Royal Bank of Scotland Group Plc, cel mai mare grup bancar controlat de guvernul britanic, spune că ar putea fi obligat de Uniunea Europeană (UE) să vândă mai multe active decât planificase. Înţelegerea cu UE va avea în vedere "unele dezinvestiţii ce nu au fost luate în calcul iniţial", se arată într-un comunicat transmis ieri de RBS. "Scopul RBS este ca niciuna dintre dezinvestiţiile cerute să nu îi afecteze planul de recuperare", se mai arată în comunicat.
RBS ar putea fi nevoită să îşi vândă divizia de asigurări Churchill, Direct Line and Green Flag, peste 300 de unităţi, şi să îşi diminueze segmentul de investiţii bancare după ce a primit anul trecut 20 miliarde lire sterline (33 miliarde dolari) de la guvernul britanic. În plus, RBS şi-ar putea vinde şi unitatea de procesare a cardurilor Global Merchant Acquiring, potrivit datelor publicate de Sunday Telegraph.
Uniunea Europeană obligă băncile care au luat ajutoare de la stat să vândă active şi unităţi, ca să se asigure că nu au o poziţie privilegiată. Luna trecută, UE a obligat ING Groep NV, cel mai mare grup financiar olandez, să îşi vândă segmentul de asigurări în schimbul ajutorului de la stat. Şi Lloyds Banking Group Plc din Marea Britanie ar putea fi nevoit să îşi vândă active şi unităţi, iar Northern Rock Plc se va diviza la rândul său.
RBS a afişat o pierdere de circa 24 miliarde lire sterline pentru 2008, cea mai mare din istoria corporativă din Marea Britanie, după achiziţia ABN Amro Holding NV.