Guvernul alocă 5,5 milioane de lei pentru sinistraţi

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Politică / 1 august 2008

Guvernul alocă 5,5 milioane de lei pentru sinistraţi

Guvernul va aloca 5,5 milioa­ne de lei pentru acţiunile de înlăturare a efectelor inundaţiilor din nord-estul ţării, a anunţat premierul Călin Popes­cu Tăriceanu, la finalul şedinţei de ieri.

Şeful Executivului, a declarat că judeţelor din Moldova, Suceava, Bacău, Neamţ, Iaşi şi Botoşani le vor reveni câte un milion de euro în timp ce judeţului Maramureş urmează să primească 500 de mii de lei, întrucât amploarea pagubelor este mai redusă.

Guvernul va mai oferi sinis­traţilor din judeţele Bacău, Neamţ, Botoşani şi Iaşi, ajutoare de strictă necesitate în valoare de 1,092 milioane de lei.

Pentru intervenţia rapidă, banii care provin din Fondul de Intervenţie vor fi repartizaţi consiliilor judeţene, a precizat Tăriceanu.

Executivul a mai anunţat şi distribuirea a 100 de module pentru cazarea familiilor ale căror case au fost inundate sau distruse, precum şi acordarea de materiale de cons­trucţii pentru sinistraţi.

Materialele de construcţii vor fi achiziţionate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, prin Bursa Română de Mărfuri, iar distribuirea acestora va fi asigurată de primării.

"Persoanele ale căror case vor fi reconstruite din fonduri guvernamentale vor fi obligate să nu-şi vândă locuinţele cel puţin cinci ani şi să şi le asigure obligatoriu pentru minimum cinci ani", a subliniat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.

Premierul a criticat ferm faptul că autorităţile locale nu ar aloca fonduri proprii pentru sprijinul sinistraţilor.

Domnia sa a declarat: "Revin asupra a ceea ce am spus ieri. Mă aşteptam ca autorităţile locale să fie primele care să se pună în mişcare şi, din fondurile proprii, să aloce nişte sume, alături de ceea ce Guvernul întotdeauna a asigurat. Mi s-a părut că de prea multe ori am auzit acelaşi laitmotiv - aşteptăm de la Guvern să ni se dea, să ni se facă. De aceea exis­tă acest principiu al descentralizării, au bugete proprii şi trebuia să acţioneze din iniţiativă proprie".

Bilanţul inundaţiilor din nordul ţării a ajuns la peste 2.700 de persoane afectate din 156 de localităţi. De asemenea, 4.700 de persoane mai sunt evacuate, în prezent, după ce 375 de case au fost distruse, iar circa 9.500 inundate.

Totodată 27 de localităţi au reţeaua electrică afectată de inundaţii, existând, totuşi, un plan de acţiune al operatorilor regionali, de remediere a reţelelor electrice. Potrivit şefului Guvernului, 40.000 de hectare de teren agricol au fost afectat de inundaţii, fără ca totuşi acest lucru să afecteze agricultura românească, în ansamblu.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb