Guvernul a adoptat, ieri, cadrul legislativ ca populaţia să poată cumpăra titluri de stat în mod direct, care vor putea fi tranzacţionate ulterior la bursă.
Titlurile destinate populaţiei vor avea valoarea nominală de 5.000 de lei, nu de 1.000, aşa cum s-a vehiculat.
Recent, Lucian Anghel, preşedintele Bursei de Valori Bucureşti, şi-a exprimat speranţa ca "anunţul primei emisiuni de titluri de stat dedicate persoanelor fizice, cu valoare redusă de 1000 de lei, să fie făcut anul acesta".
În urmă cu două săptămâni, Enache Jiru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, ne-a spus că, după aprobarea cadrului legislativ, urmează faza selectării unui intermediar, printr-o procedură similară celei de la eurobonduri, iar suma trebuie stabilită prin ordin de ministru.
Întrebat dacă sunt şanse să existe un anunţ privind o emisiune de titluri de stat pentru populaţie, până la finalul anului, Enache Jiru ne-a spus: "Teoretic, sunt şanse".
Ministerul Finanţelor a transmis, ieri, că noul instrument introdus prin hotărâre de Guvern va reprezenta o alternativă sigură de investiţie/economisire pentru populaţie, garantată de statul român, iar titlurile de stat vor fi emise în formă dematerializată.
În nota de fundamentare a hotărârii de guvern se arată că interesul populaţiei (persoanelor fizice) pentru titlurile de stat a crescut în ultimii ani, pe de o parte, datorită facilităţilor fiscale în cazul achiziţionării şi/sau tranzacţionării titlurilor de stat şi, pe de altă parte, datorită schimbărilor de comportament investiţional, acestea reprezentând o alternativă sigură de investiţie, garantată de statul român.
Titlurile de stat pentru populaţie nu au mai fost emise din anul 2005, atunci când acestea se distribuiau prin trezoreriile locale într-o formă materializată, arată MFP.
De atunci, statul organizează periodic emisiuni cu titluri de stat, dedicate băncilor. În urmă cu zece ani, populaţia putea să cumpere certificate de trezorerie cu maturităţi de 90 de zile pentru o dobândă de 13,5% pe an sau de 180 de zile pentru o dobândă de 14,5%. În 2005, rata dobânzii pentru depozitele la termen era de circa 12,5% pe an (fiind stabilită prin însumarea unei cote fixe cu rata inflaţiei), astfel că plasarea economiilor în titluri de stat era o variantă mai profitabilă decât depozitele bancare.
Statul vinde pe piaţa interbancară obligaţiuni care au o valoare nominală de 10.000 de lei.
1. Populatia poate si acum cumpara
(mesaj trimis de Cristi C în data de 27.11.2014, 09:24)
Trebuia sa mentionati ca populatia (adica eu) poate cumpara si acum titluri de stat prin intermedierea bancilor care retin un comision mic (in loc de 3.2%, primesti 2.9 sau 3%, sa zicem). Sa nu va imaginati ca statul o sa vanda acele titluri de stat direct catre populatie cu mai mult de 2.9%. Asta pentru ca spre populatie nu exista licitatie ca in cazul titlurilor licitate de banci pe piata primara la BNR. Practic, MF cauta o forma mai ieftina de a se finanta, nu moare el de grija investitorilor privati. Concurenta acum nu va fi intre trezorerie si depozitele bancare ci intre trezorerie si fondurile mutuale monetare. Practic, statul le va distruge. Nu stiu daca este bine sau rau, vom vedea.
2. Nimic nou de la MF
(mesaj trimis de Bogdan N în data de 27.11.2014, 10:42)
Populatia poate cumpara si in prezent titluri de stat cu valoare nominala de 5000 lei - B1906A (DBN014) si B2502A (DBN029) – listate la BVB, deci nu putem vorbi de o noutate din partea MF. Este adevarat ca titlurile mentionate au o maturitate mare ( 4/11 ani) dar in cazul noilor emisiuni, care se presupune ca o sa aiba maturitati scurte, randamentele nu vor avea cum sa depaseasca cu mult randamentele bancare la depozite.