Guvernul a declasificat dosarul Revoluţiei

C.D.
Ziarul BURSA #Politică / 10 martie 2010

Guvernul a declasificat dosarul Revoluţiei

Până în prezent, informaţiile aveau caracter de secret de stat

Guvernul a decis, în şedinţa de ieri, să declasifice informaţiile din dosarul Revoluţiei din 1989, ce aveau, până în prezent, caracter de "secret de stat", "secret" şi "strict secret".

Primul-ministru Emil Boc a declarat: "Practic, prin Hotărârea de Guvern pe care am adoptat-o, am declasificat documentele din dosarul Revoluţiei din 1989 care aveau calificativul de < secret de stat >, < secret > şi < strict secret >, potrivit prevederilor legale în vigoare. Din acest moment, datorită faptului că asemenea informaţii dezvăluite nu mai pot prejudicia siguranţa naţională, apărarea ţării, ordinea publică ori interesele persoanelor de drept public sau privat, după publicarea în Monitorul Oficial, ele pot fi accesate de către persoanele interesate".

Premierul a susţinut că prin acest proces, dosarul Revoluţiei din 1989 va dobândi mai multă transparenţă din perspectiva rolului autorităţilor statului. Boc a mai susţinut că informaţiile declasificate vor putea servi, astfel, "interesului public şi aflării adevărului".

PD-L: "Elementul cheie este Ion Iliescu"

Decizia Guvernului a stârnit reacţii în lanţ la nivelul partidelor politice, parlamentarii democrat-liberali fiind, cum era de aşteptat, printre primii susţinători ai acestui demers.

Liderul grupului parlamentar al PD-L din Senat, Traian Igaş, a apreciat că desecretizarea dosarelor Revoluţiei este oportună pentru că "adevărul trebuie aflat". Domnia sa mai consideră că "elementul cheie" este fostul preşedinte Ion Iliescu şi cei care i-au fost aproape la Revoluţie.

Potrivit Agerpres, Traian Igaş a declarat: "Până mai sunt în viaţă aceşti oameni, care au avut un rol decisiv la Revoluţie, cum este cazul lui Ion Iliescu şi al celor din preajma lui, este bine să le solicităm toate detaliile, pentru a le pune cap la cap. Nu trebuie să trucăm absolut nimic, pentru că, timp de 20 de ani, ni s-au dat doar fragmente din ceea ce s-a întâmplat şi am fost conduşi pe piste false".

Petre Roman: SRI s-a opus desecretizării, în 1990

Fostul premier, Petre Roman, consideră însă că declasificarea ultimelor date din Dosarul Revoluţiei se face mult prea târziu.

"În septembrie 1990, când ministru al Justiţiei era Victor Babiuc, eu am avut o propunere ca toate arhivele să fie puse la dispoziţia Parlamentului, dar acest lucru nu s-a dorit, SRI-ul fiind printre instituţiile care nu au acceptat acest lucru", a spus Petre Roman, pentru un post de televiziune.

Fostul premier a adăugat: "Documentele care au aparţinut Securităţii nu au fost nici până astăzi desecretizate. Arhivele nu au fost la dispoziţia publicului de la început, acum nu se mai poate face nimic. Acum, după 20 de ani, cine mai poate spune că aceste arhive nu au fost < mutilate >?".

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7871
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3453
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0070
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.2660

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb