Guvernul dă verde explorării gazelor de şist. Se anunţă proteste de amploare

VIVIANI MIRICĂ
Ziarul BURSA #Companii #Bunuri Industriale / 29 martie 2012

Tom Holst, managerul Chevron în România

Tom Holst, managerul Chevron în România

Guvernul a aprobat ieri acordurile petroliere de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare încheiate între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi Chevron, pentru perimetrele din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti (potrivit anunţurilor publicate ieri în Monitorul Oficial). Prevederile celor trei acorduri încheiate între ANRM şi Chevron sunt clasificate.

Pe 6 martie, premierul Mihai Răzvan Ungureanu s-a întâlnit cu reprezentanţii firmei americane Chevron şi cu ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, ca să discute pe tema exploatării gazelor de şist. Surse guvernamentale au declarat atunci că oficialii Chevron au dorit să se asigure că pot începe în acest an forajul de gaze neconvenţionale în Româ-nia, în contextul în care Bulgaria a anulat recent o licenţă a companiei americane.

În România, Chevron deţine şi un perimetru de explorare/exploatare a gazelor la Bârlad. Pentru această zonă, Guvernul a acordat deja acordul de concesiune.

Concret, Chevron, al doilea mare grup petrolier din SUA, poate începe, acum, lucrările de explorare, urmând ca, după circa 2 ani de pros-pecţiuni, să decidă dacă demarează sau nu şi lucrările de exploatare, ne-a declarat Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Alexandru Pătruţi, preşedintele ANRM, a declarat, recent, că susţine exploatarea gazelor de şist, în pofida controverselor. Tot-odată, preşedintele Traian Băsescu a discutat, în Parlament, despre potenţialul economic al exploa-tării gazelor de şist.

Pentru începerea efectivă a lucrărilor, după etapa "explorare", americanii de la Chevron vor mai avea nevoie de aviz de construcţie şi de mediu de la autorităţile române, ne-a lămurit domnul Suciu.

Chevron a transmis că înţelege îngrijorările legate de producţia de gaze naturale din şisturi în ţara noas-tră, însă crede că, după ce compania va prezenta datele exacte în urma cercetărilor, "românii vor înţelege că gazele naturale provenite din şisturi reprezintă o sursă curată de energie şi că pot fi produse cu responsabilitate şi în siguranţă", potrivit declaraţiilor lui Tom Holst, ma-nagerul Chevron în România.

Adrian Solomon, deputat: Cetăţenii sunt suverani, iar Guvernul trebuie să acţioneze în interesul lor

Săptămâna trecută, circa 5.000 de persoane au ieşit să protesteze împotriva exploatării gazelor de şist, în Bârlad. În Bucureşti au avut loc trei proteste anti-Chevron, încă o mişcare de stradă fiind programată pentru vineri.

Adrian Solomon, deputat PSD de Vaslui (colegiul Bârlad), secretar în Comisia pentru muncă şi protecţie socială din Camera Deputaţilor, iniţiatorul unui proiect de lege pentru interzicerea exploatării hidrocarburilor lichide sau gazoase prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, este de părere că protestul de săptămâna trecută din Bârlad arată clar că cetăţenii sunt împotriva proiectului Chevron în ţara noastră, adăugând: "Cetăţenii sunt suverani, iar Guvernul trebuie să acţioneze în interesul lor. Dacă Guvernul va ignora cererile cetăţenilor şi nu va suspenda toate procedurile legate de avizarea acestor foraje, va trebui să intensificăm protestele, venind chiar la Bucureşti. Vom merge până la a lua legătura cu colegii din Constanţa, în vederea organizării unor mitinguri simultane".

Adrian Solomon ne-a mai spus că nu există în Uniunea Europeană o legislaţie în privinţa exploatării gazelor de şist şi că aşteaptă din partea UE, dacă nu o directivă, atunci o rezoluţie pe această temă, care să ţină cont de sănătatea mediului şi interesele cetăţenilor, înainte de toate.

"Exista avantaje, care sunt de partea companiei americane, şi riscuri ale exploatării gazelor de şist, care se răsfrâng asupra cetăţenilor Româ-niei", a punctat domnul Solomon, adăugând că, prin metoda fracturării hidraulice a rocilor, "substanţele chimice despre care compania refuză să dea informaţii" ajung, se pare, imediat în sol.

În expunerea de motive la proiectul de lege iniţiat de Adrian Solomon, domnia sa precizează că metoda fracturării hidraulice a rocilor pentru exploatarea hidrocarburilor lichide sau gazoase, "extrem de controversată la nivel mondial", a fost interzisă în Franţa, Bulgaria, Irlanda, Africa de Sud, Canada şi suspendată în Marea Britanie, precum şi în 18 state din SUA.

Printre efectele nocive ale acestei metode, deputatul enumeră: poluarea apelor freatice şi a solului, prin folosirea unor substanţe chimice, diminuarea resurselor de apă, necesară în cantităţi mari pentru foraje, scoaterea din circuitul agricol a unor terenuri, poluarea aerului cu "substanţe radioactive şi a altor substanţe cu efect de seră care, oricât de sigure ar fi echipamentele de transport şi stocare a fluidului extras, vor fi eliberate în atmosferă", pericol seismic.

Potrivit lui Adrian Solomon, zonele din ţara noastră programate pentru exploatare prin fracturare (fisurare) hidraulică a rocilor sunt, în afară de Bârlad, din Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti: Voivozi (Bihor), Tria (Bihor), Băile Felix (Bihor), Tulca (Bihor), Adea (Arad), Curtici (Arad), Periam (Timiş), Biled (Timiş), Păuliş (Timiş), Para (Timiş), Buzia (Timiş), Crai (Timiş), Măcin (Tulcea), Babadag (Tulcea), Capidava (Constanţa), Eforie (Constanţa).

Luni, PDL Vaslui a anunţat că a declanşat o campanie de strângere de semnături în municipiul Bârlad, pentru organizarea unui referendum la nivel local pe tema exploatării gazelor de şist în zona de sud a judeţului Vaslui, prin metoda fracturării hidraulice.

La jumătatea lunii ianuarie, guvernul bulgar a anunţat că a anulat licenţa Chevron de explorare a zăcămintelor gazelor de şist şi că pregăteşte o lege pentru interzicerea totală a acestui tip de foraje, din cauza temerilor legate de impactul asupra mediului.

Executivul de la Sofia a decis că Chevron poate efectua prospecţiuni pentru petrol şi gaze în nord-estul Bulgariei, dar numai prin folosirea unor tehnici convenţionale de forare, şi nu a fracturării hidraulice, care constă în injectarea de apă amestecată cu nisip şi chimicale la mare presiune în formaţiunile de şist şi care, potrivit ecologiştilor, distruge pânza freatică.

Opinia Cititorului ( 27 )

  1. Presedintele si guvernul se pare ca au luat-o razna. De cind se ocupa ei de asigurarea profitului companiilor americane? Au jurat la investire pentru bunastarea Romaniei. Tara este poporul roman. Daca nu ai treba cu el, nu mai sta nene in functie. Ia primul tren si mergi la Constanta. Poate la urmatorul cutremur dupa exploatarea gazelor de sist, o sa vezi cum te afecteaza.

    In mod normal, daca un adept al lui Ilici sustine ca este zi, eu voi fi sigur ca e noapte. Dar in acest caz, dl. Adrian Solomon a rezumat perfect esenta problemei: ce ma deranjeaza pe mine cel mai rau nu sunt riscurile, inevitabile, de poluare, ci distributia asta complet inechitabila: americanii se aleg numai cu profitul, cu beneficiile, iar Romania, numai cu ponosul, cu poluarea! CHiar daca redeventele ar fi mai mari, castigul Statului roman este minim. In plus, banii se duc, iar noi ramanem cu poluarea! Peste 20 de ani vom fi si fara bani, si fara gaze, si cu pinza freatica grav poluata! Dac azi vi se pare grav ca sunteti saraci si "nu avem dupa ce bea apa", stati sa vedeti cum este cand esti la fel de sarac, dar trebuie sa aduci din import si ... apa potabila! Daca zacamintele ar fi conservate pe o perioada de 30-40 de ani, intre timp probabil ar apare si metode de extractie mai putin periculoase pentru mendiu, dar cu certitudine valoarea gazului va creste mult! Ce idee este asta, sa epuizezi ACUM un zacamant de combustibili fosili a caror valaore sigur creste in timpa?!

    1. Nu se poate! Tu, sa lauzi pedeseristul??? Nu mai inteleg nimic! Am imbatranit, s-a schimbat lumea, a innebunit lupul...

      P.S. As mai remarca, daca se poate, ca si porcaria de la Rosia Montana, si porcaria de la Barlad (si in curand pe litoral) sunt incurajate, promovate si in final aprobate nu de ilici si pedeserei, ci de Mult-Iubitul-Si-Stimatul-Tau-C onducator si sleahta lui de golani... Desigur, asta n-are nici o importanta, tu trebuie sa continui sa-l ridici in slavi pe basexu si sa-i critici pe altii. 

      Este cu totul incorect sa afirmi ca "porcariile sunt apobate de Base, nu de ilici si pedeserei". Adica, asta este poate valabil ACUM, la momntul de fata, care trece repede. MAINE nu va mai fi Marinarul la putere, la Cotroceni va reveni batranul kaghebist cu rinjet hidos pe fatza, si ghici cineva face de zor propaganda pentru cianurile de la Rosia Montana si pentru fracking?! Dupa atita post, pedeseristii sunt lihniti, si vor face orice ca sa isi astampre foamea de bani!

      De 20 de ani,in Barlad nu a aparut nimic nou.Latrinele sunt in tot orasul,statie de epurare nu avem.Oare despre ce apa freatica vorbim in aceste conditii ????Curati....dar saraci lipiti pamantului si tinem capul cat mai sus iesit din hasna.

      Pentru ca uiti ca bei apa din zacamintele de la 80-100 m, apa ”de pucioasa”.

      Latrinele despre care vorbesti sunt din ce in ce mai rare si nu au chimicale poluante-toxice-radioactive-ca ncerigene. Astea nu afrecteaza apa de pucioasa pe care o bea tot orasul. Inschimb fracturarea hidraulica o va face.

      In rest iti doresc sa iesi cat mai repede din hazna... 

      Mai dusan cred ca esti unul dintre oamenii de faceri de succes care folosesc forta de munca ieftina din oras si fac export in UE. Sau poate ca esti doar un pr o st care sta cu mina intinsa la ajutoare sociale.

      Iar TU esti cel mult o HAZNA...habar nu ai unde e Barladul pe harta imbecilule.

      nici n ai vazut barladul in viata ta .Esti un TIMPIT.care si-a trait viata intr-o HAZNA PUBLICA ,om de nimic si de incapabil

      Puturile pentru apa sunt o relizare de apreciat a D-lui Primar.Dar,acum 4 ani a multumit celor din"munteni si poden"pentru voturi.Totodata le-a promis retea de canalizare si nu a fost realizata.Da,trebuie sa multumim pentru puturile de apa si vom multumi si pentru gazele de sist mai ieftine.

    Javrele din banda de idioti nativ , clica securisto-comunista nu mai stie de unde sa ia bani pentru pensii si salarii nemuncite ! Contrabanda nu aduce bani indeajuns pentru nevoile lor !

    Cumparati , putin mai ieftin , marfuri de contrabanda din piata principala a orasului Piatra Neamt , sectorul organizat special pentru astfel de negot .

    Marfurile sunt ale politiei . Tarabagii , rromini si alogeni , isi pastreaza o mica parte din profit ! 

    sa vina cu sonde cu echipamente cu ce vor , barladenii le vor da foc fara mila !!! va fi razboi , revolutie !!!

    1. Deocamdata, ar trebui sa cautam o solutie LEGALA. Daca vedem ca asa nu merge, poate ca se va ajunge si la razboi!

      Este legala decizia Guvernului? Guvernul este doar un administrator, platit din banii nostri, ai contribuabililor. Are dreptul sa dea pe nimic resursele ne-regenerabile ale subsolului? Are voie sa accepte, fara despagubiri adecvate, poluarea grava a pinzei freatice? 

      Nu,nu sunt nici om de afaceri nici beneficiar de ajutore sociale,nu am fost niciodata si nici nu am sa fiu.Nu voi sta cu mana intinsa dar am sa-i " taxez pe cei care ar terbui sa se stearga la gura cu hartie igienica.

      Care barladeni? Sfitii parinti care au iesit la miting?Sunt ei capabili de asa grozavii?Nu cred ca Barladenii normali la cap ar refuza un ajutor nesperat din partea celor de la Chrevon.Gaze de sist sunt peste tot in lume.Daca avem norocul ca aceasta tehnologie de ultima ora sa ajunga la Barlad ar trebui sa le multumim.

    ungureanu asta este un fel de Manchurian Candidate .mi se pare k a fost crescut,indrumat ,instruit,promovat pt. a deveni presedintele Romaniei.cine-l comanda poti deduce privind cv sau.printre altele a fost beneficiarul unei burse soros(vb. ungureste ,iudaica) si a primit doua premii de la evrei. si cum se stie k astia nu dau nimic fara sa primeasca......?oricum mare tradator de tara

    1. Care barladeni? Sfitii parinti care au iesit la miting?Sunt ei capabili de asa grozavii?Nu cred ca Barladenii normali la cap ar refuza un ajutor nesperat din partea celor de la Chrevon.Gaze de sist sunt peste tot in lume.Daca avem norocul ca aceasta tehnologie de ultima ora sa ajunga la Barlad ar trebui sa le multumim.

      esti un anonim fara titlu si fara rost.

      postac de serviciu 

      Sfintii parinti vor intelege ca mai devreme sau mai tarziu vor pierde orice lupta cu tehnologia,asa cu s-a demonstrat de-a lungul miilor de ani.Aveti incredere in AMERICANI.Sunt un popor civilizat,corect,democratic,li ber,demn.BINE ATI VENIT CHERVON.

    NU EXPLOATARILOR DE GAZ LA BARLAD toata zona va fi un dezastru dupa SA IESIM SA PROTESTAM .VOM DA FOC SONDELOR DACA VOR TRECE PESTE DECIZIA NOASTRA .SUNTEM OAMENI SI AVEM DREPTUL DE A DECIDE PT NATURA SI VIATA NOASTRA

    1. Vom arde cu totii Catalin.Te rog fii mai ponderat.Treci pe la biserica.Asa te invata sfitii parinti??Catalin,rade lumea de noi ca suntem cei mai saraci.Poate aceste gaze ne vor ajuta sa scapam de blamul lumii.Ne este rusine sa spunem ca suntem din jud.Vaslui.Gandestete!!!

      Suferi de hiperactivitate infantila. Daca bunul Dumnezeu te-a inzestrat cu ceva minte, pune mana si documenteaza-te. Apoi, daca estei convins ca Cevron aduce bunastarea, du-te sa lucuiesti intr-una din tarile pe unde a fost Chevron. Nu de alta, dar aici s-ar putea sa mori tot somer, sarac. Aoloe vei muri sarac, somer si otravit. Ca asta iti aduce Chevron. Bogatie de otrava...

      Suntem tot mai saraci si mai bolnavi din cauza celor care ne conduc si din cauza unor aplaudaci platiti cum esti tu. o sa se imbogateasca doar cei aflati acum la putere si tu o sa ai un ban in plus in buzunar pt plecaciunile pe care le faci. Noi ceilalti vom fi si saraci si plini de cancere de toate felurile. Gandeste-te putin la ce lasam mostenire

      Mesajul este pt PDL-istul aplaudac Dusan.

      Preferi sa traiesti sarac, sau sa mori bogat?

      Nu fac politica,eu doar sesizez oportunitatea.Va rog nu o ratati chemand oameni manipulabili si santajabili la mitinguri.Sa nu imi spuneti ca dupa ce profesorii participanti la cercul pedagocic au fost la miting ca au vrut ei.Ia-ti santajat,politicos probabil.

      Nush cine e Dusan asta, dar abereaza lamentabil din ce observ eu pe aici. Poate spera sa faca dus cu lichid de fracturare pe viitor, la urma urmei are efect emulsificator >:) Eu sunt din Constanta, am fost la mitingul prolog, avem drept de miting la Primarie de la ora 13 la ora 23 in fiecare zii toata luna Mai. Problema e ca nu se aduna lumea. Tocmai fac un referat informativ, si niste pliante, poate dau un imbold :D . Nici noi Dobrogenii nu avem nv de binefacerea Chevron, insa lumea nu e informata inca :(

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb