Guvernul va aloca 5,5 milioane de lei pentru acţiunile de înlăturare a efectelor inundaţiilor din nord-estul ţării, a anunţat premierul Călin Popescu Tăriceanu, la finalul şedinţei de ieri.
Şeful Executivului, a declarat că judeţelor din Moldova, Suceava, Bacău, Neamţ, Iaşi şi Botoşani le vor reveni câte un milion de euro în timp ce judeţului Maramureş urmează să primească 500 de mii de lei, întrucât amploarea pagubelor este mai redusă.
Guvernul va mai oferi sinistraţilor din judeţele Bacău, Neamţ, Botoşani şi Iaşi, ajutoare de strictă necesitate în valoare de 1,092 milioane de lei.
Pentru intervenţia rapidă, banii care provin din Fondul de Intervenţie vor fi repartizaţi consiliilor judeţene, a precizat Tăriceanu.
Executivul a mai anunţat şi distribuirea a 100 de module pentru cazarea familiilor ale căror case au fost inundate sau distruse, precum şi acordarea de materiale de construcţii pentru sinistraţi.
Materialele de construcţii vor fi achiziţionate de Agenţia Naţională pentru Locuinţe, prin Bursa Română de Mărfuri, iar distribuirea acestora va fi asigurată de primării.
"Persoanele ale căror case vor fi reconstruite din fonduri guvernamentale vor fi obligate să nu-şi vândă locuinţele cel puţin cinci ani şi să şi le asigure obligatoriu pentru minimum cinci ani", a subliniat Călin Popescu Tăriceanu, citat de Agerpres.
Premierul a criticat ferm faptul că autorităţile locale nu ar aloca fonduri proprii pentru sprijinul sinistraţilor.
Domnia sa a declarat: "Revin asupra a ceea ce am spus ieri. Mă aşteptam ca autorităţile locale să fie primele care să se pună în mişcare şi, din fondurile proprii, să aloce nişte sume, alături de ceea ce Guvernul întotdeauna a asigurat. Mi s-a părut că de prea multe ori am auzit acelaşi laitmotiv - aşteptăm de la Guvern să ni se dea, să ni se facă. De aceea există acest principiu al descentralizării, au bugete proprii şi trebuia să acţioneze din iniţiativă proprie".
Bilanţul inundaţiilor din nordul ţării a ajuns la peste 2.700 de persoane afectate din 156 de localităţi. De asemenea, 4.700 de persoane mai sunt evacuate, în prezent, după ce 375 de case au fost distruse, iar circa 9.500 inundate.
Totodată 27 de localităţi au reţeaua electrică afectată de inundaţii, existând, totuşi, un plan de acţiune al operatorilor regionali, de remediere a reţelelor electrice. Potrivit şefului Guvernului, 40.000 de hectare de teren agricol au fost afectat de inundaţii, fără ca totuşi acest lucru să afecteze agricultura românească, în ansamblu.