Grupul financiar austriac Erste, din care face parte şi BCR, a anunţat, joi, că a înregistrat anul trecut, faţă de anul anterior, un avans de 36,3% al profitului net, până la 1,793 miliarde euro, în condiţiile în care activele totale s-au apropiat de 240 miliarde euro.
Astfel, valoarea activelor a crescut anul trecut cu 7,3%, până la la 236,8 miliarde euro. Avansul a venit în contextul în care atât depozitele, cât şi creditele au crescut cu 7%, potrivit directorului general al grupului, Andreas Treichl, scrie News.ro.
"Regiunea în care activăm continuă să fie cea mai dinamică din punct de vedere economic din UE. Ratele scăzute ale şomajului, creşterea salariilor în termeni reali şi îmbunătăţirea competitivităţii economice i-au încurajat pe antreprenorii din regiune să-şi asume mai multe riscuri şi să investească şi, astfel, să creeze locuri de muncă. Acest sentiment pozitiv este evident şi în rândul populaţie. Cât despre provocările specifice regiunii, anul trecut a arătat clar că riscul politic depăşeşte riscul comercial - dar acest fenomen nu este întâlnit doar în Europa Centrală şi de Est", a spus Treichl, conform News.ro.
Venitul operaţional al grupului a crescut la 6,916 miliarde euro, (+3,7%), iar cheltuielile administrative generale au rămas aproape stabile la 4,181 miliarde euro (+0,5%). Per ansamblu, profitul operaţionala crescut la 2,735 miliarde euro (+8,9%), iar raportul cost/venit s-a îmbunătăţit la 60,5% (62,4% în 2017).
Rata creditelor neperformante, calculată în funcţie de creditele brute către clienţi, s-a îmbunătăţit din nou la 3,2 % (4% în 2017). Rata de acoperire a creditelor neperformantea fost de 73% (68,8% în 2017).
Pe piaţa românească, principalii competitori ai Erste sunt Societe Generale, prin BRD, şi Banca Transilvania.
1. Riscul politic
(mesaj trimis de The Brute în data de 28.02.2019, 11:29)
Venerabilul domn Treichl, este de partea lu Matale si altadata impotriva. Avem noroc Mare cu jupan Isarescu der la BNR care ne ajuta in rapoartele catre ANAF prin formularul 1047 sa folosim Suma de control Zero. Poate de aceea este Coca Cola sponsor al Presedintie Europene a Romaniei. Sa nu bata la ochi daca intreaba cineva de ce folosim Zero. Daca amu riscul politic is bigger ar trebui sa recontati cele 5 miliarde EUR din 2014 cand riscul era mic si sediul in ÇHISINAU al stranepoatei BCR. Cu sincera adeziune la politicaa dvs contabila, The Brute