GRUPUL VOLKSWAGEN: Alte 800.000 de maşini vândute în Europa "au probleme"

Ioana Dogaru
Companii / 4 noiembrie 2015

Actualizare 15:55 Scandalul emisiilor ar putea obliga VW "să vândă anumite părţi ale afacerii"

Grupul Volkswagen ar putea fi nevoit să vândă "unele părţi ale afacerii" pentru a supravieţui în urma efectelor scandalului emisiilor, a declarat miercuri Arndt Ellinghorst, şeful diviziei de cercetare al companiei de investiţii Evercore, transmit BBC şi Reuters.

Arndt Ellinghorst a apreciat că ultimele evoluţii ale scandalului "sunt pozitive" deoarece grupul VW a dezvăluit existenţa celor aproximativ 800.000 de maşini la care a fost subestimat consumul de combustibil şi nu autorităţile de reglementare.

Un purtător de cuvânt al VW a anunţat că cele aproximativ 800.000 de maşini la care a fost subestimat consumul de combustibil fac parte din brandurile Volkswagen (Polo, Golf şi Passat), Audi ( A1 şi A3), Skoda Octavia, Seat Ibiza şi Seat Leon, informează Reuters. Purtătorul de cuvând al grupului german a precizat: "Majoritatea vehiculelor afectate au motoare diesel TDI pe benzină de 1,4, 1,6 şi doi litri. Singurul motor pe benzină este de 1,4 litri dar numărul vehiculelor afectate este foarte limitat".

Costurile totale cu care se confruntă VW din cauza scandalului emisiilor vor ajunge probabil la aproximativ 28 miliarde de euro şi de aceea grupul va trebui să vândă "unele părţi ale afacerii", a explicat Arndt Ellinghorst. Presa din Europa previzionează costuri asociate între 30 şi 65 miliarde de euro.

Volkswagen ar putea fi nevoit să pună deoparte o sumă mai mare faţă de de provizioanele de 6,5 miliarde de euro alocate până acum pentru a acoperi costurile legate de scandalul poluării, dacă sunt afectate vânzările de maşini, a avertizat şi directorul general al producătorului auto german, Matthias Mueller, citat de Reuters.

--------

Grupul Volkswagen a recunoscut marţi că a subestimat consumul de combustibil la aproximativ 800.000 de maşini vândute în Europa, transmite Reuters.

Acţionarul său majoritar, Porsche Automobil Holding, a avertizat că aceste descoperiri ar putea afecta şi mai mult rezultatele financiare, potrivit sursei citate.

Cele mai recente revelaţii privind economia de combustibil şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon, care, conform VW, reprezintă "un risc economic evaluat la aproximativ două miliarde de euro", au adâncit criza cu care se confruntă grupul german.

Luni, noi acuzaţii au fost lansate de Agenţia pentru Protecţia Mediului din SUA (EPA), conform cărora grupul german ar fi instalat softul care permitea maşinilor să îndeplinească standardele referitoare la poluare în timpul testelor, dar nu şi în timpul operaţiunilor normale la 10.000 de vehicule cu motoare de trei litri şi şase cilindri, ale brandurilor VW, Audi şi Porsche, vândute începând din 2014 pe piaţa americană. Pe şosele, emisiile de oxid de azot pot fi de nouă ori mai ridicate decât limita legală, a anunţat luni EPA. Printre modelele amintite de EPA se află sedanul Audi A6, A7, A8, SUV-ul Audi Q5, VW Touareg şi Porsche Cayenne.

Volkswagen AG a dezminţit acuzaţiile autorităţilor SUA.

Analistul Arndt Ellinghorst de la Evercore ISI, a declarat: "VW ne-a lăsat pe toţi fără cuvinte. Pare să fie o nouă problemă dezvăluită în urma anchetei interne şi este legată de piaţa europeană".

Compania germană a dat asigurări că va începe imediat să discute cu "autorităţile responsabile" despre măsurile luate în acest caz.

Directorul general Matthias Mueller: "Chiar de la început am făcut presiuni pentru o clarificare implacabilă şi cuprinzătoare a evenimentelor. Nimeni şi nimic nu ne va opri. Este un proces dureros dar este singura noastră alternativă".

Porsche, care luna trecută şi-a redus estimările privind rezultatele financiare din cauza scandalului, a anunţat că îşi menţine actuala prognoză pentru un profit înainte de taxe între 0,8 - 1,8 miliarde de euro. Dar compania a avertizat că estimarea ar putea fi modificată în funcţie de evoluţiile din scandalul emisiilor, transmite Reuters.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb