Guvernul a aprobat înfiinţarea companiei energetice naţionale

Alina Toma Vereha
Ziarul BURSA #Politică / 9 octombrie 2008

Guvernul a aprobat înfiinţarea companiei energetice naţionale

Privatizarea se va face prin investitori de portofoliu

Executivul a aprobat, în urma şedinţei de ieri, ordonanţa de urgenţă privind înfiinţarea companiei energetice naţionale. Din noua structură, condusă de "Electrica" SA, vor face parte producătorii Hidroelectrica, Turceni şi Rovinari, alături de societăţile de distribuţie şi furnizare a electricităţii "Electrica Muntenia Nord", "Electrica Transilvania Sud" şi "Electrica Transilvania Nord". Premierul Călin Popescu Tăriceanu a declarat că nu se doreşte nici crearea unui monopol pe piaţă şi nici menţinerea la nesfârşit, în proprietatea

statului, a unei companii cu cele mai atractive active din sectorul energetic: "Dorim să o privatizăm, dar cu investitori de portofoliu, nu cu unul strategic".

Domnia sa a adăugat: "Raţiunile pentru care am dorit să înfiinţăm această companie sunt, în primul rând, asigurarea siguranţei în alimentarea cu energie a consumatorilor şi costuri suportabile pentru energie. Am convingerea că răspundem, în primul rând, aşteptărilor consumatorior cu acest proiect. În plus, o astfel de companie puternică va putea atrage finanţarea necesară pentru îndeplinirea criteriilor de mediu în sectorul generării. Fără investiţii masive, centralele poluante s-ar putea închide".

Potrivit şefului Executivului o companie energetică naţională va întări poziţia ţării noastre şi participarea în cadrul unor proiecte strategice precum gazoductul Nabucco şi oleoductul Constanţa - Trieste. Domnia sa consideră că proiectul va atrage critici aspre asupra proiectului şi consideră că acestea vin fie din partea companiilor concurente, fie din partea celor care nu sunt acum la guvernare şi regretă că nu au avut o astfel de idee.

La conducerea companiei energetice naţionale au fost vehiculate, în ultimul an, mai multe nume. Dacă la început părea favorit directorul general al "Electrica" SA - Corneliu Stan, având în vedere că societatea îi va îngloba pe cei trei producători de energie, apoi s-a vehiculat numele fostului ministru al finanţelor, Sebastian Vlădescu. Ieri, surse din piaţa de energie ne-au dat ca sigură numirea actualului director general al "Hidroelectrica", Traian Oprea, în fruntea viitorei societăţi. Astfel, Corneliu Stan va trece la conducerea "Hidroelectrica". Până la închiderea ediţiei, niciuna din aceste variante nu a fost confirmată oficial.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb