Societatea Naţională de Radiocomunicaţii şi Poşta Română se pare că vor rămâne până la finalul acestui an cu o conducere interimară, atât timp cât Sebastian Burduja, ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, nu a demarat încă procedurile de angajare a managerilor pe baza OUG 109/2011 privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice.
"Cu privire la Ordonanţa 109, eu am anunţat că este unul dintre obiectivele mele şi-mi doresc să demarez acest proces. În momentul acesta, ştiţi bine, avem o situaţie de interimat. Aceste interimate trebuie încheiate şi să se organizează această procedură. (...) Ştiţi bine că o procedură pe 109 nu se face de azi pe mâine. Asta e realitatea, dacă vrem s-o facem bine. Dacă vrem doar să bifăm o căsuţă, sigur, ea se poate face formal", a spus ieri, în briefingul de presă de la finalul şedinţei de guvern, Sebastian Burduja, răspunzând la o întrebare formulată de reprezentanţii mass-media.
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a precizat că procedura de selecţie pe baza OUG 109/2011 nu este încă demarată şi a adăugat: "Ştiţi bine că mai întâi se selectează o firmă de head-hunting într-un mod competitiv, printr-un proces de achiziţie. Firma respectivă analizează CV-urile, background-ul posibililor candidaţi şi dă nişte recomandări, dă o rezoluţie. Vă răspund, încă nu am demarat acest proces, având celelalte urgenţe pe care le ştiţi foarte bine - de la cloud (n.red. - cloud-ul guvernamental) până la restul situaţiilor. Îmi fac o evaluare şi a actualului management la cele două companii şi, cel puţin în acest moment, cel puţin Poşta Română se mişcă foarte bine. (...) Nu pot să vă dau o estimare fixă în punctul acesta (n.red.-cu privire la data demarării procedurilor). Eu îmi doresc în termen cât mai scurt".
Problema de mai sus nu este doar specifică ministerului condus de Sebastian Burduja, ci se întâlneşte în toate ministerele care au în subordine companii de stat, unde managementul a fost numit pe criterii politice în loc să fie respectate dispoziţiile OUG109/2011 privind guvernarea corporativă. Efectele negative ale acestei politici guvernamentale de numire a echipelor manageriale se văd cel mai bine în cazul industriei naţionale de apărare, unde majoritatea companiilor de stat aflate în subordinea Romarm se confruntă cu mari dificultăţi financiare şi au slabe perspective de dezvoltare a activităţii şi de retehnologizare pentru a redeveni competitive.