Guvernatorul Băncii Naţionale din Republica Moldova a demisionat

Ziarul BURSA #Internaţional / 21 noiembrie 2018

Guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei (BNM), Sergiu Cioclea, a trimis ieri o scrisoare Parlamentului de la Chişinău, în care îşi anunţă demisia din funcţie, apreciind că Republica Moldova şi-a redobândit stabilitatea financiară şi a implementat reforme dificile, transmite Reuters.

"I-am transmis preşedintelui Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu, demisia mea", a anunţat Sergiu Cioclea, adăugând că speră să poată pleca din postul de guvernator al BNM până la data de 30 noiembrie. "Sistemul bancar din Republica Moldova a ieşit din criză, este suficient recapitalizat şi nu prezintă pericole şi ameninţări la adresa economiei, entităţilor economice şi, cel mai important, la adresa populaţiei", a subliniat Sergiu Cioclea, potrivit Agerpres.

Sergiu Cioclea a preluat postul de guvernator al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) în luna aprilie 2016, în urma unui scandal care a aruncat ţara într-o criză politică şi economică. Între timp, graţie sprijinului oferit de Fondul Monetar internaţional şi Banca Mondială, Banca Naţională a Republicii Moldova a reuşit să aducă mai multă transparenţă în sistemul financiar şi a abordat problema corupţiei.

Republica Moldova a fost în pragul falimentului în 2015, după ce un miliard de dolari au dispărut din trei dintre cele mai mari bănci locale. În plus, analiştii susţin că între 2011 şi 2014 fonduri din Rusia în valoare de aproximativ 22,3 miliarde de dolari au fost spălate prin sistemul financiar din Republica Moldova.

Republica Moldova este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. După criza bancară, autorităţile de la Chişinău au reluat cooperarea cu Fondul Monetar Internaţional, care în luna martie a salutat progresele realizate în corectarea vulnerabilităţilor din sistemul bancar.

În 2015, şocul provocat din sistemul bancar a generat o contracţie de 0,5% a economiei Republicii Moldova. Între timp, economia a revenit pe creştere, înregistrând un avans de 4,1% în 2016 şi 4,5% în 2017.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb