"Franklin Templeton" doreşte ca listarea "Fondului Proprietatea" la Varşovia să aibă loc până la finalul anului, potrivit lui Grzegorz Konieczny, vicepreşedintele "Franklin Templeton". Domnia sa a precizat, ieri, că această listare depinde de conexiunea între Depozitarul Central şi KDPW, instituţia similară din Polonia.
"România ar putea să aibă probleme la nivel european, având în vedere că face parte din Uniunea Europeană, dacă Depozitarul Central nu se va conecta cu cel polonez. Lumea va începe să pună întrebări", a mai spus domnul Konieczny.
Vicepreşedintele "Franklin Templeton" a adăugat că, în condiţiile în care noul Guvern doreşte lis-tări duble, trebuie să existe posibilitatea legării cu alte burse.
Listerea FP la Varşovia va reprezenta o promovare enormă a pieţei româneşti, este de părere Konieczny.
Potrivit domniei sale, va depinde de investitori să creeze lichiditate la Varşovia. "Dacă nu va vinde nimeni (n.r. acţiuni FP) acolo, va rămâne o simplă listare tehnică, fără să se întâmple nimic. Acesta este un risc pe care ni-l asumăm".
Însă, Fondul Proprietatea ar putea să ajungă pe Bursa din Varşovia, chiar şi în lipsa unei conexiuni directe între cei doi depozitari. Depozitarul polonez pregătea o înţelegere cu o bancă custode din România, pentru a avea o legătură indirectă la Depozitarul Central, ne-a declarat Iwonei Sroka preşedintele KDPW, depozitarul polonez, la finalul lunii aprilie.
Grzegorz Koniecznzy nu a exclus folosirea acestei opţiuni, dacă nu va avea loc interconectarea depozitarilor. Domnia sa a precizat însă că o legătură directă ar fi cel mai de dorit, fiind cea mai ieftină dintre soluţii.
Fondul Proprietatea estimează că va avea costuri de 10,7 milioane lei (2,4 milioane euro) pentru listarea secundară la bursa de la Varşovia, jumătate din sumă urmând să fie încasată de consorţiul format din JP Morgan, UniCredit Group şi KBC Securities care va intermedia operaţiunea.
Cei trei intermediari vor încasa 5,4 milioane lei, iar cheltuielile pentru serviciile juridice sunt estimate la 2,2 milioane lei, potrivit bugetului pentru listare întocmit de Franklin Templeton.
Cheltuielile pentru listare urmea-ză să fie aprobate pe 27 iunie de acţionarii Fondului Proprietatea, odată cu decizia finală asupra listării secundare. Cotarea pe bursa din Polonia a primit deja aprobarea de principiu într-o AGA de la începutul lunii aprilie.
La 14 mai, investitorii instituţionali străini deţineau 47,16% din acţiunile Fondului Proprietatea, iar acţionarii persoane juridice înregis-trate în România aveau 9,88%. Investitorii persoane fizice români deţineau 30,53%, iar persoanele fizice străine aveau 8,03% din acţiuni.
Cei mai mari acţionari ai Fondului Proprietatea sunt fondul american de hedging Elliott Associates, care la finalul lunii martie controla indirect 13,91% din acţiuni, şi City of London (7,21%). Cel mai mare acţionar persoană fizică, Georgia Palade van Dusen, nepoata fostului industriaş Nicolae Malaxa, avea 4,93% din acţiuni.
1. Letter of Consent
(mesaj trimis de Virgil Bestea în data de 07.06.2012, 14:35)
Stimate domnule Konieczny,
va rog daca se poate a-mi preciza faptul ca refuzul firmei de audit Deloitte de a prezenta aceasta scrisoare, asa cum este de altfel normal in cazul unei listari in segmentul reulementat a fost luat la cunostiinta si de firma Mellon care pentru investitorii consortiului Elliot a sustinut reiterarea sprijinului pentru ca dumneavoastra sa fiti recunoscut drept unic administrator in sedinta din 25 aprilie. Va multumesc anticipat pentru timpul acordat.