Guvernul francez va trebui să returneze 10 miliarde de euro unor companii

Andrei Stan
Internaţional / 19 octombrie 2017

Christophe Castaner (Sursa foto: captură Youtube)

Christophe Castaner (Sursa foto: captură Youtube)

Statul francez va trebui să returneze până la 10 miliarde de euro către o serie de mari companii, după invalidarea în justiţie a unei taxe introduse în mandatul preşedintelui socialist Francois Hollande, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Guvernului francez, Christophe Castaner, transmite AFP.

Statul francez a fost condamnat să ramburseze banii după ce Curtea Constituţională a invalidat o taxă de 3% pe dividendele distribuite de companiile franceze, introdusă în 2012 de Francois Hollande pentru a încuraja companiile să îşi reinvestească profiturile. În luna mai a acestui an, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis şi ea că taxa pe dividendele distribuite de companiile franceze este contrară dreptului european.

"Amatorismul juridic a dus la cel mai mare cadou fiscal făcut vreodată companiilor din această ţară. Este vorba despre o sumă cuprinsă între opt şi zece miliarde, riscul maxim fiind de 10 miliarde de euro", a declarat Christophe Castaner, la finalul Consiliului de miniştri, potrivit Agerpres.

Această enormă factură care trebuie achitată vine într-un moment nepotrivit pentru Guvernul de la Paris, care s-a angajat să aducă în acest an deficitul bugetar sub pragul de 3% din PIB impus de tratatele europene, după mai mulţi ani de derapaj, notează sursa citată.

Preventiv, Ministerul francez de Finanţe a eliminat această taxă din proiectul de buget pe 2018 şi a constituit provizioane în valoare de 5,7 miliarde de euro pe cinci ani pentru rambursări.

Însă aceste provizioane nu sunt suficiente, a recunoscut ieri ministrul francez al Economiei, Bruno Le Maire, care a apreciat că este nevoie să fie studiate mai multe opţiuni pentru a soluţiona acest litigiu, care în opinia sa a fost provocat de deciziile proaste adoptate de predecesorii săi. Bruno Le Maire intenţionează ca în săptămânile următoare să se întâlnească cu companiile afectate de această taxă, dar şi cu reprezentanţii patronatului, pentru a discuta opţiunile posibile, printre care se numără şi o "contribuţie excepţională".

Această taxă s-a aplicat doar pentru cele mai mari companii franceze, adică cele care au o cifră de afaceri mai mare de un miliard de euro. Potrivit calculelor Ministerului Economiei, aproximativ 50% din rambursări vor merge către un număr de treisprezece companii.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb