Guvernul a aprobat, ieri, Planul de acţiune pentru implementarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020, care include măsuri legislative şi administrativ-instituţionale ce au rolul să crească eficienţa şi calitatea actului de justiţie în beneficiul cetăţenilor şi mediului de afaceri, potrivit unui comunicat de presă.
Conform Guvernului, măsurile au fost stabilite pornind de la necesităţile identificate la nivelul sistemului judiciar şi de la recomandările Uniunii Europene şi ale Consiliului Europei. În procesul de elaborare a planului au fost implicate atât instituţiile din sistemul judiciar, cât şi societatea civilă, potrivit comunicatului.
Documentul este structurat pe cinci direcţii de acţiune, corelate cu obiectivele Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar pentru perioada 2015-2020, aprobată prin Hotărârea Guvernului numărul 1155/2014, respectiv: eficientizarea justiţiei ca serviciu public, consolidarea instituţională a sistemului judiciar, integritatea sistemului judiciar, îmbunătăţirea calităţii actului de justiţie şi garantarea liberului acces la justiţie.
Principalele tipuri de acţiuni prevăzute în plan sunt elaborarea şi adoptarea de acte normative, îmbunătăţirea managementului actual la nivelul sistemului judiciar, consolidarea instituţiilor din cadrul sistemului judiciar, prin asigurarea resurselor umane şi financiare necesare, consolidarea probaţiunii şi a sistemului penitenciar, dezvoltarea de proiecte IT şi modernizarea infrastructurii hardware existente.
Conform comunicatului, pentru fiecare dintre obiectivele Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar, planul prezintă măsurile de implementare, fixând indicatorii de monitorizare şi evaluare a îndeplinirii rezultatelor preconizate. Măsurile sunt evaluate din perspectiva costurilor, a resurselor financiare, de personal şi de dezvoltare instituţională necesare pentru atingerea obiectivelor specifice enunţate. De asemenea, planul indică termene de realizare a obiectivelor specifice şi instituţiile prin care acestea sunt aduse la îndeplinire.
Gradul de implementare a strategiei şi a planului de acţiuni va fi evaluat periodic de către o comisie de monitorizare şi vor fi elaborate rapoarte anuale, ale căror concluzii pot duce la revizuiri.
Fondurile necesare îndeplinirii obiectivelor din planul de acţiune se prevăd anual prin bugetul instituţiilor cu responsabilităţi în implementarea acestor măsuri, se mai arată în comunicatul citat.