Grupul MOL a inaugurat o fabrică de polioli la Tiszaújvaros, în urma unei investiţii în valoare de 1,3 miliarde de euro. Complexul are o capacitate de producţie de aproximativ 200.000 de tone de polioli pe an, conform unui comunicat de presă al companiei.
La ceremonia de inaugurare au participat prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, preşedintele-director general al MOL, Zsolt Hernadi, şi Ilse Henne, membru al Consiliului de administraţie al thyssenkrupp, evenimentul marcând o etapă importantă pentru companie.
Grupul MOL a organizat o ceremonie de inaugurare în Tiszaújvaros pentru a marca finalizarea celei mai mari investiţii organice din portofoliul său, complexul de polioli. Companiile MOL, thyssenkrupp şi Evonik IP au semnat acordul de licenţă în vara anului 2017, iar piatra de temelie a complexului a fost pusă în septembrie 2019.
Unităţile centrale au fost transportate la Tiszaújvaros între 2019 şi 2020, în principal pe cale maritimă, iar acest proces a fost urmat de finalizarea instalaţiilor de peroxid de hidrogen, oxid de propilenă, poliol şi propilenglicol ale complexului. Pe lângă cele patru uzine principale, au fost construite, de asemenea, o uzină pilot de polioli, un laborator de asigurare a calităţii şi, la Szazhalombatta, un centru de cercetare şi dezvoltare.
"Sunt mândru că am finalizat complexul de polioli. A fost un adevărat efort de echipă la nivel internaţional şi este rezultatul unei colaborări extraordinare care a implicat mii de oameni în ultimii şase ani şi care ne-a permis să realizăm cea mai mare investiţie a Grupului MOL, poate cea mai mare dezvoltare din istoria modernă a Ungariei. Am parcurs un drum lung, dar drumul care ne aşteaptă este şi mai lung. Complexul de polioli va consolida în mod semnificativ poziţia şi competitivitatea companiei noastre, pe întregul lanţ valoric, de la prelucrarea petrolului până la producţia de polioli. Această investiţie a pus din nou Tiszaújvaros pe harta industriei chimice europene, transformând-o într-una dintre cele mai importante centre industriale din regiune. Aceasta va spori competitivitatea industrială a ţării noastre şi ar putea cataliza, de asemenea, creşterea economică. Datorită acestei investiţii, Ungaria va fi mai puternică, deoarece succesul MOL reprezintă succesul întregii ţări", a declarat Zsolt Hernadi, preşedinte şi director general al Grupului MOL.
"Cu ajutorul acestui nou complex de polioli al MOL, stabilim noi standarde în ceea ce priveşte eficienţa, respectarea mediului şi automatizarea, combinând tehnologii dovedite cu soluţii inovatoare", a declarat Nadja Håkansson, CEO al thyssenkrupp Uhde. "Suntem recunoscători pentru parteneriatul solid şi de încredere cu MOL. Această fabrică de polioli este un adevărat proiect de referinţă şi demonstrează faptul că noi, cei de la thyssenkrupp Uhde, facilităm transformarea sustenabilă a industriei. Cu unităţi de uzină complet integrate şi automatizate, valoroasele substanţe chimice poliol vor fi produse într-un mod foarte eficient şi durabil."
În acest proiect a fost implicată o echipă internaţională formată din mii de experţi, iar lucrările de proiectare tehnologică au fost realizate în Germania, Thailanda, India şi Ungaria. Echipamentul utilizat în fabrică provine din 24 de ţări. La construcţia complexului au fost necesari 75 000 de metri cubi de beton, 13 000 de tone de oţel, 2 500 de kilometri de cabluri şi 700 de kilometri de ţevi instalate în mai mult de 18 milioane de ore de lucru. Guvernul ungar a contribuit cu 131,5 milioane de euro la proiect: un credit fiscal pentru companii în valoare de 93,6 milioane de euro, care poate fi solicitat odată ce investiţia este operaţională, şi un grant pentru investiţii în valoare de 37,9 milioane de euro, oferit în baza unei decizii guvernamentale individuale.
Poliuretanul fabricat din poliol este necesar:
pentru producţia de saltele din spumă, saltele de pat, spumă pentru perne confortabile pentru canapele şi fotolii şi spume rigide pentru termoizolaţia frigiderelor;
pentru producţia de materiale izolatoare utilizate în industria construcţiilor, fie că este vorba de izolarea faţadei unei clădiri sau a unei ţevi;
pentru producţia de materiale de etanşare şi adezivi des întâlniţi în magazinele de bricolaj, precum şi pentru fabricarea tălpilor elastice din cauciuc utilizate la pantofii sport.
Fabrica de la Tiszaújvaros va produce poliol folosind una dintre cele mai eficiente şi ecologice metode disponibile în prezent. Conform estimărilor MOL, fabrica va contribui anual cu aproape 150 de milioane de euro la rezultatele financiare ale Grupului MOL şi va oferi locuri de muncă pe termen lung pentru aproape 300 de persoane.
Grupul MOL îşi consolidează activităţile din sectorul chimic de aproape zece ani: noua fabrică de extracţie a butadienei a fost finalizată în 2015, în urma unei investiţii de 35 de miliarde de HUF, urmată de fabrica de cauciuc sintetic (S-SBR) în 2018, printr-o investiţie de 100 de miliarde de HUF. În 2016, compania a anunţat o schimbare strategică majoră pentru a se pregăti pentru tranziţia energetică şi pentru o lume post-combustibili fosili, extinzând-şi portofoliul. Ca parte a celui de-al treilea şi cel mai mare val de investiţii în domeniul petrochimic, alături de complexul de polioli, cel mai important element este fabrica de polipropilenă, care reprezintă o investiţie de 65 de miliarde HUF, şi mai sunt prevăzute investiţii de aproape 2 miliarde EUR pe durata ciclului de viaţă care vor asigura viitorul pe termen lung al activităţii din sectorul chimic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Credinciosul în data de 14.05.2024, 22:48)
Poliolii pt fabricarea panourilor sandwich se aduceau din Germania de la Basf sau din Italia!
Inca o data,Ungaria care nu are o sonda de petrol ne devanseaza pe noi ,care am avut combinate petrochimice la Pitesti,Borzesti,Valcea cand Azomures exporta ingraseminte in Hungaria si Turcia!
Acum,de cand avem Pibul mare,cumparam din imprumut cam tot,cu exceptia ceatului si it !ului
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2024, 03:33)
sabotorii moscovei ajutati de prietenii lor din tarile vecine si hotii nostrii, au lucrat serios la distrugerea industriei romanesti
1.2. O țâmpenie ! (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2024, 06:35)
Hoții noștri din partidele la putere ajutați îndeaproape de serviciile de stat de șase au praduit-o până la extincție. Acum stau la pândă să nu cumva să vină cineva să investească ceva și să rămâ ă neprăduit
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2024, 08:42)
Ba deloc! Hauristii, sosocistii si mujicii sunt impotriva investitorilor straini!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 15.05.2024, 09:05)
o companie muuuuult mai ieftina decat petrom