat că "acţionează urgent pentru a verifica" autenticitatea înregistrării şi oferă susţinere familiei lui Haines.

Născut în Scoţia, David Haines, în vârstă de 44 de ani, a fost luat ostatic în martie 2013. Statul Islamic a afirmat că el poate fi următorul ostatic executat în înregistrarea video a decapitării lui Steven Sotloff.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb