Guvernul amnistiază fiscal pensionarii şi mamele

E.D.
Macroeconomie / 19 august 2014

Actualizare 15:20

Guvernul a adoptat astăzi proiectele de lege privind amnistia fiscală în cazul pensionarilor şi al mamelor care au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului, ajunşi în situaţia de debitori, dar nu din vina lor, a anunţat ministrul Muncii, Rovana Plumb.

Domnia sa a detaliat: "Grija faţă de pensionari, de părinţi şi de copii reprezintă preocupări majore şi constante ale Guvernului Ponta. Ne-am ţinut de cuvânt şi, aşa cum am declarat şi am propus pe data de 1 august, astăzi Guvernul a adoptat două proiecte de lege care au fost transmise către Parlament, în vederea adoptării de către acest for privind amnistia fiscală pentru pensionari şi pentru mămicile care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului".

Demnitarul a menţionat că proiectul de lege care prevede scutirea de la plată a debitelor revenite din pensii se adresează "tuturor categoriilor de pensionari aflaţi în sistemul de pensii până la data intrării în vigoare a legii".

Rovana Plumb a adăugat: "De asemenea, prevede scutirea la plata debitelor pentru toţi pensionarii, cu excepţia debitelor constituite din culpa exclusivă a pensionarilor. Adică prin depunere de declaraţii false sau documente false. Casa de pensii are rolul de a verifica toate aceste dosare. Până în prezent, sunt 30.000 de persoane, pensionari aflaţi în această situaţie, pentru care s-au constituit debite în cuantum de 65 de milioane de lei. Menţionez faptul că niciunul din aceste debite nu afectează bugetul de asigurări sociale pe anul 2014".

Ministrul a mai spus că al doilea proiect de lege aprobat de Guvern şi transmis Parlamentului spre dezbatere şi adoptare vizează amnistia fiscală a mamelor pentru care au fost constituite debite, deoarece, în perioada în care au stat acasă pentru îngrijirea copiilor şi au primit indemnizaţia pentru creşterea acestora, au obţinut şi venituri suplimentare pe care le-au declarat la administraţiile fiscale.

"Este vorba despre aproape 12.500 de mămici pentru care s-au constituit debite de 15 milioane de lei. Toate aceste mămici vor fi amnistiate fiscal sau scutite de la plata debitelor. Nu vr fi scutite de la plata debitelor toate acele persoane pentru care debitul constituit a fost din culpa exclusivă a acestora. Repet: Guvernul a trimis spre aprobare Parlamentului proiecte de legi care prevăd amnistie fiscală. Adică toate debitele pe care un pensionar sau o mămică sau un tătic le are de transmis, de plătit către bugetul de stat sau bugetul asigurărilor sociale, toate acestea care nu sunt din culpa lor vor fi scutite de la plată", a conchis ministrul Muncii.

Guvernul a transmis, într-un comunicat primit de redacţie, că va trimite cele două proiecte către Parlament în procedură de urgenţă.

---

Actualizare 14:05 Guvernul a aprobat proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor

Guvernul a aprobat, în şedinţa de astăzi, proiectele de lege privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care au primit sume necuvenite din vina funcţionarilor, acte normative care vor fi transmise Parlamentului spre adoptare.

Potrivit surselor de presă, ministrul Muncii, Rovana Plumb, a precizat, la începutul şedinţei, că persoanele care au depus documente false pentru a obţine pensie nu vor beneficia de amnistia fiscală.

"Se scutesc toţi pensionarii care sunt în sistemul de pensii până la data intrării în vigoare a legii, care va fi fixată de Parlament (...) Pe cine nu scutim de la plată sunt pensionarii cărora li s-au stabilit debite pentru că au prezentat fie declaraţii false, fie documente false", a precizat ministrul, prezentând conţinutul celor două acte normative.

---

Guvernul va discuta astăzi proiectul privind amnistierea pensionarilor şi a mamelor care trebuie să restituie o parte din sumele încasate anterior, a anunţat premierul Victor Ponta.

Premierul a făcut declaraţia ieri seară, în timpul unei emisiuni la Antena 3.

Din proiectul de lege prezentat recent în dezbatere publică de Ministerul Muncii rezultă că doar mamele care au primit indemnizaţii pentru creşterea copilului calculate greşit vor fi amnistiate, nu şi cele care au folosit documente eliberate cu nerespectarea legii sau care au declarat lucruri neconforme realităţii.

Textul pus în dezbatere publică are o formulare interpretabilă în ce priveşte amnistierea mamelor care înregistrează deja debite.

De asemenea, peste 21.000 de pensionari care figurează cu debite vor fi scutiţi de plata acestora, rezultă din nota de fundamentare ce însoţeşte proiectul de Lege privind scutirea de la plată a unor debite provenite din pensii, potrivit căreia în alte 9.593 de cazuri s-a stabilit că este culpa beneficiarilor.

Legea privind amnistia va fi aplicată pentru acele persoane care au beneficiat de diverse forme de sprijin, pensii sau indemnizaţii pentru mame şi sunt obligate acum, din cauza unor erori administrative, să restituie bani, a declarat premierul Ponta, precizând că este o amnistie fiscală, nu penală.

În ultima perioadă au fost relatate cazuri de pensionari care s-au sinucis de teamă că vor fi obligaţi să dea înapoi banii pe care îi primiseră ilegal timp de câţiva ani.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb