Guvernul urmează să discute în şedinţa de astăzi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind măsurile care asigură continuarea regimului sancţionatoriu al UE aplicat în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina fără însă a se prejudicia activitatea unor companii din ţara noastră, informează Agerpres.
Proiectul a fost dezbătut în primă lectură în şedinţa de ieri a Executivului.
"Se va introduce posibilitatea de instituire a unui mecanism de control care să furnizeze garanţiile necesare pentru ca persoana juridică asupra căreia se aplică sancţiunile să nu poată avea acces la fonduri sau resurse economice ale entităţii deţinute sau controlate. Practic, acest mecanism de control va putea genera o serie de derogări, în sensul în care vor fi permise operaţiuni precum accesarea fondurilor necesare pentru a continua activitatea economică, plata salariilor angajaţilor, plata utilităţilor, a serviciilor, a taxelor, contribuţiilor, costurilor comerciale, furnizorilor aferenţi activităţii de producţie, achiziţie şi vânzare", a explicat, miercuri, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.
Cabinetul Ciucă va mai analiza joi un proiect de ordonanţă de urgenţă privind unele măsuri pentru ocuparea posturilor aferente funcţiilor publice vacante şi temporar vacante care au atribuţii în implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
"Prin modificările propuse, termenele de organizare şi desfăşurare a concursurilor de ocupare a posturilor se reduc de la aproximativ 51 de zile calendaristice sau mai mult, în funcţie de numărul de zile nelucrătoare/sărbători legale, la 13 zile", potrivit notei de fundamentare a proiectului.
Pe agenda şedinţei de Guvern figurează şi un proiect de hotărâre privind aprobarea normativelor de cheltuieli aferente organizării unui seminar internaţional pe tema securităţii energetice sub egida Centrului pentru Cooperare în Domeniul Securităţii - RACVIAC, în perioada 13 - 16 iunie, la Ploieşti.