Guvernul României a aprobat, astăzi, proiectul de Ordonanţă de urgenţă a Guvernului pentru modificarea legii privind venitul minim garantat şi a legii privind alocaţia pentru susţinerea familiei, se arată într-un comunicat de presă.
Conform obligaţiilor asumate de ţara noastră în documentele semnate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), Banca Mondială (BM) şi Comisia Europeană (CE), măsurile de protecţie vor lua în considerare creşterile de preţuri la energie electrică şi gaze naturale din perioada imediat următoare.
În acest context, se pune problema instituirii unor măsuri de protecţie socială acordate clienţilor (consumatorilor) vulnerabili, măsuri ce ar urma să fie stabilite prin lege şi acordate de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.
Reglementările cuprinse în proiectul de act normativ privesc următoarele:
- Majorarea nivelului venitului minim garantat cu 8,5% începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013 şi cu 4,5% începând cu drepturile aferente lunii ianuarie 2014.
- Majorarea limitei de venituri până la care se acordă alocaţia pentru susţinerea familiei de la 370 lei/membru de familie la 530 lei/membru de familie, cu menţinerea a două intervale de venituri 0 - 200 lei/persoană şi 201 lei/persoană - 530 lei/persoană şi a cuantumului alocaţiei cu 30%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2013.
- Pentru persoanele/familiile cu drepturi de ajutor social stabilite anterior lunii iulie 2013, respectiv lunii decembrie 2013 au fost prevăzute măsuri tranzitorii constând în acordarea şi a diferenţei de sume dintre noul nivel al venitului minim garantat şi nivelul prevăzut anterior.
Odată cu aplicarea noilor măsuri, se prevede pentru anul 2013 o creştere cu 30% a numărului de benefciari de ajutor social şi cu 45% a numărului de beneficiari de alocaţie pentru susţinerea familiei.
Efortul bugetar suplimentar necesar pentru anul curent ca urmare a aplicării noilor măsuri este de 197,3 milioane de lei.
În bugetul MMFPSPV sunt deja aprobate 100 milioane lei cu destinaţia de măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile din sistemul de energie electrică şi gaze naturale. Prin urmare, suma suplimentară necesară pentru plata integrală a drepturilor reglementate prin prezenta ordonanţă de urgenţă este de 97,3 milioane de lei.