• Măsura urmează să fie dezbătută în Parlament
Executivul a aprobat, sâmbătă, eşalonarea pe şapte ani a datoriilor fiscale ale Societăţii Române de Televiziune, potrivit unui comunicat al TVR, care precizează că măsura urmează să fie dezbătută de Parlament, în următoarea şedinţă. Printr-o Ordonanţă emisă în luna iunie, Guvernul aprobase eşalonarea datoriilor în cauză pentru o perioadă de şase luni.
Eşalonarea pe şapte ani a datoriilor pe care Televiziunea Publică le are la stat reprezintă una dintre prevederile Programului de redresare economică a TVR, instituţie care, în lipsa adoptării unor măsuri urgente pentru soluţionarea situaţiei actuale, s-ar afla în imposibilitate de a funcţiona, dupa cum subliniază comunicatul.
La jumătatea anului în curs, datoria TVR către bugetul de stat se ridica la peste 350 de milioane de lei.
Programul de redresare economică arată că, la 30 iunie 2012, TVR avea "o lichiditate negativă" şi un "grad de îndatorare excesiv, care poate atrage în orice moment insolvenţa societăţii". Documentul arată că, în conformitate cu legislaţia actuală, nu există instrumente pentru amnistiere fiscală sau alte forme de ajutor de stat, iar obţinerea unui credit bancar este, practic, imposibilă.
Programul de redresare economică a Televiziunii Române a fost aprobat săptămâna trecută de Consiliul de Administraţie (CA) al societătii, cu 10 voturi pentru, două împotrivă şi o abţinere.
Pe lângă eşalonarea datoriilor fiscale, strategia mai prevede disponibilizarea unui număr de aproape 1.000 de angajaţi şi reducerea cheltuielilor cu 54%.
În urma aprobării acestui Program, despre care membrii CA au păreri contradictorii, atmosfera din televiziune este tensionată.
Sorin Burtea, care face parte din CA, ne-a spus: "Este ca la înmormântare, angajaţii vin cu bâte şi răngi, ameninţă că se sinucid, sunt disperaţi, sunt oameni cu familii, cu copii, au rate la bănci, au de plătit case. Se putea şi altfel, dar nu s-a dorit, nu s-au căutat alte soluţii. Am mers până acolo încât am propus să ni se ia din salarii. Să fie disponibilizaţi doar 300 de oameni şi datoria lunară să se împartă la numărul de salariaţi, dar să nu se recurgă la concedieri atât de masive".
Lucia Hossu Longin, de asemenea membru în CA, este de părere că Programul este foarte bine conceput, "cu un simţ al sincerităţii pentru oamenii din televiziune".
Conducerea TVR a declarat că strategia va fi pusă în aplicare în mod transparent şi fără ca prevederile Contractului Colectiv de Muncă să fie încălcate. Acest lucru presupune plata unor salarii compensatorii, sindicatele din TVR negociind cu managementul instituţiei pentru stabilirea numărului acestor lefuri.
Ion Popescu, liderul Confederaţiei Sindicale Naţionale "Meridian" ne-a declarat că sindicaliştii vor negocia la sânge, precizând: "S-ar putea ca negocierile de la TVR să se finalizeze cu sânge pe pereţi".
Scopul Programului de redresare a TVR este salvarea instituţiei, care se află într-o situaţie critică, după cum a spus, recent, Claudiu Săftoiu, preşedintele-director general al televiziunii.
Şeful TVR a precizat, într-un comunicat: "Alternativa pentru ca TVR să nu devină instituţie bugetară sau, mai rău, să nu intre în insolvenţă, este doar redresarea financiară, recredibilizarea televiziunii şi realizarea unor investiţii".
Strategia menţionează: "La 30 decembrie 2012, odată cu expirarea termenului de graţie de şase luni prevăzut în OUG 33/2012 pentru aplicarea de către SRTV a soluţiilor de redresare proprii, prezentul Program de redresare economică se va afla într-o fază graduală de implementare, suficient de convingătoare pentru ca Parlamentul României să aprobe Raportul de activitate al TVR, solicitat în avans faţă de data legală de prezentare".
Documentul estimează că anul în care pierderea contabilă va fi acoperită este 2016.
Programul a fost întocmit după ce Guvernul a solicitat, în urmă cu două luni, prin Ordonanţă de Urgenţă, o strategie de restructurare a instituţiei, care să fie gata până la finalul lunii august. Executivul a cerut Televiziunii Române să aducă situaţia economică pe linia de plutire, deblocând, pentru o perioadă de şase luni, conturile TVR, care au fost blocate integral, timp de circa o lună, de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), în vederea recuperării celor 308 milioane de lei, sumă pe care o datora instituţia statului român, în luna mai.
Până în prezent, instituţia a renunţat la colaboratori şi au fost desfiinţate toate posturile vacante, urmând să se întâmple acelaşi lucru şi cu posturile care vor rămâne libere în continuare.
De asemenea, a fost dispusă sistarea achiziţiilor din surse proprii şi s-a stabilit desfiinţarea unor posturi ca "TVR Info" şi "TVR Cultural", activitatea acestora fiind preluată de TVR 1 şi, respectiv, TVR 2, care va deveni "TVR 2 Cultural". În cazul TVR 3, au fost eliminate total cheltuielile de funcţionare. Televiziunea Publică va funcţiona cu TVR 1, "TVR 2 Cultural", TVR 3 şi "TVR Internaţional".
Instituţia se confruntă cu probleme financiare grave, înregistrând pierderi de 160,8 milioane de lei, anul trecut, şi de aproape 162 milioane de lei, în 2010, potrivit rapoartelor de activitate depuse de Televiziunea Română la Parlament.
Potrivit Programului de redresare economica a TVR, bugetul estimat pentru primul semestru al anului viitor indică realizarea unui profit de peste 28 de milioane de lei, în condiţiile actuale, sau de circa 63,8 milioane lei, dacă ar fi indexată taxa TV, de la o pierdere realizată în prima parte a acestui an de aproximativ 81,8 milioane de lei.
Angajaţii TVR urmau să intre în grevă japoneză de astăzi, având în plan să poarte, pe parcursul zilei, banderole albe cu inscripţia "Protest".
Acest tip de grevă nu presupune încetarea transmisiilor.