Guvernul a aprobat un act normativ pentru aplicarea prevederilor UE privind îngrăşămintele

C.I.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 19 octombrie 2007

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) este autoritatea responsabilă cu transmiterea la Comisia Europeană a lis­tei laboratoarelor autorizate în vederea verificării conformităţii îngrăşămintelor cu prevederile reglementărilor europene, potrivit unui comunicat al Guvernului. Autorităţile competente pentru efectuarea controalelor oficiale în vederea verificării conformităţii îngrăşămintelor sunt Direcţiile pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, subordonate MADR. Guvernul a aprobat, în şedinţa din această săptămână, o hotărâre privind stabilirea unor măsuri de aplicare a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului (CE) nr. 2003/2003 din 13 octombrie 2003 privind îngrăşămintele. Actul normativ stabileşte modul de prezentare a produselor care sunt introduse pe piaţă ca îngrăşăminte, stimularea producătorilor autohtoni de îngrăşăminte şi îmbunătăţirea calităţii produselor obţinute, facilitarea liberei circulaţii a îngrăşămintelor în spaţiul UE, asigurarea controlului de conformitate a aces­tora, urmărirea trasabilităţii îngrăşămintelor pe întreaga filieră, precum şi protejarea producătorilor agricoli. Totodată, se are în vedere eliminarea concurenţei neloiale în rândul operatorilor economici.

Costurile controalelor oficiale vor fi suportate de către agenţii economici, însă acestora nu li se va impune obligaţia de a repeta testele sau de a suporta costul pentru repetarea lor atunci când primul test a fost efectuat de către un laborator aprobat, inclus în lista oficială a CE, publicată în jurnalul Oficial al UE. Potrivit actului normativ, utilizarea marcajului "Îngrăşământ EC" pentru îngrăşămintele care nu sunt cuprinse în Anexa I a Regulamentului, se sancţionează cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei, precum şi confiscarea îngrăşămintelor. Nerespectarea conţinutului minim de nutrienţi prevăzut este amendată cu sume între 30.000 lei şi 50.000 lei, şi confiscarea îngrăşămintelor. Nerespectarea cantităţii de îngrăşăminte chimice menţionate pe ambalaj va fi sancţionată cu amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei şi confiscarea îngrăşămintelor, iar refuzul de a permite accesul inspectorilor desemnaţi în incinta unităţii sau de a furniza materialele şi datele solicitate de autoritatea competentă în exercitarea atribuţiilor acestora, precum şi neplata efectuă­rii testelor de operatorii economici, cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei.

În caz de litigiu, testele pentru verificarea conformităţii îngrăşămintelor cu prevederile Regulamentului, se repetă într-unul din laboratoarele aprobate incluse în lista oficială a CE, publicată în Jurnalul Oficial al UE. La stabilirea sancţiunilor şi a cuantumului lor au fost invitaţi şi reprezentanţi ai producătorilor de îngrăşăminte chimice, ai organizaţiei patronale a producătorilor "Nitrofosfor" şi specialişti din Ministerul Economiei şi Finanţelor, precizează Guvernul.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8347
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3037
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9018
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.8502

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb