GUVERNATORUL BNR, CĂTRE ZIARIŞTI: "Dacă tot mă stimulaţi, probabil o să-mi depun documentele să iau şi pensia"

EMILIA OLESCU
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 august 2017

"Dacă tot mă stimulaţi, probabil o să-mi depun documentele să iau şi pensia"

Guvernatorul Băncii Naţionale a României Mugur Isărescu a reiterat, ieri, răspunzând unei întrebări legate de prima sa de pensionare, că, până în prezent, nu a încasat şi pensie şi salariu de la BNR, dar că, dacă va fi stimulat, ar putea să-şi depună documentele ca să beneficieze şi de acest drept.

Mugur Isărescu s-a adresat ziariştilor prezenţi la conferinţa de presă după cum urmează: "Dacă mi-aţi ridicat mingea la fileu, o să vă spun. În 16 august împlinesc 46 de ani de activitate. (...) Nu ştiu dacă am avut o lună pusă cap la cap (...) de concedii medicale (...). Am început în 1971 şi la 45 de ani nu mi-am luat pensia, pentru că iau salariu de la Banca Naţională. Am considerat că e o chestiune de bun simţ. Văd că e interpretată altfel. Aşa este. La vârsta de pensionare orice salariat al Băncii Naţionale primeşte o sumă de ....nu aş vrea să o definesc în niciun fel, pentru că orice definiţie am văzut că este speculată. Aşa a hotărât în înţelepciunea lui Consiliul de Administraţie, numit de Parlamentul României să conducă această instituţie, care nu este bugetară, nu ia un leu de la Bugetul statului, ci dă 80% din profitul pe care îl face Bugetului statului. Nu se referea acest avantaj numai la mine. Dacă tot mă stimulaţi, probabil o să-mi depun documentele de pensionare şi o să iau şi pensia, dacă văd că insistaţi. Eu am zis că este un lucru frumos să nu iau şi pensie şi salariu de la Banca Naţională".

Întrebarea adresată ieri Guvernatorului BNR vine ca urmare a unei postări făcute pe Facebook de liberalul Daniel Cătălin Zamfir, preşedintele Comisiei economice din Senat, referitoare la "cele 120 de mii de euro pe care le-a încasat ca primă pentru pensionarea care nu s-a produs".

Prima de pensionare acordată de BNR Guvernatorului său a produs controverse aprinse încă de anul trecut, o parte din opinia publică protestând împotriva faptului că şeful Băncii Centrale a încasat o astfel de primă fără să iasă la pensie.

În luna septembrie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat că, în 2015, Mugur Isărescu a încasat peste jumătate din indemnizaţia de pensionare, care are un cuantum total de 12 salarii nete lunare (adică aproximativ 114.000 euro, din care 60.000 de euro le-ar fi încasat în 2015).

În august 2016, Guvernatorul BNR a precizat că nu şi-a depus dosarul pentru pensionare, deşi a împlinit vârsta legală ca să iasă la pensie în anul 2014.

Mugur Isărescu a afirmat, la acea vreme: "Conform codului muncii, din 1 iunie 2014, la împlinirea vârstei de 64 de ani şi zece luni, am îndeplinit condiţiile cumulative de lucru şi stagiul de pensionare, dar contractul meu de muncă cu BNR a continuat pe baza deciziei Parlamentului de numire în funcţia de Guvernator. Nu am depus cerere de pensie la Casa Teritorială de Pensii şi, ca urmare, nu mi s-a calculat, nu mi s-a stabilit, nu am încasat pensie şi nu s-a cumulat pensia cu salariul. Am considerat că acesta este un gest normal şi frumos, să nu încasez şi pensie atâta vreme cât încasez un salariu de la BNR. Pensia va intra în plată după depunerea acestui dosar, conform articolului 103 al Legii pensiilor 263/2010 şi nu se plăteşte sub nicio formă retroactiv, indiferent când are loc această depunere a dosarului".

Reprezentanţii Casei Naţionale de Pensii ne-au spus, atunci, că indemnizaţia de pensionare nu este prevăzută în Legea pensionării, ci în Contractul Colectiv de Muncă al societăţii care o acordă, banii nefiind daţi de către stat, ci de instituţia respectivă, care stabileşte condiţiile de acordare a acestui tip de indemnizaţie.

Au fost şi analişti care au considerat că încasarea indemnizaţiei de pensionare de către Guvernator fără ca el să aibă dosar de pensie este un abuz şi contravine legii, fiind necesară o cercetare a Curţii de Conturi.

Avocatul Şerban Pâslaru ne-a precizat, anul trecut: "Nu cred că se poate pune problema legalităţii plăţii unei asemenea indemnizaţii, atâta vreme cât aceasta nu cunoaşte o consacrare legală. Indemnizaţia amintită pare mai degrabă o premiere pentru fidelitate sau de tip aniversar, iar condiţiile de acordare sunt probabil cele prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă sau în Contractul Individual de Muncă".

Adrian Vasilescu, consultant de strategie în cadrul BNR, a afirmat, în ocazie, că indemnizaţia de pensionare pe care a încasat-o Guvernatorul "se dă în BNR după ce ai lucrat un număr de ani şi ai ajuns la vârsta de pensionare".

Întrebat, ieri, şi despre propunerea unor parlamentari de modificare a statutului BNR, Mugur Isărescu a răspuns, citat de Agerpres, că Legea BNR are la bază Tratatul European şi că aceasta va trebui modificată pe măsură ce ne apropiem de zona euro: "Au mai fost propuneri de modificare. Legile băncilor centrale din Uniunea Europeană sunt legi în baza Tratatului European. Acest Tratat European este ca un fel de constituţie a Europei. Eşti în Europa, respecţi Constituţia Europei, nu ....Când s-o modifica Tratatul European probabil că se va putea modifica şi legea. Noi trebuie să modificăm Legea Băncii Naţionale pe măsură ce ne apropiem de Zona Euro, dar în altă direcţie decât înţeleg eu, că vorbim prin intermediari".

Ultima propunere legislativă de modificare a Statului BNR a fost depusă de senatorul PNL Daniel Cătălin Zamfir, cunoscut mai ales pentru iniţierea şi promovarea Legii dării în plată şi a Legii conversiei creditelor în franci elveţieni.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. pleaca sa nu mai aut nici de vita ta,,ca ai nenorocit romanii

    Turnator nesimtit!

    Asta se p.isuleste pe toata lumea......de 26 de ani....

    Daca " vrea muschii mei" imi iau si pensia.... 

    Manole ...te rugam i-ati-o dar dute....

    Oricum patinezi 

    comentariile pe margine cazului Isarescu- numai prostii

    Cum se face ca doar cotetele a3,rtv si ziarul Bursa il gazduiesc pe "eminentul" zamfir si intretin lupta pt.debarcarea lui Isarescu? Sunt curios de o propunere a lor pt.viitorul guvernator BNR.

    1. No sa vezi tu raspuns la intrebarea asta. Mafia SPECUKLANTILOR financiar imopbiliar aliata cu FAMIGLIA politica POPULISTA reprezemtata de un anumit senator PNL cu numele Danut, guru la speculanti, nu are timp de justificari. Incearca sa indese in buzunarase si desagi si sa transfere in Helvetia.

      Te-ai trezit tarziu, Savin; Treaba ta era sa postezi mizerii la 12 noaptea; vezi ca te taie isarescu de la salariu

      Daca ai avea macar un pic de spirit de observatie,ai vedea ca eu nu postez niciodata noaptea,ca...prostii!

      Celelate posturi care il gadila pe securistul Manole ,toate impreuna au audienta care tinde spre 0 absolut.Deci nici nu conteaza .Ha,ha!

    Domnule Isarescu, sunteti atat de flecmatic in aparitiile televizate, nu suportati critica din partea nimanui, BNR-ul este stat in stat , va rugam respectos sa nu considerati ca suntem prosti , pe vremea cand sustineati ca romanii sa se imprumute in lei si nu in devize aveati 2 leasing-uri in USD, ulterior credit in USD la Unicredit de care nu va mai amintiti, e timpul sa lasati pe altii sa conduca BNR-ul, multa sanatate

    1. Mugur Isarescu nu a spus *niciodata* ca romanii ar fi bine sa nu se imprumute in valute straine. A spus insa de mai multe ori ca ar fi bine sa nu se imprumute in valute in care nu au venituri. Fiindca da, multi romani au salariul negociat in euro sau dolari, chiar daca il primesc in lei, iar daca valutele straine au cresteri de valoare prea mari, respectivele persoane nu sunt afectate fiindca si salariul le creste.

      Cei care s-au imprumutat in franci elvetieni au fost prostiti de banci cum ca este o valuta stabila iar ei s-au prefacut ca nu inteleg sfaturile lui Isarescu. 

      Vina lui Isarescu, Vasilescu si a tuturor cuvantatorilor de la BNR este aceea ca nu au iesit in public si sa informeze populatia slab informata de ce francul elvetian este atat de stabil, si sa ii avertizeze ca la un moment dat ar putea creste. Asta da, este vina celor de la BNR. Nu este vina bancilor insa. Rolul bancilor este sa ne prosteasca prin reclame ca fara ele nu putem trai, ca este bine sa luam imprumut si ca sa ne cumparam un produs de doi lei. Noi insa trebuie sa stim ca bancile au un interes cu totul contrar celor care vor sa ia un imprumut. Ca sa nu mai vorbesc ca suntem totusi in Romania. Dar romanii se prefac ca uita si asta. Parca uita ca si angajatii bancilor sunt tot romani, iar pentru un castig cu doi lei peste salariul mediu nu s-ar da inapoi sa falimenteze sute de familii. Sau a auzit cineva de vreo demisie din vreo banca pe motiv ca banca respectiva este o institutie imorala? 

      Iar apropo de articol si de profitul furnizat de BNR statului... probabil ca in Romania exista foarte multi finantisti buni care ar putea produce un asemenea profit daca ar avea la indemana banii pe care ii are BNR si pârghiile pe care le are, deci nu este un merit chiar atat de mare al conducerii BNR fiindca realizeaza acel profit. 

      Eu sunt prea in varsta si nu o sa mai prind...dar sper sa fi dumneata mai tanar si te rog sa nu uiti ultimul paragraf al dumitale si sper sa nu iti dai palme pt.ce ai scris...

    Tot felul de gica contra pe aici, dar nu uitati ca de 27 de ani este guvernatorul bancii nationale. Cel mai longeviv sef de banca din lume!

    Cate guverne ministri si presedinti s-au schimbat in acest timp.Asta cred ca spune ceva! 

    O mizerie umana mai mare ce acest Mugurel Isarescu nu exista! Pleaca si ne lasa! Esti prosta ca noaptea si ai nenorocit milioane de romani cu prostia ta! Daca ar fi fost dupa mine nici pensie nu ai fi primit si ai fi sprijinit gratiile toate viata ta!

    Are pensie speciala de turnator la securitate ,deci o pensie mai mai mare decat salariul.Acuma cu prima aia ce se acorda pentru ultimul concediu (cel de moarte=pensia) 3 a fost nevoit sa o ia ,la obligat CEO de la BNR,ca doar aia sunt extraterestrii nu e tot el si cativa pusi de el sa-l slugareasca.

    Da, consider ca dl. Isarescu a fost si este un privilegiu pentru Romania, din urmatoarele motive:

    1. In 1999, datorita lui, Romania nu a intrat in incapacitate de plata (vz Argentina) 

    2. Daca in ultimii 20 de ani in Romania nu s-au vazut deponenti disperati la poarta bancilor falimentare plangand dupa bani, tot BNR ar trebui sa-i multumim, care a instituit o politica de supraveghere foarte eficienta 

    3. Aduceti-va aminte si de BoCyprus, care nu avea personalitate juridica cand a intrat in insolventa....

    Din aceste motive, si din multe altele, pe care le stiu BM, FMI..., ar trebui sa multumim ca-l avem guvernator. Ati vz in R Moldova cum s-au trezit cu miliarde evaporate din banci... 

    1. Isi aduce aminte cu lux de amanunte detalii favorabile Isarescului, dar e total amnezica atunci cand vine vorba de:

      -implicarea CECului in megaescrocheria FNI; 

      -bancile devalizate in anii 90 sub bagheta BNR; 

      -bula imobiliara din 2008, posibila numai cu ajutorul bancilor si nesupravegherea BNR; 

      - supraindatorarea romanilor in aceasi perioada, deveniti carne de tun pt. bancile ce dadeau buzna in R. sa nu piarda startul; si-au asigurat venituri pt o perioada lunga de timp si tot pe pierdere sunt.

      HALAL SUPRAVEGHERE a facut BNR!!! 

    Persoana Mai meschina ca Manole,,,nu am cazut in viata mea....el este singurul vinovat pentru toate mizeriile ascunse de BANCI.

    Nu am vazut un antiroman mai mare ca acest Manole.Un bun supraveghetor al camatariei bancare lasand pe acesti banksteri sa foloseasca cat mai multe practici inselatoare,si sa introduca cat mai multe clauze abuzive in contractele romanilor.

    ... În luna septembrie 2016, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naţionale, a declarat că, în 2015, Mugur Isărescu a încasat peste jumătate din indemnizaţia de pensionare, care are un cuantum total de 12 salarii nete lunare (adică aproximativ 114.000 euro, din care 60.000 de euro le-ar fi încasat în 2015).  

    În august 2016, Guvernatorul BNR a precizat că nu şi-a depus dosarul pentru pensionare, deşi a împlinit vârsta legală ca să iasă la pensie în anul 2014. 

    Acum: cine minte, guvernatorul sau purtatorul? 

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

05 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5669
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2973
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9304
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.0590

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
ccib.ro
thediplomat.ro
fleetconference.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb