Grupul HSBC, aşteptat să anunţe a treia restructurare din ultimul deceniu

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 februarie 2020

Grupul HSBC, aşteptat să anunţe a treia restructurare din ultimul deceniu

Gigantul britanic HSBC Holdings Plc urmează să anunţe o nouă rundă de tăieri de posturi, care are ca ţintă roluri de conducere la nivel internaţional, respectiv reducerea prezenţei băncii pe pieţele mai mici, ca parte a unei strategii ample de restructurare, conform unor surse citate de Reuters.

O astfel de restructurare ar fi a treia din ultimul deceniu, generată de faptul că banca are cheltuieli prea mari.

Sursele declară că schimbările vor face parte din strategia actualizată a băncii, pe care directorul executiv interimar Noel Quinn o va lansa la data de 18 februarie şi care urmăreşte stimularea profitabilităţii celui mai mare grup bancar european după valoarea activelor.

Propunerea lui Quinn de a restructura HSBC vine în contextul încetinirii creşterii economiilor care sunt pieţe majore pentru banca britanică, respectiv al ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană şi al unui mediu în care dobânzile sunt mici.

Deşi nu este clar câte locuri de muncă ar urma să fie eliminate, sursele spun că măsurile planificate vor afecta în principal operaţiunile HSBC din Londra şi într-o măsură mai mică Asia, care contribuie cu aproape 90% la profiturile băncii. Revizuirea operaţiunilor va urmări prezenţa HSBC pe unele pieţe din America Latină, conform surselor, o regiune care reprezintă doar 3% din profitul său brut. În afară de Mexic, prezenţa băncii în alte ţări din regiune, precum Argentina, este mică.

Potrivit Reuters, HSBC ia în considerare ieşirea de pe unele pieţe, printre care Turcia, urmărind totodată să vândă sau să-şi reducă operaţiunile în Armenia, Grecia şi Oman, unde depune eforturi ca să concureze cu rivalii locali.

HSBC a refuzat să comenteze informaţiile publicate de Reuters.

Obiectivul băncii de a-şi reduce cos­turile şi de a simplifica structura sa complicată este de aşteptat să se concentreze pe reducerea unui număr mare de roluri manageriale globale în toate diviziile - de la cea de investiţii la cea de servicii bancare comerciale, potrivit surselor citate.

"Mai mult decât reducerea costurilor, ţinta noii strategii este să facă structura de conducere la vârf a băncii un pic mai simplă şi să ofere mai multe puteri de decizie managerilor regionali, care sunt mai aproape de clienţi", a spus una dintre surse.

Miercuri, HSBC a anunţat că l-a numit pe Stephen Moss în funcţia de director executiv regional pentru Europa, Orientul Mijlociu, America Latină şi Canada. Anterior, aceste regiuni erau administrate separat.

Totodată, HSBC a menţionat că Nuno Matos va fi numit în funcţia de director executiv pentru Europa, în locul lui James Emmett, care va părăsi banca în luna septembrie.

Conform surselor, cei mai mulţi dintre directorii de top care vor fi înlăturaţi din funcţiile deţinute vor trebui să părăseacă banca în următoarele săptămâni.

HSBC avea 237.685 de salariaţi la finele lunii iunie 2019, cu 2.468 mai mulţi faţă de perioada similară din 2018.

În august anul trecut, directorul financiar al HSBC, Ewen Stevenson, spunea că banca va elimina circa 4.000 de posturi în 2019, în vederea reducerii costurilor. Banca nu a anunţat deocamdată cifre în privinţa disponibilizărilor efectuate anul trecut.

Analiştii aşteaptă ca HSBC să raporteze, la data de 18 februarie, un profit brut de aproximativ 20 de miliarde de dolari pentru 2019, după un câştig de 19,9 miliarde de dolari în 2018.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb