Guvernul croat a propus, ieri, modificarea legislaţiei privind creditele de consum, în vederea conversiei în euro a creditelor denominate în franci elveţieni, la cursul istoric.
Decizia ar urma să intre în vigoare la data de 30 septembrie.
Costul conversiei ar urma să fie suportat de băncile comerciale, ale căror pierderi ar putea fi recunoscute drept reduceri de taxe, potrivit Reuters, citată de Agerpres.
"Vrem să stabilim condiţii egale pentru cei care au credite denominate în franci elveţieni şi cei care au în euro. Sistemul bancar nu va fi pus în pericol deoarece este bine capitalizat", a afirmat ministrul croat de Finanţe Boris Lalovac, după reuniunea Guvernului de la Zagreb.
Nu este prima dată când autorităţile croate îşi arată intenţia să convertească împrumuturile contractate în CHF, acestea fiind taxate de sistemul bancar.
Recent, anunţul Croaţiei potrivit căruia s-ar dori conversia în moneda locală a unui pachet de credite în franci elveţieni în valoare de 3,4 miliarde de dolari a fost aspru criticată de un număr de cinci bănci străine, care au afirmat că autorităţile croate încalcă legislaţia Uniunii Europene şi tratatele bilaterale de investiţii.
Erste Group Bank AG, UniCredit SpA, OAO Sberbank, Raiffeisen Bank International AG şi Hypo Group Alpe Adria AG au precizat că vor demara o acţiune în justiţie împotriva Guvernului croat dacă actul normativ referitor la conversia în euro a creditelor în franci elveţieni va fi aprobat în formula prezentată.
Ministrul croat de Finanţe Boris Lalovac anunţase că Guvernul de la Zagreb intenţionează să ofere posibilitatea conversiei în moneda locală pentru toţi deţinătorii de credite în franci elveţieni. Aproximativ 55.000 de croaţi au credite denominate în franci elveţieni, cu o valoare contabilă totală de 23,1 miliarde kuna (3,4 miliarde de dolari).
Şi Ministerul Finanţelor Publice (MFP) din ţara noastră lucrează la un proiect similar, în care se urmăreşte conversia cu discount a creditelor acordate în CHF, restul de plată urmând să fie garantat, în propporţie de 50%, de către stat.
Reprezentanţii celor cu împrumuturi în moneda elveţiană au anunţat că, în curând, ar urma să aibă o ultimă discuţiile cu oficialii MFP pe această temă.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.09.2015, 09:07)
MFP lucreaza la un program OPTIONAL pentru banci, iar discount-ul luat in calcul este de 15%...