Actualizare 12:13 Vâlcov: "Revoluţionarii îşi vor primi indemnizaţiile, a apărut o greşeală"
Revoluţionarii îşi vor primi indemnizaţiile anul viitor şi în 2016, a declarat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Darius Vâlcov, susţinând că a apărut o eroare în OUG privind sistarea plăţii indemnizaţiilor pentru revoluţionari până în 2017, potrivit unui comunicat publicat astăzi pe site-ul MFP.
"Avem un Memorandum adoptat la nivelul Guvernului, referitor la drepturile revoluţionarilor, pe care îl vom respecta. Aceştia îşi vor primi indemnizaţiile şi în 2015, şi în 2016. Aşadar, în legatură cu articolul apărut în Ordonanţa de Urgenţă 83 din 12.12.2014, publicată aseară în Monitorul Oficial, fac precizarea că a fost vorba despre o eroare materială care va fi corectată în cel mai scurt timp, astăzi, cel târziu în sedinţa de Guvern de marţi, 23 decembrie 2014", afirmă ministrul Vâlcov.
---
Indemnizaţiile reparatorii la care au dreptul românii deportaţi sau închişi de regimurile instaurate între 1940 şi 1945 (în cuantum lunar de 200-250 lei), sume ce urma să fie acordate de anul viitor, au fost amânate, ieri, la plată de către Guvern până în ianuarie 2017, transmit surse din presă.
Amânarea a fost decisă prin ordonanţă de urgenţă.
Potrivit legii în vigoare, cetăţenii români care, în perioada regimurilor instaurate cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945, au avut de suferit persecuţii din motive etnice, fiind deportaţi în ghetouri şi lagăre de concentrare din străinătate sau privaţi de libertate în locuri de detenţie sau în lagăre de concentrare, au dreptul la o indemnizaţie lunară de 250 lei pentru fiecare an de deportare ori de detenţie sau de 200 lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forţată sau de evacuare din propria locuinţă.
Soţul supravieţuitor al persoanei decedate trebuie să primească o indemnizaţie lunară de 150 lei neimpozabilă, în cazul în care nu s-a recăsătorit ulterior.
Legea mai prevede că aceste indemnizaţii urma să fie plătite din ianuarie 2015.
Totodată, indemnizaţiile reparatorii la care au dreptul revoluţionarii care, în decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri de oameni, construind şi menţinând baricade împotriva forţelor regimului comunist, precum şi indemnizaţiile pentru copiii eroilor-martiri au fost amânate la plată de Guvern până în 2017.
Ordonanţa adoptată de Executiv stabileşte că prevederile articolului 18 din OU 80/2010, modificată prin Legea 283/2011, vor fi aplicate şi în 2015 şi 2016. Articolul respectiv stipula că, în 2012, nu se acordă indemnizaţiile prevăzute la articolul 4 din Legea recunoştintei faţă de eroii-martiri şi de luptătorii care au contribuit la victoria Revoluţiei române din decembrie 1989, precum şi faţă de persoanele care şi-au jertfit viaţa sau au avut de suferit ca urmare a revoltei muncitoreşti anticomuniste de la Braşov din noiembrie 1987.
Articolul 4 menţionat mai sus se referă la persoanele care, în perioada 14-25 decembrie 1989, au mobilizat şi condus grupuri sau mulţimi de oameni, au construit şi menţinut baricade împotriva forţelor de represiune ale regimului totalitar comunist, au ocupat obiective de importanţă vitală pentru rezistenţa regimului totalitar şi le-au apărat până la data judecării dictatorului Nicolae Ceauşescu, în localităţile unde au luptat pentru victoria Revoluţiei, precum şi cei care au avut acţiuni dovedite împotriva regimului şi însemnelor comunismului între 14 şi 22 decembrie 1989, denumiţi "Luptător Remarcat prin Fapte Deosebite", şi stabileşte că aceştia trebuie să primească o indemmnizaţie lunară, calculată prin aplicarea unui coeficient de 1,10 la salariul mediu brut pe economie, în cazul în care venitul lor este mai mic decât acest indicator. De aceleaşi drepturi ar trebui să beneficieze copiii eroilor-martiri (indiferent de vârstă), dacă nu sunt încadraţi într-o formă de învăţământ sau dacă nu realizează venituri din motive neimputabile lor.
1. fără titlu
(mesaj trimis de MIHAI în data de 19.12.2014, 09:14)
Acest gu vern a dat destul(a dat inapoi chair si ce a luat si furat guvernul Basescu-Boc). Sa mai dea si PNL-ul in 2015.