Grupul Digi a finalizat vânzarea operaţiunilor din Ungaria către 4iG

G.U.
Piaţa de Capital / 4 ianuarie 2022

Grupul Digi a finalizat vânzarea operaţiunilor din Ungaria către 4iG

Grupul Digi, controlat de omul de afaceri Zoltan Teszari, a anunţat ieri că a finalizat vânzarea operaţiunilor sale din Ungaria către 4iG, unul dintre operatorii de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, pentru suma de 624,98 milioane de euro, care a fost încasată de către RCS&RDS, conform News.ro.

"Societatea doreşte să informeze investitorii şi piaţa că, la data de 3 ianuarie 2022, filiala din România a societăţii (RCS&RDS) şi 4iG Plc. unul dintre operatorii de top de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria au finalizat cu succes tranzacţia privind achiziţia DIGI Tavközlesi Szolgaltato Ltd. (Digi Ungaria) şi a filialelor sale, Invitel Ltd., Digi Infrastruktúra Korlatolt Felelõssegû Tarsasag şi ITV Ltd., de către 4 iG Plc.", arată grupul.

La data de 29 noiembrie 2021, părţile au semnat contractul de vânzare-cumpărare privind deţinerea integrală a RCS&RDS în operatorul de top de pe piaţa de telecomunicaţii din Ungaria şi cesionarea datoriilor Digi Ungaria şi a subsidiarelor sale către RCS&RDS, tranzacţia fiind la acel moment încă supusă unor condiţii de îndeplinit, inclusiv obţinerea aprobării din partea autorităţii de concurenţă din Ungaria.

"Urmare a îndeplinirii şi/sau renunţării la îndeplinirea condiţiilor stabilite de către părţi la semnarea contractului de vânzare-cumpărare şi aplicării tuturor ajustărilor relevante, la data de 3 ianuarie 2022 un preţ total de aproximativ 624,98 milioane de euro a fost încasat de către RCS&RDS. Societatea si filialele sale vor folosi suma pentru rambursarea datoriei financiare a grupului, precum şi pentru a continua investiţiile pe pieţele pe care îşi desfăşoară operatiunile şi pe pieţe potenţial noi din Europa de Vest", anunţă grupul.

Digi Ungaria este un operator de servicii de telecomunicaţii cu o poziţie de top pe piaţa locală, prezent de 23 de ani în Ungaria unde oferă un portofoliu complet de servicii de televiziune prin cablu şi satelit (DTH), date fixe şi mobile şi telefonie fixă si mobila. La data de 31 decembrie 2020, Digi Ungaria furniza servicii către mai mult de 1,1 milioane de abonaţi la nivel naţional şi înregistra peste 2,5 milioane de unităţi generatoare de venituri (RGU).

În 2020, operaţiunile din Ungaria ale DIGI au înregistrat venituri consolidate de 70 miliarde forinţi (circa 200 milioane euro) şi EBITDA ajustată de 19 miliarde forinţi (aproximativ 54 milioane euro).

4iG Plc. este una dintre companiile de top de pe piaţa de IT şi telecomunicaţii din Ungaria, contribuind semnificativ la creşterea economiei bazate pe cunoaştere şi digitalizare, în ţara vecină. 4iG are o experienţă de peste 25 de ani pe piaţa tehnologiilor şi a inovaţiilor tehnologice.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. fantastic de bun deal-ul facut. pentru 15% din business au incasat un pret egal cu 80% din capitalizarea bursiera de astazi.

    Actionarii obisnuiti nu o sa vada nimic din banii respectivi.Poate cateva firimituri.

    1. eu as prefera sa vad ca o ia cotatia din loc, decat sa imi dea "ceva". pretul este neverosimil de mic. au vandut Digi Hu la EV/EBITDA de 11 si Grupul este evaluat la EV/EBITDA de ~3

      Asta pentru ca vrei sa vinzi altuia mai fraier. Asta este problema societatii cu traderii... sunt doar niste "valutisti" care cauta fraieri pe piata carora sa le vanda "kktul" pe care l-au cumparat ei.

      asta inseamna ca inteleg ce este o piata de capital. eu pe piata nu stau sa vad cum imi baltesc actiunile si sa obtin un randament neperformant doar prin dividende. am actiuni care imi aduc dividende si actiuni de la care astept castiguri din aprecieri ale capitalului. daca nu ar exista "fraieri" care sa vanda si sa cumpere, nu ar mai exista piata. eu cand cumpar, iau de la unul care probabil ma considera fraier, cand vand, vand unuia care probabil ma considera fraier. in timpul asta, alti fraieri stau pe margine, mesteca seminte si comenteaza despre fraierii din teren ;)

      Este delirant cum unii pot vedea un kkt o companie care tocmai a incasat mai mult de juma' de miliard de euro pe o particica din business. Curat kkt, coane fanica

      In 2017, fondurile de kko au cumparat Digi la 40 de lei. Abia 5 ani mai tarziu sunt pe zero.

      Asta este definitia kktului, coane fanica. 

      deci, coane fanica, fondurile sunt de kko si Digi e de kkt. noroc cu tine :)))

      Firma are 2 mld euro datorii..... iar dobanzile vor creste.

      Coane fanica, esti zero barat.... In Ungaria, Digi a vandut activele si a ramas cu datoriile. 2.2 mld euro sa fim mai corecti.

      conicilor fanici de la 2.7 si 2.8: Grupul Digi are datorii financiare totale la nivel de grup de 1.35 miliarde EUR, nu 2 miliarde. in Hu au vandut activele minus datoriile operationale, mai pe scurt capitalurile proprii. pe care au incasat 625 mld EUR. deci, in momentul de fata, DIGI are datorii financiare nete de ~710 mn EUR. in urma tranzactiei, din profitul rezultat (ca va fi si profit ca diferenta intre pretul incasat si capitalurile proprii ale filialei) capitalurile proprii ale Digi vor creste cu ~350 mn EUR, ajungand la ~800 mn. deci, la capitalizarea actuala P/BV devine sub-unitar, ceea ce nu o sa vezi in industria asta. In plus, EV va fi ceva in jur de 1.5 mld EUR, fata de o EBITDA de ~500 mn, deci un EV/EBITDA de ~3x. Iar ei au vandut in Hu la un EV/EBITDA de... 11x. Daca as simti ca intelegeti ceva, v-as mai scrie. Dar nu cred ca este cazul

      la30.09.2021 datoriile totale DIGI consolidate sunt de 2.146.339 mii euro, deci peste 2 miliarde de euro, firma din ungaria s-a vandut fara datorii, ele au ramas pe grup

      fanica, nu amesteca datoriile financiare cu datoriile operationale. gata, m-am oprit, TU ai dreptate :))

      te uiti la pozitiile din bilant

      datoriile sunt datorii

      digi ungaria s-a vandut fara datorii, ele au ramas in continuare pe grup si vor fi platite din banii incasati  

      Minunat.... conica fanica 2.9 s-a dus sa se culce.... ca nu ii ies calculelelelele.

      Serghei Bulgac scria asta intr-un comunicat catre BVB pe 30 nov 2021

      "Tranzacția implică achiziția, de către 4iG, a deținerii integrale a RCS&RDS în operatorul de top de pe piața de telecomunicații din Ungaria și cesionarea datoriilor Digi Ungaria și a subsidiarelor sale către RCS&RDS, pentru un preț al tranzacției de 625 milioane euro. " 

      Dle, te rog sa-mi explici care-i diferența dintre datoriile financiare și cele operaționale! Chiar nu știu! Pe bune!

      pare un mesaj serios, asa ca la asta o sa raspund cat mai simplu cu putinta: datoriile operationale sunt legate de desfasurarea de zi cu zi a business-ului. cel mai simplu exemplu sunt datoriile catre furnizori. ele nu poarta dobanda decat in cazul in care depasesti temenele contractuale de plata. datoriile financiare, pe scurt, sunt purtatoare de dobanda. sunt necesarul de cash pe care business-ul nu il are fie pentru investitii, fie pentru capitalul circulant. daca te uiti intr-un cash-flow, o sa observi 3 sectiuni: cash-flow din operatiuni; cash-flow din investitii; cash-flow din finantare. in sectiunea "din finantare" poti avea 2 tipuri de miscari: de capital (equity) sau financiare (debt), ambele cu + sau -.

      aceasta este contabilitate, deci iti sugerez sa nu iti bati capul cu ea. ceea ce nu inteleg distinsii pre-opinenti este ca in evaluarea unei companii, datoriile operationale sunt tratate diferit de cele financiare. cele operationale sunt parte din "capitalul de lucru" (working capital) si stau la baza indicatorilor de lichiditate. cele financiare sunt considerate cele relevante pentru 1) gradul de risc al business-ului (gearing) in functie de durata lor (termen lung sau termen scurt) si 2) pentru un potential investitor care ar prelua business-ul si ar avea necesarul de finantare, fie din capitaluri proprii, fie prin aranjamente mai avantajoase pe partea de debt. 

      ce iarasi nu inteleg distinsii pre-opinenti, este ca o afacere se evalueaza printr-o matrice de indicatori: de lichiditate, de profitabilitate, de solvabilitate, de risc, nu toate fiind relevante pentru orice context. si evident nu inteleg care va fi impactul acestei vanzari in bilantul grupului. mi-ar fi foarte greu aici explic mai mult. am scris pe scurt in posturile anterioare despre P/BV si EV/EBITDA dar ar trebui sa postez o simulare pe care am facut-o si site-ul nu ma lasa sa atasez fisiere. si oricum, este demotivant atunci cand vad ca personaje evident fara nici o pregatire in domeniu financiar ma fut la melodie cu acelasi cliseu ca "are datorii" :( 

      poate a fost prea abstract ceea ce am scris. in mod practic: 4IG a preluat datoriile operationale ale Digi Hu, si DIGI Ro a pastrat datoriile financiare. asta este cat se poate de bine avand in vedere la ce cost are DIGI emise obligatiunile si termenele scadente. cum as putea eu explica "expertilor" ca in oorice manual de finante ale companiilor scrie in primele 3 pagini ca este BINE sa ai efect de levier aka datorii financiare? cum as putea sa le explic ca fiecare sector trebuie privit in functie de cat este de "capital intensive"? cum as putea sa le explic ca in 99.99% dintr cazuri capitalul propriu este mai scump decat cel imprumutat? oare ar intelege ce inseamna CAPM? si nu m-ar deranja daca ar spune cum ai zis tu "dom'le nu stiu". dar EI STIU

      Dle 2.17, multumim pentru explicatiile detaliate. Dar care intra in contradictie cu mesajul oficial catre BVB dat de Digi. "Cesionarea datoriilor" inseamna transmiterea tuturor datoriilor catre Digi Romania.

      " fara nici o pregatire in domeniu financiar"

      Piata are pregatire in domeniul financiar si stie de afacerea asta de cel putin 6 luni de zile. Adica totul este priced in. Du-te in melodia ta de cretinache pump and dumper. 

      de ce mi-oi fi batut eu capul?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb