Guvernul a tăiat contribuţia la Pilonul II de pensii private

A.A.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 9 noiembrie 2017

Guvernul a tăiat contribuţia la Pilonul II de pensii private

APAPR consideră că reducerea contribuţiei, de la 5,1%, la 3,75%, transmite un semnal negativ

Guvernul a decis, ieri, să taie contribuţia către Pilonul II de pensii private obligatorii, de la 5,1% la 3,75%, susţinând că valoarea nominală a aportului se menţine.

"Suma care este achitată astăzi către administratorii Pilonului II va fi cel puţin aceeaşi, anul viitor, dar scăderea procentului este necesară ca urmare a creşterii salariului mediu cu 20%, de la 1 ianuarie 2018, măsură pe care Guvernul o are în vedere în perioada imediat următoare", a transmis Guvernul.

Potrivit Ministrului Finanţelor Ionuţ Mişa, un element pozitiv în transferul contribuţiilor este creşterea contribuţiilor la Pilonul I şi, ca atare, o pensie mai mare în viitor: "Un element pozitiv în transferul contribuţiilor, anume dacă în anul 2017 cheltuielile angajatorului şi ale salariatului pentru contribuţiile CAS la Pilonul I sunt în valoare de 706 lei (la un salariu brut de 3.329 lei - n. r.), în 2018 contribuţiile ajung la 849 lei, ceea ce înseamnă o creştere a contribuţiei la Pilonul I cu 149 lei. Salariaţii români vor avea o contribuţie mai mare la pensie şi o pensie mai mare în viitor".

În schimb, Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România atrage atenţia că reducerea procentului de contribuţii la 3,75% va afecta pensiile viitoare a milioane de români.

APAPR a transmis: "Reducerea în premieră a contribuţiei de la procentul actual de 5,1% la 3,75% (în locul majorării la 6%, conform legii) transmite un semnal negativ, afectând viabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii private. Astfel, decizia se traduce în pensii private mai mici cu cel puţin 20% pentru viitorii pensionari şi potenţial mai scăzut de finanţare a afacerilor româneşti prin intermediul pieţei de capital".

La sfârşitul lunii septembrie 2017 existau în România 7 milioane de participanţi la fondurile de pensii private Pilon II. Suma acumulată în conturile lor este de 38 de miliarde de lei, din care câştigul total din investiţii este de peste 7 miliarde de lei, potrivit Asociaţiei, care adaugă: "Peste un milion de participanţi au mai mult de 10.000 de lei în cont, iar valoarea medie a unui cont este de 5.500 de lei. Potrivit unor studii independente realizate de către instituţii precum OECD şi Better Finance, Pilonul II din România se situează în topul celor mai performante fonduri de pensii private din statele europene".

Recent, Ministrul Finanţelor, Ionuţ Mişa, a declarat că procentul de 2,5% pe care îl reţin companiile de management de la Pilonul II reprezintă un factor de dezechilibru. Acesta a mai precizat, la finalul lunii trecute, că Pilonul II urmează să devină opţional.

Şi preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat că este un drept firesc al românilor să opteze în privinţa Pilonului II.

Opinia Cititorului ( 22 )

  1. Bravo bravo....nimeni nu comentează despre acest fapt. Nimeni nu realizează impactul negativ...e rău Pilonul II..crește șansa la o pensie mai stabilă în viitor. Iar stabilitatea nu e bună la vot că nu mai ai chef de ulei gratis pentru vot. Nimeni nu știe că din 2016 trebuia să fie prin lege o contribuție de 6%. Lasă , mai bine ne bazăm pe tinerele din facultăți care sunt preocupate de miss și baluri. Ele o să știe cum să producă banii pentru pensiile din viitor.

    1. Manipulările APAPR sunt de grădiniță.

      Si atunci de ce nu este la fel si la CAS si CASS??????

      Punctul de pensie se calculeaza raportat la salariul mediu. CU ALTE CUVINTE DACA LA TOATA LUMEA LE CRESTE SALARIUL, NUMARUL DE PUNCTE RAMANE ACELASI. Deci cresterea poate proveni doar din cresterea valorii punctului de pensie. Dar asta va depinde strict de ce se intampla cand iesi la pensie. ACEASTA ESTE MANIPULARE!!!!. Daca pilonul II devine optional, AR FI BINE SA DEVINA SI PILONUL I OPTIONAL, pentru ca eu vreau ca fondul propriu sa imi fie administrat integral PRIVAT, nu de hotii din PSD sau alte partide.

      Bai derbedeilor mincinosi, cum va permiteti sa furati banii din pensiile noastre???

      Cei reprezentați de APAPR nu fură. Iau 2,5% din cotele virate, pur și simplu, IAU!!!

      Aluzia de ilegalitate cu sintagma "prin lege trebuia sa fie 6%" e un jalnica.

      Pai si acum, tot prin lege, se scade de la 5,1% -> 3,75%. 

      Penalilor, doar sa furati stiti! O sa va infunde gaturile lacome banii furati de la pensionari.

    Tovarășii ăștia se laudă cu randamentele obținute de pe spatele contribuabilului român.

    În ce țară ați mai fi putut cumpăra titluri de stat cu dobândă anuală de 10-20%? De unde vin aceste randamente? 

    De la contribuabil.

    Să vorbești de respectarea unor procente în condițiile în care se schimbă întreaga bază ține de alba-neagra și întorsul foii în fața celor grei de cap. 

    1. praf. platit

      Incredibi cum a infestat siteul asta ambasada Rusiei cu plutonul sau de propagandisti vorbitori de limba romana cu accent de Nistru!

      Vom vedea curând ce se alege de randamentele fondurilor de pensii private dacă Manole păstrează dobânzile jos și lasă cursul în bălării.. :)

      Nu interesează pe nimeni problemele tale de la Tiraspol. Păstrează-ți-le! 

      Ruscutule venit dupa ceasuri romanesti, deci tu vrei ca dobanzile sa fie mari dar Roborul sa ramana mic???

      Nu mai are randament educational nici liceul ala de la Moscova, Lomonosov parca ii zice. Sau v-ati baut si mintile nu numai chenzina in ruble? Oricum, rau a mai decazut Putinelul daca a ajuns sa aiba servitori ca tine. 

      Unde ai văzut că vreau eu dobânzi mari?

      Eu vreu leu mic, consum din import estompat și dezvoltarea decentă a economiei reale din România.

      Eventual, dacă se poate, exportăm și vodcă la Tiraspol, să fii și tu fericit. 

    "(...) ceea ce înseamnă o creştere a contribuţiei la Pilonul I cu 149 lei. Salariaţii români vor avea o contribuţie mai mare la pensie şi o pensie mai mare în viitor." Tot ce se asigura prin aceasta mutare este acoperirea unei parti infime din deficitul urias la sistemul de pensii publice, deficit care a fost majorat prin cresterile de pensii si pensiile speciale. Cei care contribuie acum isi vor lua banii in viitor, cand mai degraba nu vor fi bani, in ritmul asta. Pentru ca asta e Pilonul I - solidaritatea dintre generatii, spre deosebire de Pilonul II unde ai pensie pe baza de contributivitate.

    Cred ca e mai bine ca romanii sa aleaga unde isi tin banii de pensii.Poate ca informati fiind ar vedea cum se volatilizeaza banii de la ING-NN in COFI,cea de ieri intrata definitiv in faliment.Au dat banii din pensii ca sa-si ia Cercel elicoptere.Daca se facea asta la stat iesea scandal monstru in toata presa.

    Si ipocritii astia dau comunicate cum sunt ei mari administratori pe titluri de stat. 

    1. Ai dreptate. Fiecare trebuie sa aleaga unde isi tin banii de pensie. BRAVO.

      Da, ar fi mai bine sa aleg unde vreau sa-mi tin banii de pensie. Eu de exemplu nu vreau sa platesc nici un leu statului pentru pensie pentru ca imi fura banii si in lic sa fie ai mei isi dau parlamentarii pensii NESIMTITE!

      Nu pacaliti pe nimeni penalilor! 

      În curând vei avea această posibilitate. Comuniștii de care zici, îți dau oferă șansa de a alege. Capitaliștii lui băs te-au obligat.

      Nici sa minti nu esti in stare, betivanule derbedeu

      Nu te mai consuma cu acesti trolli rusi. E dovedit ca sunt angajati de la ambasada Rusiei, bursa are o colaborare cu cuzmin si haita de consumatori de hrisca.

      Eu m-am trezit în 2008 că a fost obligatoriu. Instantaneu am oprit viramentele către pilonul 3. Când cineva mă obligă, nu e posibil să n-o fac într-un mod plăcut.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb