Grzegorz Konieczny: "Listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, blocată la CNVM"

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 10 septembrie 2012

Grzegorz Konieczny: "Listarea Fondului Proprietatea la Varşovia, blocată la CNVM"

Listarea Fondului Proprietatea la Bursa din Varşovia, aprobată de acţionari, depinde de conexiunea dintre Depozitarul Central şi KDPW, instituţia similară din Polonia, însă, în acest moment, nu există niciun progres în acest sens, potrivit lui Grzegorz Konieczny, managerul Fondului Proprietatea. Domnia sa ne-a declarat că ar mai fi necesare câteva modificări în două reglementări CNVM şi în regulamentul Depozitarului.

Grzegorz Konieczny a mai vorbit despre programul de răscumpărări aprobat de acţionarii Fondului, dar şi despre efectele insolvenţei Hidroelectrica.

"Programul de răscumpărări, întârziat de litigiile iniţiate de Ioana Sfîrăială"

Reporter: Care este stadiul listării Fondului Proprietatea la Bursa din Varşovia?

Grzegorz Konieczny: În acest moment, nu există niciun progres în privinţa legăturii între cei doi depozitari, din Bucureşti şi Varşovia. Am fost informaţi de CNVM că sunt necesare câteva modificări în două reglementări şi în regulamentul Depozitarului Central din România, pentru stabilirea unei legături directe. CNVM ne-a informat, în mai 2012, că va publica proiecte modificate ale celor două reglementări, dar acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent. De asemenea, nu am văzut încă o variantă revizuită a regulamentului Depozitarului Central. Aceste ches-tiuni sunt în afara controlului Fondului, dar continuăm să cooperăm cu cele două instituţii pentru a avansa în acest proces. Suntem profund dezamăgiţi de lipsa unor acţiuni prompte ale CNVM şi ale Depozitarului Central, care, în mod clar, nu iau în considerare deciziile acţionarilor FP şi ale celor mai mari investitori de pe piaţa de capital din România. Încă sperăm că dorinţa acţionarilor va fi respectată şi că data de 31 decembrie 2012 rămâne fezabilă pentru finalizarea listării.

Reporter: De ce nu a început răs-cumpărarea de acţiuni proprii, după cum a fost aprobată de acţionari, pe 25 aprilie?

Grzegorz Konieczny: Programul de răscumpărări este întârziat de litigiile iniţiate de Ioana Sfîrăială, care blochează înregistrarea deciziei acţionarilor din 25 aprilie. La ultimul termen, din 14 august, judecata dosarului a fost amânată până la soluţionarea unui incident procedural într-un alt dosar conex, în care Ioana Sfîrăială a formulat mai multe cereri de recuzare a judecătorului. Cererile de recuzare au fost respinse de două ori şi aşteptăm continuarea procesului.

În acest dosar, Ioana Sfîrăială a primit de mai multe ori amendă pentru depunerea cu rea-credinţă a cererilor de recuzare.

Reporter: Care este opinia Fondului Proprietatea faţă de faptul că administratorul judiciar preconizează ieşirea Hidroelectrica din insolvenţă vara viitoare? Cum va afecta acest lucru Fondul şi distribuirea de dividende aferente acestui an? Aţi spus că, dacă anul viitor valoarea activului net pe acţiune va fi mai mică decât valoarea nominală a titlurilor, de 1 leu, Fondul ar putea să nu distribuie dividende. Care este probabilitatea acestui scenariu? Care ar putea fi măsurile adoptate de Franklin Templeton pentru a evita acest scenariu?

Greg Konieczny: Durata acestui proces este, în acest moment, în mâinile administratorului judiciar interimar, creditorilor şi judecătorului sindic. Cu siguranţă, sperăm că Hidroelectrica va ieşi din insolvenţă cât mai curând posibil şi cu o situaţie financiară mult mai bună decât avea înainte de începerea acestei proceduri.

Considerăm că sunt şanse pentru ca acest proces să fie încheiat până la sfârşitul anului 2012 şi vrem să ne asigurăm că toate părţile implicate sunt motivate corespunzător pentru atingerea acestui obiectiv. În prezent, legislaţia (Directiva Europeană 77/91/CE şi Legea Societăţilor Comerciale 31/1990) nu permite Fondului să distribuie dividende dacă Valoarea Activului Net este mai mică decât capitalul social la 31 decembrie sau dacă aceasta ar deveni mai mică decât capitalul social după ce distribuirea dividendelor este aprobată de acţionari. Dacă distribuirea dividendelor nu este posibilă, vom lua în considerare alte metode de a returna valoarea către acţionari.

Reporter: Cum vă afectează întârzierea procesului de listare a companiilor de stat?

Greg Konieczny: Aceste întârzieri sunt cu siguranţă regretabile din punctul de vedere al Fondului Proprietatea, deoarece listările ar reduce ponderea companiilor nelistate şi ar mări lichiditatea portofoliului Fondului. Ofertele publice iniţiale ale companiilor de stat au fost amânate din motive diverse, iar termenul propus de Ministerul Economiei pentru listarea tuturor companiilor din portofoliul Fondului - sfârşitul anului 2012 - aproape sigur nu va fi respectat. Vom continua să atragem atenţia asupra acestei probleme şi să încurajăm Guvernul român să accelereze procesul de listare a companiilor din portofoliul nostru. De asemenea, vom oferi sprijinul şi asistenţa noastră în structurarea acestui proces. Mai mult, Fondul promovează puternic principiile de guvernanţă corporativă, pentru a pregăti companiile în vederea listării la bursă şi, în acest context, este îngrijorat de actuala implementare inadecvată a OUG 109/2012 privind guvernanţa corporativă a companiilor de stat. Sperăm că Guvernul va rezolva rapid aceste probleme, pentru a putea avea parte de listări cât mai repede posibil.

Reporter: Cum a afectat insolvenţa Hidroelectrica celelalte companii din portofoliu? Au existat dificultăţi de finanţare?

Greg Konieczny: Insolvenţa Hidroelectrica a afectat în principal compania Alro, care va avea parte de preţuri mai mari pentru energia electrică. Altfel, ne aşteptăm la un impact minim asupra altor participaţii din portofoliu. În viitor, vom vedea, cu siguranţă, o abordare mai precaută a băncilor faţă de companiile de stat.

Reporter: Cum vedeţi situaţia de la Transelectrica privind aprobarea conducerii duale?

Greg Konieczny: Sistemul dual de conducere ar putea susţine eforturile acţionarilor de a îmbunătăţi guvernanţa corporativă a companiei şi sperăm că prevederile OUG 109/2011 referitoare la selectarea managementului profesionist vor fi implementate curând, după cum s-a convenit între FMI şi Guvern.

Reporter: Cum vedeţi listarea la BVB a primului ETF românesc? Este un produs care vă interesează, din punctul de vedere al unei posibile investiţii?

Greg Konieczny: Nu suntem interesaţi de ETF-uri ca posibile investiţii.

Reporter: Vă mulţumesc!

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. NASOL scrie pe FP.

    CNVM ar trebui sa blocheze si derularea ofertei de preluare la UARG pana cand Chelu nu face oferta de preluare pentru ELGS.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

10 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9728
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2812
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9363
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.8147

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb