Guvern: Noi reglementări privind detaşarea salariaţilor români în cadrul UE

Elena Deacu
Companii / 30 iunie 2015

Guvernul a modificat, printr-o Ordonanţă de urgenţă, Legea nr. 344/2006 privind detaşarea salariaţilor în cadrul prestării de servicii transnaţionale, în scopul introducerii unor reglementări specifice referitoare la detaşarea cetăţenilor români în alte state din Uniunea Europeană.

Trebuie menţionat că în prezent, în ceea ce priveşte detaşarea realizată de angajatorii din România pe teritoriul altor state UE, nu există o reglementare specifică. Singura instituţie similară este cea a detaşării reglementate de Codul Muncii, însă, în lipsa unei reglementări mai detaliate, detaşarea transfrontalieră este interpretată şi aplicată în mod diferit de angajatori.

Astfel, conform noilor reglementări, salariaţii detaşaţi de pe teritoriul României în cadrul prestării de servicii transnaţionale beneficiază, indiferent de legea aplicabilă raportului de muncă, de condiţiile de muncă stabilite prin acte cu putere de lege, acte administrative prin convenţii colective sau sentinţe arbitrale de generală aplicare valabile în statul membru pe teritoriul căruia sunt executate lucrările, cu privire la: durata maximă a timpului de muncă şi durata minimă a repausului periodic; durata minimă a concediilor anuale plătite; salariul minim, inclusiv compensarea sau plata muncii suplimentare; condiţiile de punere la dispoziţie a salariaţilor, în special de către agenţii de muncă temporară; sănătatea şi securitatea în muncă;măsurile de protecţie aplicabile condiţiilor de muncă pentru femeile însărcinate sau pentru cele care au născut recent, precum şi pentru copii şi tineri; egalitatea de tratament dintre bărbaţi şi femei, precum şi alte dispoziţii în materie de nediscriminare.

De asemenea, actul normativ defineşte în ce condiţii se aplică instituţia detaşării salariaţilor români în alte state din Uniunea Europeană şi explicitează termeni precum "salariat detaşat pe teritoriul României" şi "salariat detaşat de pe teritoriul României", "cheltuieli generale de detaşare" "indemnizaţie specifică detaşarii". Noile reglementări definesc şi noţiunea de salariu minim astfel: salariul minim aplicabil pe teritoriul României pentru salariatul detaşat pe teritoriul României; salariul minim aplicabil pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene, pentru salariatul detaşat de pe teritoriul României.

O altă prevedere a actului normativ vizează salariaţii care efectuează operaţiuni de transport internaţional. Potrivit actului normativ, personalului angajatorilor stabiliţi pe teritoriul României, care efectuează operaţiuni de transport internaţional, fiind trimis să lucreze pentru o perioadă de timp limitată pe teritoriul unui stat membru al Uniunii Europene, Spaţiului Economic European sau pe teritoriul Confederaţiei Elveţiene şi care nu se încadrează în situaţiile prevăzute la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 344/2006, i se aplică prevederile art. 43 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare [care definesc delegarea ca fiind exercitarea temporară, din dispoziţia angajatorului, de către salariat, a unor lucrări sau sarcini corespunzătoare atribuţiilor de serviciu în afara locului său de muncă] şi beneficiază de drepturile prevăzute la art. 44 alin. (2) din acelaşi act normativ [referitoare la plata pentru salariatul delegat a cheltuielilor de transport şi cazare, precum şi la o indemnizaţie de delegare, în condiţiile prevăzute de lege sau de contractul colectiv de muncă aplicabil].

Prevederile acestui act normativ nu limitează aplicarea condiţiilor de muncă mai favorabile pentru salariaţii detaşaţi în România, precum şi pentru salariaţii detaşaţi din România într-un stat membru al Uniunii Europene, al Spaţiului Economic European sau în Confederaţia Elveţiană.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb