GUVERNUL A APROBAT CADRUL LEGISLATIV Titlurile de stat pentru populaţie vor fi de 5.000 de lei, nu 1.000 de lei

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 27 noiembrie 2014

Ministerul Finanţelor (condus de Ioana Petrescu) a transmis, ieri, că noul instrument introdus prin hotărâre de Guvern va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român.

Ministerul Finanţelor (condus de Ioana Petrescu) a transmis, ieri, că noul instrument introdus prin hotărâre de Guvern va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român.

Înainte de prima emisiune, MFP trebuie să selecteze intermediari

Guvernul a adoptat, ieri, cadrul legislativ ca populaţia să poată cumpăra titluri de stat în mod direct, care vor putea fi tranzacţionate ulterior la bursă.

Titlurile destinate populaţiei vor avea valoarea nominală de 5.000 de lei, nu de 1.000, aşa cum s-a vehiculat.

Recent, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, şi-a exprimat speranţa ca "anunţul primei emisiuni de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, cu valoare redusă de 1000 de lei, să fie făcut anul acesta".

În urmă cu două săptămâni, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ne-a spus că, după aprobarea cadrului legislativ, urmează faza selectării unui intermediar, printr-o procedură similară celei de la eurobonduri, iar suma trebuie stabilită prin ordin de ministru.

Întrebat dacă sunt şanse să existe un anunţ privind o emisiune de titluri de stat pentru populaţie, până la finalul anului, Enache Jiru ne-a spus: "Teoretic, sunt şanse".

Ministerul Finanţelor a transmis, ieri, că noul instrument introdus prin hotărâre de Guvern va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în formă dematerializată.

În nota de fundamentare a hotărârii de guvern se arată că interesul populaţiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte, datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionării şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi, pe de altă parte, datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român.

Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată, arată MFP.

De atunci, statul organizează periodic emisiuni cu titluri de stat, dedicate băncilor. În urmă cu zece ani, populaţia putea să cumpere certificate de trezorerie cu maturităţi de 90 de zile pentru o dobândă de 13,5% pe an sau de 180 de zile pentru o dobândă de 14,5%. În 2005, rata dobânzii pentru depozitele la termen era de circa 12,5% pe an (fiind stabilită prin însumarea unei cote fixe cu rata inflaţiei), astfel că plasarea economiilor în titluri de stat era o variantă mai profitabilă decât depozitele bancare.

Statul vinde pe piaţa interbancară obligaţiuni care au o valoare nominală de 10.000 de lei.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Trebuia sa mentionati ca populatia (adica eu) poate cumpara si acum titluri de stat prin intermedierea bancilor care retin un comision mic (in loc de 3.2%, primesti 2.9 sau 3%, sa zicem). Sa nu va imaginati ca statul o sa vanda acele titluri de stat direct catre populatie cu mai mult de 2.9%. Asta pentru ca spre populatie nu exista licitatie ca in cazul titlurilor licitate de banci pe piata primara la BNR. Practic, MF cauta o forma mai ieftina de a se finanta, nu moare el de grija investitorilor privati. Concurenta acum nu va fi intre trezorerie si depozitele bancare ci intre trezorerie si fondurile mutuale monetare. Practic, statul le va distruge. Nu stiu daca este bine sau rau, vom vedea.

    Populatia poate cumpara si in prezent titluri de stat cu valoare nominala de 5000 lei - B1906A (DBN014) si B2502A (DBN029) – listate la BVB, deci nu putem vorbi de o noutate din partea MF. Este adevarat ca titlurile mentionate au o maturitate mare ( 4/11 ani) dar in cazul noilor emisiuni, care se presupune ca o sa aiba maturitati scurte, randamentele nu vor avea cum sa depaseasca cu mult randamentele bancare la depozite.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb