Actualizare 21:05 A început prima şedinţă a noului Guvern, condus de Sorin Grindeanu
Membrii cabinetului Grindeanu, care şi-au depus astăzi jurământul la Palatul Cotroceni, au ajuns la ora 21:00 la Palatul Victoria, cu ocazia primei şedinţe a noului Guvern.
(J.F.)
-------
Actualizare 19:57 Iohannis: "Aşteptăm cu toţii să gestionaţi în mod responsabil economia românească atât cât depinde de Guvern"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat astăzi că noul Guvern are promisiuni complicate de îndeplinit şi le-a solicitat membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu să livreze ceea ce a fost promis în campania electorală.
Preşedintele României a declarat, cu ocazia depunerii jurământului membrilor cabinetului Grindeanu: "Aştept şi mulţi aşteaptă, nu toţi, să faceţi tot ce se poate, cât se poate să sprijiniţi o justiţie independentă în România, asta înseamnă întărirea statului de drept".
Klaus Iohannis a afirmat: "Din acest moment, dvs sunteţi Guvernul României. Aveţi o misiune grea, aveţi de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livraţi ceea ce a fost promis în campania electorală".
Acesta s-a adresat şi liderului PSD, Liviu Dragnea, după ceremonia depunerii jurământului: "Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei".
(J.F.)
-------
Actualizare 19:30 Ceremonia de depunere a jurământului de către miniştrii noului Cabinet s-a încheiat
Membrii Cabinetului condus de Sorin Grindeanu au depus, în această seară, jurământul de învestitură în faţa preşedintelui Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
(S.A.)
---------
Actualizare 19:07 Noul Guvern depune jurământul la Palatul Cotroceni
Noii miniştri depun, la acest moment, jurământul de învestire în funcţie la Palatul Cotroceni.
La ceremonie participă preşedintele Klaus Iohannis, preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Curţii Constituţionale a României, Valer Dorneanu, precum şi consilierii prezidenţiali.
Prima şedinţă de guvern va avea loc în această seară, la ora 21.00.
(S.A.)
---------
Actualizare 19:00 Decretul privind numirea Guvernului Grindeanu, semnat de preşedintele Iohannis
Preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului României, informează Administraţia Prezindenţială.
Componenţa Cabinetului este următoarea:
- Sorin Mihai Grindeanu - Prim-ministru;
- Sevil Shhaideh - Viceprim-ministru, Ministrul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene;
- Daniel Constantin - Viceprim-ministru, Ministrul Mediului;
- Carmen Daniela Dan - Ministrul Afacerilor Interne;
- Teodor-Viorel Meleşcanu - Ministrul Afacerilor Externe;
- Gabriel-Beniamin Leş - Ministrul Apărării Naţionale;
- Viorel Ştefan - Ministrul Finanţelor Publice;
- Florin Iordache - Ministrul Justiţiei;
- Petre Daea - Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale;
- Pavel Năstase - Ministrul Educaţiei Naţionale;
- Lia-Olguţa Vasilescu - Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale;
- Alexandru Petrescu - Ministrul Economiei;
- Toma-Florin Petcu - Ministrul Energiei;
- Alexandru-Răzvan Cuc - Ministrul Transporturilor;
- Florin Nicolae Jianu - Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat;
- Florian-Dorel Bodog - Ministrul Sănătăţii;
- Ioan Vulpescu - Ministrul Culturii şi Identităţii Naţionale;
- Adriana Petcu - Ministrul Apelor şi Pădurilor;
- Şerban-Constantin Valeca - Ministrul Cercetării şi Inovării;
- Augustin Jianu - Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale;
- Marius-Alexandru Dunca - Ministrul Tineretului şi Sportului;
- Mircea-Titus Dobre - Ministrul Turismului;
- Andreea Păstîrnac - Ministrul pentru Românii de Pretutindeni;
- Gabriel Petrea - Ministrul Consultării Publice şi Dialogului Social;
- Graţiela-Leocadia Gavrilescu - Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul;
- Mihaela Virginia Toader - Ministrul delegat pentru Fonduri Europene;
- Ana Birchall - Ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
(S.A.)
----------
Actualizare 18:39 Grindeanu: "Actul de guvernare va fi coordonat pe direcţii de responsabilitate, de modestie şi de respect faţă de români"
Sorin Grindeanu a afirmat astăzi că actul de guvernare pe care îl va exercita noul guvern va fi coordonat pe trei direcţii: responsabilitate, modestie şi respect pentru cetăţenii ţării noastre.
"Vreau să vă mulţumesc pentru votul pe care l-aţi acordat astăzi, înseamnă pentru noi, pentru Guvernul României, o mare responsabilitate, o responsabilitate care nu e dată doar de votul dumneavoastră de astăzi, ci responsabilitatea este dată şi de votul românilor din 11 decembrie. De aceea, actul de guvernare pe care îl vom exercita va fi coordonat pe aceste direcţii, de responsabilitate, de modestie şi de respect faţă de români", a declarat Grindeanu, după ce Executivul său a obţinut votul de învestitură.
(G.T.)
---------
Actualizare 18:24 Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcţie a membrilor Cabinetului, la ora 19.00
Administraţia Prezidenţială a anunţat că ceremonia depunerii jurământului de învestitură în funcţie de către membrii Guvernului României va avea loc în această seară, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni.
(S.A.)
---------
Actualizare 18:00
Cabinetul condus de Sorin Grindeanu a primit votul de învestitură din partea Parlamentului.
Guvernul a trecut cu 295 de voturi "pentru" şi 133 de voturi "împotrivă", transmit televiziunile de ştiri.
Hotărârea prin care a fost consemnat votul va fi trimisă preşedintelui României, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea.
(S.A.)
---------
Actualizare 17:50 Nicuşor Dan: "Ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României"
Cabinetul condus de Sorin Grindeanu "amanetează" viitorul ţării, iar programul economic propus de noua guvernare va duce la "repesedizarea" României, a afirmat astăzi Nicuşor Dan, liderul USR, în plenul reunit al Parlamentului.
Nicuşor Dan a declarat: "Pe scurt, ceea ce ni se propune azi este o repesedizare a României, cu tot ceea ce înseamnă pesedizare: subordonarea interesului public faţă de interesul de partid, subordonarea funcţiei publice şi a administraţiei faţă de interesul de partid, subordonarea competenţei faţă de obedienţa faţă de partid. USR va vota împotriva învestirii acestui Guvern".
Liderul USR a criticat faptul că Executivul nu abordează în programul de guvernare problemele reale ale ţării. El a precizat: "În ceea ce priveşte programul economic pe care acest Guvern îl propune, noi îl apreciem ca fiind falimentar. Pe de o parte, el vorbeşte despre o creştere masivă a cheltuielilor şi, pe de altă parte, previziunile pe care le face asupra veniturilor le apreciem a fi nerealiste. De fapt, ce se întâmplă cu acest program de guvernare, modul în care el este structurat din punct de vedere economic nu poate să ducă decât la deficit, la îndatorare şi la inflaţie. De fapt, sunt promisiuni în acest program de guvernare care sună bine, dar sunt nesustenabile, se amanetează viitorul României şi se îndatorează generaţiilor viitoare".
Nicuşor Dan a criticat şi faptul că Florin Iordache a fost propus ministru al Justiţiei, dar şi faptul că Teodor Meleşcanu este ministru de Externe, ceea ce reprezintă "un afront" faţă de românii din diaspora.
Liderul USR a spus: "Văd că primul om care a fost demis pentru incompetenţă după tragedia de la Colectiv, chiar de Guvernul Ponta, devine ministrul Tineretului. Văd că un primar acuzat pentru luare de mită şi spălare de bani devine ministrul Muncii. Văd că o funcţionară descoperită de ANI ca fiind în conflict de interese ajunge ministrul Apelor şi Pădurilor, chiar în domeniul în care s-a manifestat acest conflict de interese. Văd un profesor care îşi pierde dreptul de a coordona doctorate pentru că nu poate să-şi dovedească activitatea ştiinţifică, văd că o astfel de persoană devine ministrul Sănătăţii. Poate mai grav este că unul dintre coordonatorii zilei cunoscute ca «marţea neagră», cu o adevărată lovitură la adresa statului de drept, devine ministrul Justiţiei. Mi se pare inacceptabil".
"Interesul PSD de a câştiga alegerile a fost tocmai de a scăpa membrii de braţul justiţiei", a adăugat Nicuşor Dan.
(S.A.)
---------
Actualizare 17:35 Tăriceanu: "Românii nu vor o ţară condusă de marionete dispuse să închidă ochii la abuzuri"
Românii au votat pentru o ţară în care deciziile majore sunt luate de liderii aleşi prin vot şi "nu dictate din afară sau influenţate de instituţii de forţă", a afirmat astăzi Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, în şedinţa de plen îm care se votează învestirea guvernului Grindeanu.
Tăriceanu a declarat: "Pe 11 decembrie românii au sancţionat partidele care nu au înţeles că respectarea drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor nu este un moft. I-au sancţionat pe cei care i-au jignit încercând să-i aburească cu promisiuni de dublare a salariilor. Românii au votat pentru o ţară în care drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt respectate şi în care deciziile majore sunt luate de liderii aleşi prin vot, şi nu dictate din afară sau influenţate de instituţii de forţă".
Preşedintele Senatului a subliniat că românii nu îşi doresc o ţară condusă "de marionete".
"Românii au intrat în cabine de vot influenţaţi de avertismentul doamnei celebre prin inepţia şi cinismul declaraţiei - drepturile şi libertăţile cetăţenilor sunt un lux. Pe 11 decembrie românii au ţinut să spună că sunt gata să lupte pentru drepturile şi libertăţile lor, românii nu vor o ţară condusă de marionete, dispuse să spună orice şi să închidă ochii la abuzuri pentru un loc călduţ, cu un salariu de vis la Bruxelles", a adăugat Tăriceanu.
(G.T.)
--------
Actualizare 17:27
Votul pentru învestirea cabinetului condus de Sorin Grindeanu a început, în plenul reunit al Parlamentului, transmit televiziunile de ştiri.
Votul este secret cu bile.
(S.B.)
--------
Actualizare 17:23 Raluca Turcan: "Componenţa Guvernului este o palmă dată poporului român"
Lista de miniştri a cabinetului Grindeanu este "o palmă dată poporului român" şi reprezintă dovada faptului că noul guvern este "feuda personală" a lui Liviu Dragnea, a afirmat astăzi Raluca Turcan, preşedintele interimar al PNL, în plenul Parlamentului.
Turcan a declarat: "Nu aţi reinventat economia, nu aţi reinventat capitalismul, şi nici măcar populismul nu l-aţi reinventat. Dar, da, este adevărat, puteţi să-l duceţi la cote nebănuite. (...) Componenţa acestui guvern, susţinut de PSD, ALDE şi UDMR, este o palmă dată poporului român. Nu mă refer doar la faptul că la multe propuneri din campanie, PSD deja a renunţat. Însă lista guvernului ne arată un PSD incapabil de modernizare, feuda personală a unui şef abuziv, care încearcă să exercite puterea în toată România fix după cum a exercitat-o la Teleorman. (...) Dacă mai existau persoane care se îndoiau de capacitatea PSD de a trage România înapoi, astăzi primesc dovada supremă a viziunii de tip feudal pe care Liviu Dragnea şi acest partid o oferă României".
Preşedintele interimar al PNL a mai afirmat că membrii guvernului sunt "interpuşii" lui Dragnea, cărora liderul PSD le trimite "în plic de la partid ce decizii au de luat în ziua respectivă".
Turcan a mai spus: "Nimeni nu a votat ca deciziile guvernării să fie luate doar după ce se trece pe la partid pentru a se lua aprobare de la Dragnea. Nimeni nu a votat ca PSD, ALDE şi UDMR să facă amnistia corupţilor. Un guvern trebuie să fie al unei ţări. Acest Guvern nu va fi un guvern al României, ci un guvern al domnului Dragnea. Şi niciodată guvernul personal al domnului Dragnea nu va putea fi transformat în guvernul european dorit de cetăţenii români, la 100 de ani de la Marea Unire".
Ea a anunţat că PNL nu va vota cabinetul condus de Sorin Grindeanu.
Turcan a criticat, apoi, mai mulţi miniştri ai noului Guvern. Despre ministrul Educaţiei a spus că a fost ales pentru "a continua politicile de conservare a găştilor din sistem", în vreme ce pe ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, l-a numit "co-autor, în 2014, al celei mai sfidătoare încălcări a dreptului la vot".
Liderul PNL a precizat: "Nu puteţi face deodată scăderi de taxe, reduceri de impozite şi creşteri de salarii şi pensii. La un moment dat, vine momentul adevărului. Şi vor suferi românii, nu dumneavoastră. Fie veţi creşte taxele, fie vă veţi împrumuta îndatorând la greu generaţiile viitoare. Fie veţi arunca în aer deficitul mergând ca o maşină cu viteză nebună pe contrasens. Nu există altă cale".
"Acest guvern, în afară de propagandă, nu are ce să producă bun pentru cei mulţi", a conchis Raluca Turcan.
(S.A.)
----------
Actualizare 16:35 Dragnea: "Astăzi încetează starea de suspendare a democraţiei"
Liderul PSD, Liviu Dragnea, a afirmat astăzi că prin votul pe care Parlamentul îl dă Guvernului Grindeanu încetează "starea de suspendare a democraţiei" în care ţara noastră s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate.
"Azi, prin votul Parlamentului, încetează de fapt starea de suspendare a democraţiei în care România s-a aflat în perioada guvernării tehnocrate.(...) După aproape un an, România va fi din nou condusă din nou de un Executiv legitim, născut din alegeri, un Executiv care se sprijină pe un vot popular şi care are sprijinul unei coaliţii parlamentare solide", a spus liderul social-democrat, în plenul reunit al Parlamentului.
(S.A.)
---------
Actualizare 16:30 Liviu Dragnea: "Vă asigur că actul de guvernare nu se va face la partid"
Actul de guvernare nu se va face la partid, iar deciziile vor fi luate la Palatul Victoria, premierul Grindeanu având toată libertatea de acţiune, a declarat astăzi liderul PSD, Liviu Dragnea, în şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care noul cabinet cere votul de învestitură.
Dragnea a spus: "Vom vota şi vom susţine acest Guvern dar vă asigur că vom urmări cu cea mai mare exigenţă actul de guvernare pentru că noi purtăm răspunderea politică în faţa cetăţenilor. Vă asigur că actul de guvernare nu se va face la partid, deciziile şi hotărârile de Guvern se vor semna în Palatul Victoria, Guvernul este puterea executivă şi este datoria prim-ministrului şi a echipei sale de a lua decizii pentru conducreea acestei ţări".
De asemenea, preşedintele PSD a dat asigurări că premierul Grindeanu va avea toată libertatea de acţiune.
Dragnea a adăugat: "PSD şi ALDE au răspunderea, legitimitatea şi datoria faţă de români de a se asigura că acest Guvern transpune în realitate toate măsurile pe care noi le-am prezentat în campanie şi pentru care am primit încrederea românilor. Aşadar, prim-ministrul şi miniştrii acestui Guvern vor avea toată libertatea de acţiune şi de a lua decizii atât timp cât vor urma misiunea de a îndeplini ce este scris în acest program. Coaliţia de guvernare PSD-ALDE va urmări cu atenţie fiecare punct din acest porgram să fie pus în practică".
Totuşi, Dragnea a precizat că PSD va fi primul partid care va interveni dacă noul cabinet se va abate de la programul de guvernare.
"Vă asigur, domnule prim-ministru Sorin Grindeanu, că PSD va fi primul partid care va interveni dacă vă veţi abate de la programul de guvernare", a atras atenţia Liviu Dragnea.
El a mai afirmat: "Acest guvern nu este un guvern de vedete, nu este un guvern de vorbitori la televizor, nu este un guvern cu legături în alte structuri sau instituţii, este un guvern format din oameni tineri şi din oameni cu experienţă, un guvern care conţine şi energie şi competenţă, un guvern care îşi asumă şi înţelege scopul unic al acestei guvernări, creşterea României. Atunci când am decis împreună care vor fi viitorii miniştri şi s-a construit structura guvernului am ţinut seamă şi de acele suferinţe ale societăţii care au fost ignorate mulţi ani".
Liderul social-democrat a menţionat că au fost oferite opt posturi în Guvern unor femei "dedicate, profesioniste", care să pună în act prevederile programului de guvernare.
Dragnea a mai spus că victoria în alegeri este foarte importantă, dar el a învăţat în aceste zile că mai important decât obţinerea victoriei în sine este modul în care este gestionată această victorie.
Şeful Camerei Deputaţilor a declarat: "Pentru orice lider politic e foarte important să obţină victoria în alegeri. Dar am învăţat însă în aceste zile că mai important decât obţinerea victoriei în sine este modul în care vei gestiona această victorie. Şi din acest motiv astăzi votăm în Parlament învestirea unui nou Guvern, şi nu suspendarea unui preşedinte".
Dragnea a subliniat că pentru orice partid e important să obţină puterea politică.
"Dar în aceste zile am învăţat şi eu şi colegii mei că mai important decât obţinerea puterii politice este modul în care hotărăşti să foloseşti această putere", a adăugat liderul PSD.
(S.A.)
-----------
Actualizare 16:24 Grindeanu: "Vă propun să ieşim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul"
Premierul desemnat Sorin Grindeanu a afirmat astăzi că doreşte să aibă o relaţie civilizată cu partidele politice aflate în opoziţie.
În şedinţa din plenul reunit al Parlamentului în care guvernul pe care îl conduce solicită votul de învestitură, Sorin Grindeanu a declarat: "Primul semn de normalitate trebuie să înceapă chiar din Parlament, pentru că într-o ţară normală oamenii politici muncesc pentru cei care i-au ales şi nu se ceartă între ei. Timp de un deceniu, (...) răfuielile politice au afectat grav funcţionarea unor instituţii. Vă propun să ieşim din această logică a conflictului, să cultivăm dialogul. Putem reprezenta partide diferite şi e normal să gândim diferit (...), dar consider că această diferenţă de gândire trebuie exprimată civilizat prin respect reciproc".
De asemenea, Grindeanu a lansat opoziţiei o invitaţie la colaborare şi a precizat că fiecare partid politic care se află în Parlament îi reprezintă pe cetăţenii care l-au votat.
"Acest guvern nu va fi guvernul meu, nici guvernul PSD, nici guvernul ALDE, ci va fi Guvernul României", a mai spus premierul desemnat.
În discursul său, el a subliniat necesitatea investiţiilor pentru dezvoltarea agriculturii, în special în sistemele de irigaţii, pentru ca fermierii români să aibă şanse egale cu cei europeni.
De asemenea, Grindeanu a punctat necesitatea ca produsele alimentare să vină în special din producţia internă. Unul dintre punctele importante ale programului de guvernare, a precizat premierul desemnat, este oferirea de sprijin fermierilor români pentru tomate şi carnea de porc.
Grindeanu a abordat şi necesitatea investiţiilor în industria de apărare şi a subliniat că în acest domeniu este prevăzută alocarea de minim 2% din PIB, însă trebuie ca banii să fie direcţionaţi în cea mai mare parte către industria autohtonă de apărare.
Premierul desemnat a mai declarat că în ţara naostră trebuie să existe o justiţie dreaptă şi independentă, un stat de drept echilibrat şi funcţional.
"Într-o ţară normală domneşte legea, iar justiţia este cu adevărat independentă", a afirmat Sorin Grindeanu, care a menţionat că trebuie să asigurată independenţa totală a judecătorilor, "fără nicio presiune din partea nimănui".
"Lupta împotriva corupţiei şi a celor care fură trebuie să fie foarte fermă, dar la fel de fermi să fim şi în protejarea drepturilor fundamentale ale omului", a mai declarat Grindeanu, în plenul Parlamentului.
(S.A.)
----------
Actualizare 15:38 Grindeanu: "Salut echilibrul lui Dragnea, a fost un adevărat om de stat"
Sorin Grindeanu, premierul desemnat, a afirmat, în discursul în care solicită votul de încredere al Parlamentului, că Sevil Shhaideh reprezenta o variantă "excelentă" pentru postul de prim-ministru şi i-a mulţumit lui Liviu Dragnea pentru "echilibru".
Sorin Grindeanu a declarat: "Vreau să precizez de la început faptul că prima propunere a PSD pentru funcţia de premier ar fi fost o variantă excelentă pentru conducerea Guvernului şi e bine că dânsa va fi alături de mine în echipa viitorului Executiv".
De asemenea, premierul desemnat i-a mulţumit liderului PSD, Liviu Dragnea, pentru faptul că "s-a comportat ca un adevărat om de stat".
"Salut în mod deosebit echilibrul domnului preşedinte Liviu Dragnea, care în ultimele săptămâni s-a comportat ca un adevarătat om de stat, punând interesul naţional mai presus de interesul său personal sau al partidului pe care îl conduce. S-a evitat astfel o criză foarte nocivă", a adăugat Sorin Grindeanu.
Premierul desemnat a precizat: "Eu vă propun astăzi o altă ţintă care, în opinia mea, le include pe toate celelalte (n.r. - din programul de guvernare) - România normală. Vă propun şi îmi propun ca la finalul mandatului pe care mi-l încredinţaţi astăzi, dacă veţi vota în favoarea guvernului, să avem o altă ţară, în care oamenii să trăiască bine şi să se bucure de aceleaşi drepturi şi libertăţi. Acesta ar trebui să fie obiectivul principal al viitoarei guvernări. Îmi doresc o ţară normală, în care lucrurile să fie aşa cum trebuie să fie, în care anormalul să fie o excepţie, şi nu o regulă. Primul semn de normalitate e ca politicienii aleşi în funcţii publice să respecte ceea ce au promis în timpul campaniei electorale şi să pună în practică toate măsurile pentru care au primit votul cetăţenilor. De aceea, în programul de guvernare pe care l-am supus atenţiei şi votului Parlamentului veţi regăsi toate măsurile prezentate în campania electorală de dl preşedinte Liviu Dragnea. Aceste măsuri au fost votate de români şi e normal să se regăsească în programul de guvernare al partidelor care au obţinut majoritatea în Parlament".
Grindeanu a arătat că îşi mai doreşte o ţară în care creşterea economică să se regăsească în bunăstarea cetăţenilor. El a menţionat: "Scopul tuturor acţiunilor noastre este bunăstarea celor care ne-au votat şi care plătesc taxe şi impozite. (...) Nu venim la guvernare pentru a face statistici frumoase pe hârtie, iar creşterea economică n-are nicio valoare dacă nu se regăseşte într-un fel sau altul în buzunarele românilor".
Potrivit acestuia, o ţară normală înseamnă absenţa cozilor la taxe, condiţii pentru creşterea copiilor, un sistem de sănătate dezvoltat, autostrăzi, dar şi o ţară în care guvernul trebuie să urmărească să asigure salarii mari pentru cetăţenii săi.
"Într-o ţară normală, scopul guvernării este în primul rând bunăstarea propriilor cetăţeni. Vrem investiţii străine, însă investiţii care să ofere locuri de muncă bine plătite pentru români", a mai spus premierul desemnat, în plenul Parlamentului.
(S.A.)
---------
Actualizare 15:10 Cabinetul Grindeanu primeşte votul de învestitură în Parlament
Cabinetul condus de prim-ministrul Sorin Grindeanu urmează să primească votul de învestitură în Parlament, după ce toţi miniştrii au primit avize favorabile din partea comisiilor reunite.
Premierul Grindeanu urmează să prezinte programul de guvernare şi lista miniştrilor înainte de vot.
Şedinţa este condusă de preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului, Liviu Dragnea, respectiv Călin Popescu Tăriceanu.
Pentru învestirea Guvernului este necesar votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.
La şedinţă şi-au anunţat prezenţa 327 de parlamentari, potrivit televiziunilor de ştiri.
---------
Actualizare 15:05 Florin Iordache: "Voi propune premierului o revedere a principalelor acte normative"
Florin Iordache, propus pentru portofoliul Justiţiei, a afirmat că va propune premierului Grindeanu o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală.
În cadrul audierii din comisiile de specialitate din Parlament, Florin Iordache a declarat: "Pornind de la faptul că pentru a avea o Justiţie bună avem, în primul rând, nevoie de legi bune, voi căuta să readuc în actualitate unul dintre principiile fundamentale ale dreptului, şi anume principiul securităţii juridice, aruncat la colţ în ultimul deceniu printr-o inflaţie legislativă galopantă, prin acte normative contradictorii, incomplete şi mai ales lipsite de predictibilitate. În acest sens, voi propune prim-ministrului o revedere a principalelor acte normative, inclusiv a Codului penal şi a Codului de procedură penală, prin implicarea mediului academic, a asociaţilor profesionale şi a CSM. (...) Voi căuta ca un text din Constituţie, fie ignorat complet de unii miniştri ai Justiţiei, fie abuziv exercitat de alţii, să devină cu adevărat operaţional. Am în vedere art. 132 din Constituţia României privind statutul procurorilor, potrivit căruia procurorii îşi desfăşoară activitatea conform principiului legalităţii, imparţialităţii şi controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justiţiei. În acelaşi timp, prin consultarea întregului corp profesional al magistraţilor, dar şi al societăţii civile, voi încerca ca ministrul Justiţiei să fie un factor mai activ în promovarea unor politici publice în domeniul Justiţiei, astfel încât încrederea în justiţie să crească".
Florin Iordache a subliniat că îşi doreşte să deblocheze situaţia "de criză" din penitenciarele din ţara noastră şi că viziunea privind "o politică penală umanistă" trebuie regândită.
"Voi căuta ca într-un timp cât mai scurt să deblochez situaţia de criză din penitenciarele din România prin construirea sau identificarea unor noi spaţii pentru cei privaţi de libertate, dar şi printr-o resocializare şi regândire a viziunii cu privire la o politică penală umanistă, în care sancţiunile alternative la pedeapsa închisorii să nu aibă un caracter decorativ. Să dăm greutate acelei sintagme care sună atât de frumos - egalitatea de arme - între acuzare şi apărare, să întărim totodată puterea judecătorului, singurul şi unicul decident al procesului. Acesta trebuie să simtă că este cu adevărat independent nu numai de factorul politic, dar şi de alţi actori ai realităţii româneşti, care pe o parte sau alta pun presiune asupra corpului magistraţilor. Trebuie să împartă dreptatea aşa cum prevede legea şi după propria conştiinţă", a mai spus Iordache.
Acesta a precizat că o lege a graţierii poate fi adoptată în Parlament, dar este un subiect care trebuie dezbătut cu întreaga societate civilă.
(G.T.)
---------
Actualizare 14:36 Viorel Ştefan, ministrul propus pentru Finanţe: "Dacă se va dovedi că am plagiat, demisionez"
Deputatul PSD Viorel Ştefan, propus pentru conducerea Ministerului Finanţelor, a declarat în cadrul audierii de către comisia pentru buget, finanţe şi bănci că fondul naţional de investiţii de 10 miliarde euro, propus de PSD, va trebui validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec şi a dat asigurări că este gata să-şi dea demisia dacă se va dovedi că a plagiat în teza de doctorat.
Programul de guvernare al PSD prevede crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.
Banii trebuie să fie atraşi de stat prin împrumuturi şi prin parteneriate public-private, dar acest fond trebuie validat de pieţele financiare pentru a nu deveni un eşec, consideră ministrul propus, potrivit News.ro. Ştefan a spus: "Acest fond va trebuit validat de pieţele de capital, dacă nu va fi un eşec. Atunci va deveni important pentru parteneriate cu alţi investitori şi va putea atrage bani. Banii pot fi atraşi şi prin împrumuturi, prin parteneriate public-private".
Ministrul propus susţine că acest fond este un instrument al statului în economie, dar el va fi eficient doar dacă piaţa îl va valida.
Întrebat dacă îşi va de demisia în cazul în care autorităţile vor descoperi că a plagiat în teza de doctorat, Ştefan a răspuns afirmativ. Deputatul PSD a spus: "Dacă se va dovedi că am plagiat în teza de doctorat, voi demisiona în secunda doi. Înainte de a intra în Parlament, am condus o întreprindere mare, cu mii de angajaţi. După ce am intrat în Parlament, am avut timp s-o fac. E pe baza experienţei mele".
În cadrul audierilor, Ştefan a prezentat date din programul de guvernare al PSD. Potrivit acestui program, economia românească va creşte cu 5,5%, în medie, în următorii patru ani, ritm mult mai mare decât cel anticipat de analiştii economici, pe baza creşterii salariilor bugetarilor, a creşterii investiţiilor publice şi a reducerii taxelor.
În cadrul audierilor, Ştefan s-a arătat încrezător în menţinerea deficitului la nivelul maxim de 3% din PIB.
(S.B.)
---------
Actualizare 14:30 Lia Olguţa Vasilescu, aviz pozitiv de comisii pentru Ministerul Muncii: "Nu e vina noastră că am fost audiaţi pe repede înainte"
Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu, propusă pentru preluarea Ministerului Muncii şi al Justiţiei Sociale, a primit aviz din partea Comisiilor de Muncă ale Parlamentului, cu 30 voturi "pentru" şi 14 "împotrivă", ea prezentând pe scurt priorităţile şi măsurile pe care le va lua ca ministru.
La finalul audierilor, Vasilescu a spus că nu este vina membrilor Guvernului că audierile au fost făcute "pe repede înainte", relatează News.ro. Deputatul PSD Adrian Solomon - preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor - a prezidat audierea Olguţei Vasilescu, despre care a spus că este "un candidat cu notorietate, un om cu o experienţă legislativă şi adminstrativă deosebită".
Olguţa Vasilescu a trecut în revistă experienţa sa profesională şi a prezentat, pe scurt, priorităţile şi măsurile pe care le va lua ca ministru al Muncii. Majoritatea acestora fac referire la subvenţii şi la stimulente.
"Obiectivul principal în materie de ocuparea forţei de muncă stabilit în contextul strategiei Europa 2020 este de a atinge 70% în privinţa ratei de ocupare pentru grupa de vârstă 16 - 64 de ani", a spus Olguţa Vasilescu.
Ea a enumerat, printre obiectivele mandatului său, combaterea muncii fără forme legale, realizarea unei hărţi de resurse umane, realizarea strategiei naţionale pentru locurile de muncă, Programul "Generaţia pentru tineret" şi Programul "Primul salariu".
Olguţa Vasilescu a mai spus că vrea să acorde 10% din locurile din universităţi tinerilor din mediul rural, cu condiţia ca aceştia să se întoarcă în localităţile de origine pentru a profesa, dar şi să fie implementate forme alternative de învăţământ pentru tineri de etnie rromă.
În ceea ce priveşte salarizarea, ea a spus că până în 2020 salariul mediu va creşte cu 56% - cu 20% în 2017 şi cu 20%, în 2018, iar impozitul pe venit va fi zero pentru pensii mai mici sau egale cu 2.000 de lei lunar şi de 10% pentru pensiile mai mari de 2.000 de lei.
Primarul Craiovei a mai susţinut că legea unitară a salarizării este "prioritatea doi, după buget".
Lia Olguţa Vasilescu a adăugat: "Probabil mâine vom lucra la bugetul ministerului. Se va lucra doar pe programe şi în funcţie de asta se vor primi bani. Vom relua discuţiile cu sindicatele pe Legea salarizării. Este un impact bugetar de 19,5 miliarde de lei în următorii patru ani, în viziunea tehnocraţilor".
"Eu aveam nicio problemă să stau mai mult şi să răspund la toate întrebările, dar în perioada următoare voi lucra foarte aproape în aceste comisii, deci vom avea destul timp să ne întâlnim. Nu este vina noastră că s-a făcut totul pe repede înainte. Eu cred că ar fi trebuit să avem deja Guvernul aprobat până la finalul anului trecut şi până la 15 ianuarie să avem aprobat proiectul de buget", le-a spus Olguţa Vasilescu jurnaliştilor, la finalul audierilor.
(G.T.)
---------
Actualizare 14:24 Florin Iordache, aviz pozitiv pentru Ministerul Justiţiei
Florin Iordache, propus pentru funcţia de ministru al Justiţiei, a fost şi el avizat în mod favorabil de către comisiile din Parlament.
--------
Actualizare 14:20 Viorel Ştefan, aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice
Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de ministru al Finanţelor Publice, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului.
Ministrul a fost avizat cu 19 voturi "pentru", 11 "împotrivă" şi o abţinere.
---------
Actualizare 14:17 Gabriel Petrea, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru al Consultării Publice
Gabriel Petrea, propus în funcţia de ministru al Consultării Publice şi Dialogului Social, a primit aviz pozitiv în comisiile de specialitate ale Parlamentului.
El a fost validat cu 29 de voturi ''pentru'' şi 15 ''împotrivă''.
---------
Actualizare 14:15 Florian Bodog, propus pentru Ministerul Sănătăţii, a primit aviz pozitiv de la comisiile de specialitate din Parlament
--------
Actualizare 13:50 Graţiela Gavrilescu, aviz pozitiv pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul
Graţiela Gavrilescu, propusă pentru funcţia de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor din Legislativ.
Ministrul a fost avizat cu 26 voturi "pentru" şi 10 "împotrivă".
---------
Actualizare 13:46 Sevil Shhaideh: "Răspunderea administrativă trebuie clarificată printr-un proiect de lege"
Sevil Shhaideh, propusă vicepremier şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, a declarat, la Parlament, că răspunderea administrativă la nivelul competenţelor aparatului de specialitate trebuie clarificată printr-un proiect de lege.
"Trebuie clarificată răspunderea administrativă la nivelul competenţelor aparatului de specialitate care lucrează şi partea de ales local sau partea de demnitar", a precizat Sevil Shhaideh la finalul audierii din Comisiile reunite de specialitate, solicitată să dea detalii despre răspunderea administrativă.
Întrebată dacă există posibilitatea ca primarii care au probleme cu legea să scape de răspundere, Sevil Shhaideh a răspuns negativ, relatează News.ro.
Ministrul a explicat: "Nu se pune problema aşa. Problema se pune pe clarificare a competenţelor. Atât timp cât există aparat de specialitate care trebuie să răspundă pentru partea de legalitate, pentru toată partea de avize - uitaţi-vă la o autorizaţie de construire, unde secretarul autorităţii administrativ teritoriale răspunde pentru legalitatea actului respectiv, arhitectul şef al unităţii administrativ teritoriale răspunde pentru încadrarea în toate prevederile solicitate în certificatul de urbanism, PUG, PUZ, avize de mediu, primarul este singurul care astăzi răspunde în faţa legii dacă ceva este în neregulă cu această autorizaţie de construire. Şi în acest sens se impune clarificarea competenţelor".
Întrebată în continuare cum se vor face aceste clarificări, ministrul propus la Dezvoltare Regională a precizat că printr-un proiect de lege.
(S.B.)
---------
Actualizare 13:30 Pavel Năstase, avizat pentru funcţia de ministru al Educaţiei
Pavel Năstase, propus pentru funcţia de ministru al Educaţiei Naţionale, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate din Parlament.
Ministrul a fost avizat cu 22 de voturi "pentru" şi 10 "împotrivă".
---------
Actualizare 13:23 Petre Daea, propus ministru al Agriculturii, a primit aviz favorabil de comisiile de specialitate
Petre Daea, propus în funcţia de ministru al Agriculturii, a declarat, în cadrul audierilor în comisiilor de specialitate din Parlament, că principalele sale priorităţi la minister în ceea ce priveşte "agricultura Ţării Româneşti" vor fi acordarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori, reabilitarea sistemului de irigaţii, dar şi dezvoltarea sistemului antigrindină.
Daea a primit aviz pozitiv de la Comisia pentru agricultură, silvicultură şi dezvoltarea rurală din Senat şi de la Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice din Camera Deputaţilor cu 23 de voturi pentru, 11 împotrivă şi nicio abţinere, potrivit News.ro.
În Programul de guvernare, la sectorul agricultură, prima măsură stabilită este acordarea la timp a subvenţiilor pentru agricultori.
Daea a spus, în cadrul audierilor: "Deşi, din punct de vedere formal, nu trebuia să iau legătura cu specialiştii din Ministerul Agriculturii, dar am făcut-o azi dimineaţă, pentru că agricultura Ţării Româneşti nu are nevoie de formalism, agricultura Ţării Româneşti se desfăşoară într-un ritm pe care îl cunoaşteţi, iar natura ne taxează pe măsură ce noi întârziem aceste subvenţii".
El a precizat că în acest mandat îşi propune să fructifice potenţialul agricol real al ţării, simultan cu revitalizarea zonelor rurale prin programe de investiţii.
"Schimbările climatice, planeta, locul unde se face hrana pentru oameni are astăzi şi mâine şi poimâine condiţii diferite care trebuiesc ţinute sub control în măsura cunoaşterii şi a posibilităţilor tehnice de a interveni", a menţionat Daea.
Un alt proiect prioritar este reabilitarea infrastructurii principale de irigaţii, de la priza de apă până la staţiile de punere sub presiune pentru circa două milioane de hectare.
Ministrul a mai spus: "Din nefericire, de-a lungul vremii, agricultura, prin sistemul de irigaţii, nu a putut aduce apa necesară la nivelul plantelor, în aşa fel încât în perioadele critice plantele să nu sufere, iar producţia să fie pe măsura efortului fiecărui fermier, motiv pentru care ne-am propus prin Programul de guvernare să reabilităm o suprafaţă de 2 milioane hectare".
Viitorul ministru al Agriculturii a susţinut că există resursele necesare pentru dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor.
Daea a menţionat: "Agricultorii sunt puşi în faţa unor fenomene pe care nu le pot stăpâni. Ne-am propus dezvoltarea sistemului antigrindină şi de creştere a precipitaţiilor. Avem posibilităţi în acest sens".
O altă prioritate a ministrului o reprezintă stimularea producţiei vegetale, zootehnice şi a acvaculturii.
(S.B.)
---------
Actualizare 13:15 Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru Ministerul Muncii, audiată în comisii
--------
Actualizare 12:56 Sevil Shhaideh a primit aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Dezvoltării, Administraţiei şi Fondurilor Europene
Sevil Shhaideh a fost avizată de comisia de specialitate pentru portofoliul Ministerului Dezvoltării, cu 21 voturi "pentru" şi 11 "împotrivă".
Shhaideh va ocupa şi postul de vicepremier în cabinetul condus de Sorin Grindeanu.
În cadrul audierii, aceasta a declarat, citată de News.ro: "Partea de descentralizare, în anul 2016, au fost pregătite de Ministerul Dezvoltării strategiile pe partea de descentralizare cu proiectele pilot. Deci, au fost nişte modificări pe legea descentralizării, unul din elementele de respingere a proiectului de atunci era că nu am făcut proiecte pilot pe descentralizare unor anumite domenii. S-au revizuit aceste elemente şi continuăm zona de descentralizare a competenţelor".
În ceea ce priveşte regionalizarea, Sevil Shhaideh a spus că aceasta se va putea realiza numai după revizuirea Constituţiei.
Ministrul a adăugat: "În anul 2013, proiectul de regionalizare - descentralizare era un proiect compact. Regionalizarea (...) ca să poată să pornească ca şi proiect cu sarcini descrise, cu elemente funcţionale, avea nevoie de un element important, respectiv revizuirea Constituţiei. Din aceste considerente, partea de regionalizare va continua sau se va pune în operă dacă va exista proiectul de revizuire a Constituţiei. Chestiunea legată de funcţiunile pe regiune erau deja pregătite".
Sevil Shhaideh a subliniat faptul că "sub nicio formă" nu există în programul de guvernare comasări de comune.
--------
Actualizare 12:51 Şerban Valeca, avizat favorabil pentru funcţia de ministru al Cercetării şi Inovării
--------
Actualizare 12:35 Adriana Petcu, aviz pozitiv pentru postul de ministru al Apelor şi Pădurilor
Adriana Petcu, propusă la Ministerul Apelor şi Pădurilor, a primit aviz favorabil din partea comisiilor reunite de Mediu din Parlament.
Aceasta a fost avizată cu 17 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă".
(S.A.)
--------
Actualizare 12:00 Daniel Constantin, propus pentru Ministerul Mediului şi vicepremier, avizat pozitiv în comisii
Daniel Constantin, propus vicepremier şi ministru al Mediului, a fost avizat favorabil în comisiile reunite de specialitate, cu 17 voturi "pentru" şi 7 voturi "împotrivă", acesta precizând că cea mai mare problemă a ţării o reprezintă deşeurile, România riscând încă o procedură de infringement.
Ministrul propus a susţinut că cele mai mari probleme din sector le reprezintă procedurile de infringement.
Daniel Constantin a afirmat, citat de News.ro: "Trei proceduri de infringement declanşate pentru deşeuri, una pentru industrii mari, trei pentru diversitate, şi încă una pentru calitatea aerului. Acestea sunt cele opt proceduri care sunt în desfăşurare la Comisia Europeană şi riscăm să deschidă alte proceduri în luna februarie".
Daniel Constantin a susţinut că "problema cea mai mare a României sunt deşeurile".
"România riscă şi aici alt infringement, nu există un plan naţional de gestionare a deşeurilor", a completat el.
Ministrul propus al Mediului a mai spus că ar trebui introdusă în programa şcolară colectarea selectivă a deşeurilor, pentru ca elevii să fie informaţi.
În timpul audierii, Daniel Constantin citea din programul de guvernare, moment în care deputatul PNL Costel Alexe i-a atras atenţia că "senatorii şi deputaţii au citit programul de guvernare al coaliţiei PSD-ALDE".
"Atunci mă opresc", a replicat ministrul propus.
De asemenea, deputatul PNL Corneliu Bichineţ i-a reproşat faptul că pe vremea când a condus Ministerul Agriculturii "a fost perioada invaziei lăcustelor, ciuma lui Caragea".
"Nu suntem la declaraţii politice, suntem la audierea unui ministru", a intervenit vicepreşedintele Comisiei de Mediu, Doina Pană.
(S.A.)
--------
Actualizare 11:52 Meleşcanu: "România şi Moldova se vor reunifica prin intrarea Moldovei în UE"
România şi Republica Moldova se vor reunifica prin aderarea la Uniunea Europeană, a declarat astăzi Teodor Meleşcanu, ministrul propus pentru Afaceri Externe, în timpul audierilor din comisiile de specialitate ale Parlamentului.
Meleşcanu a spus: "În legătură cu Republica Moldova, poziţia mea este foarte clară şi simplă. România şi Moldova vor fi ţări care se vor reunifica prin intrarea Moldovei în UE, caz în care toate problemele care privesc frontiera vor fi doar probleme spirituale şi nu probleme reale.Acesta este modul în care văd eu realizarea acestui obiectiv naţional al României. (...) Mai sunt două tranşe care trebuie să fie rapid puse în aplicare şi vom insista pentru acest lucru. Este nevoie ca cetăţenii Republicii Moldova să vadă în mod practic că România e o ţară preocupată de dezvoltarea relaţiilor cu Republica Moldova şi care are în vedere şi creşterea nivelului lor de trai. Tot ce înseamnă construirea de poduri, interconectarea reţelelor electrice, a reţelelor de gaze, toate aceste proiecte sunt menite să dea acest mesaj foarte clar care se va răsfrânge şi asupra vieţii fiecărui cetăţean din Republica Moldova".
Meleşcanu a precizat că MAE va acorda un sprijin "ferm" pentru deschiderea rapidă a biroului NATO la Chişinău.
(S.A.)
---------
Actualizare 11:47 Ionuţ Vulpescu, ministrul propus pentru Cultură, a primit aviz pozitiv
Ionuţ Vulpescu, propus pentru portofoliul Cultură şi Identitate Naţională, a primit astăzi avizul comisiilor de cultură reunite ale Parlamentului, cu 17 voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi 2 "abţineri".
Senatorii USL Dan Lungu şi Vlad Alexandrescu s-au abţinut.
"Audierea domnului Ioan Vulpescu, candidat pentru funcţia de ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale în Guvernul Liviu... Sorin Grindeanu", a spus, în deschidere, Gigel Ştirbu, preşedintele Comisiei de Cultură din Camera Deputaţilor, relatează News.ro.
Ionuţ Vulpescu a activat în cadrul comisiei de cultură a Cemerei Deputaţilor, timp de 4 ani, iar acum este preşedinte în Comisia de Cultură a Senatului.
În viziunea sa, Vulpescu a transmis membrilor comisiilor că trebuie să susţină proiectele care merită "atenţia noastră, dincolo de apartenerţa politică" şi că relaţia cu Parlamentul este una foarte importantă.
Vulpescu a afirmat: "Am reuşit să facem lucruri împreună. Reducerea TVA-ului pentru carte, am încheiat cu succes legea finanţărilor revistelor de cultură. Domeniul culturii acum este chiar o prioritate".
El a adus în discuţie bugetarea ministerului: "Nu putem vorbi despre formă, dacă nu există fonduri. În 2017, bugetul va fi substanţial îmbunătăţit, până la 1 miliard de lei pentru investiţii şi proiecte, ceea ce înseamnă dublarea lui".
Despre Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Vulpescu spune că nu trebuie să fie un minister periferic, ci unul care contează.
"Este pentru prima dată, alături de sănătate şi educaţie, de la 1 februarie, când vor creşte veniturile".
Între măsurile pe care le are în vedere Vulpescu se numără: dialogul dintre minister şi organizaţii şi instituţii, încheierea unui partanertiat public privat, susţinerea creaţiei vii - prioritate a sa; Festivalul "George Enescu".
"În timpul mandatului meu, TIFF şi Festivalul de Teatru de la Sibiu au ajuns la un nivel de finanţare pe măsura nevoilor", a mai spus Vulpescu despre proiectele culturale.
"Tot în primul mandat am acordat mare atentie teatrelor independente", a adăugat el, spunând că doreşte să ducă mai departe îmbunătăţirea domeniului de achiziţii culturale, reglementarea statututului cetăţilor dacice, continuarea şi finalizarea unor proiecte (precum o sală pe măsura Festivalului "Enescu") , protejarea patrimoniului muzeelor naţionale, digitizarea patrimoniului naţional, sprijinirea industriilor creative, susţinerea industriei cinematografice, revigorarea reţelei cinematografice naţionale, susţinerea proiectului Timişoara Capitală Europeană a Culturii 2021, continuarea programului Limes şi Europalia.
Vulpescu a adăugat: "Un punct central va fi pregătirea centenarului Marii Uniri. Ministerul are un rol esenţial în acest eveniment (...). Vom construi bugetul, probabil, săptămâna viitoare. Nu s-a tăiat niciun leu în timpul mandatului meu de 11 luni. Prin ordonanţă de urgenţă, 2% de la Loterie au revenit la AFCN. Iniţiativele pe care le-am avut - scăderea TVA-ului la carte. Zic să fim optimişti. Important este că există sprijinul prim-ministrului şi al Ministerului Finanţelor".
Ionuţ Vulpescu a afirmat că îşi doreşte să aibă o întâlnire cu directorii Direcţiilor de Cultură cât mai curând.
"Identitatea Naţională" nu înseamnă doar deschidere, spune Vulpescu. Ministrul a precizat: "Lumea e frumoasă în pluralitatea ei. Toate programele vor fi susţinute. Va fi o structură în minister dedicată minorităţilor naţionale. Are o legătură cu programul pe care-l pregătim pentru centenar - restaurarea caselor memoriale, inaugurarea unor monumente, lansarea de monografii, între altele. Nu înseamnă că ne închidem. Am pomenit prezenţa la Leipzig, în 2019 e Europalia, în 2021 avem Capitală a Culturii. Cultura e un motor de dezvoltare".
Senatorul USL Vlad Alexandrescu, fost ministru al Culturii în Guvernul Cioloş, a pus mai multe întrebări: "Veţi finaliza dosarul Rosia Montană pentru patrimoniul UNESCO? Ce vă propuneţi pentru susţinerea tinerilor artişti? Sunteţi de acord cu redactarea unui statut al artistului? Veţi sprijini redactarea Codului Patrimoniului? Societatea civilă s-a dovedit un real partener de discuţii cu Ministerul Culturii, în ce măsură veţi menţine relaţia?".
"Dacian Cioloş trebuie să spună ce se întâmplă cu acest dosar", a spus Vulpescu despre problema Roşia Montană. În privinţa statutului artistului, el a menţionat că trebuie să fie conform Uniunii Europene. "Trebuie să găsim inclusiv un plan legislativ", a completat ministrul.
Întrebat de Gigel Ştirbu care va fi acţiunea pe care Vulpescu o va întreprinde legat de dosarul "Calea eroilor", ministrul propus a răspuns: "«Calea eroilor» trebuie reluat şi este important. Trebuie văzut ce facem şi cu muzeul înfiinţat la Târgu Jiu. Avem nevoie de predictibilitate în Cultură".
(S.B.)
-------
Actualizare 11:45 Marius Dunca, propus pentru Ministerul Turismului şi Sportului, a primit aviz favorabil, cu 22 de voturi "pentru"
--------
Actualizare 11:13 Augustin Jianu, aviz favorabil
----
Actualizare 11:08 Marius Dunca, propus pentru Ministerul Tineretului, audiat în comisii
----
Actualizare 11:03 Daniel Constantin şi Ionuţ Vulpescu sunt audiaţi în comisie
----
Actualizare 10:57 Aviz pozitiv a primit şi Gabriel Leş
Ministrul propus al Apărării Naţionale, Gabriel Beniamin Leş, a fost avizat pozitiv, astăzi, de comisiile pentru apărare, el afirmând la finalul şedinţei că va continua programele de înzestrare a armatei, precum cele privind achiziţionarea de noi aeronave multirol F16, precum şi a noilor corvete.
Leş a fost avizat cu 19 voturi "pentru" şi 11 voturi "împotrivă", potrivit News.ro.
El a spus: "Să continuăm înzestrarea Armatei şi, bineînţeles, în perspectiva celor 2% (din PIB - n.r.) este nevoie de înzestrarea armatei pentru proiectele majore. Să nu uităm că noi suntem beneficiari ai securităţii date de structurile NATO, dar trebuie să fim şi furnizori şi trebuie să fim capabili să avem nişte capabilităţi cerute".
Întrebat ce planuri are pentru achiziţionarea unor noi avioane F16, Leş a spus că acest program va continua, fiind cuprins în programul de înzestrare. În privinţa noilor corvete, în cazul cărora Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au arătat împotriva construirii lor în şantierul de la Galaţi, pe motiv că acesta nu are capital românesc, ci olandez, Leş a afirmat că navele "sunt prevăzute ca necesitate" şi se va vedea în ce mod vor fi construite.
"Care va fi soluţia, corvetele se vor face mai devreme sau mai târziu", a spus el, întrebat despre blocarea în Senat de către PSD-ALDE a proiectului Guvernului Cioloş.
Leş a fost întrebat şi ce l-a recomandat ca ministru al Apărării, spunând că el a lucrat ca secretar la stat la multe dintre proiectele de înzestrare a Armatei, inclusiv la modernizarea fregatelor şi achiziţionarea aeronavelor F16.
(S.A.)
----
Actualizare 10:45 Augustin Jianu, propus la Comunicaţii, este audiat în comisie
-----
Actualizare 10:37 Răzvan Cuc a primit aviz pozitiv
----
Actualizare 10:35 Gabriel Leş, propus la MApN, este audiat
Comisiile au votat ca această audiere să fie cu uşile închise.
----
Actualizare 10:30 Carmen Dan, aviz pozitiv la MAI
----
Actualizare 10:19 Andreea Păstârnac a primit avizul comisiilor
----
Actualizare 10:10 Răzvan Cuc, propus la Transporturi, audiat
-----
Actualizare 10:06 Mircea Dobre a primit aviz pozitiv
----
Actualizare 09:49 Andreea Păstârnac, propusă ministru delegat pentru Românii de Pretutindeni, este audiată în comisie
-----
Actualizare 09:43 Mircea Dobre, propus pentru portofoliul Turismului, audiat în comisie
-----
Actualizare 09:40 Teodor Meleşcanu a primit avizul comisiei
El a declarat la audierile din parlament că are patru priorităţi pentru mandatul său la Ministerul Afacerilor Externe.
-----
Actualizare 09:38 Florin Jianu a primit avizul comisiilor economice
-----
Actualizare 09:31 Florin Jianu, propus pentru postul de ministru pentru Mediul de Afaceri, audiat în comisie
-----
Actualizare 09:29 Ana Birchall a primit aviz pozitiv
-----
Actualizare 09:10 Toma Petcu a primit vot pozitiv în comisii
-----
Actualizare 08:53 Teodor Meleşcanu este audiat
-------
Actualizare 08:42 Toma Petcu, propus pentru funcţia de ministru al Energiei, este audiat în comisie
--------
Actualizare 08:36
Ana Birchall este audiată în Comisia pentru afaceri europene.
Mihaela Toader, propusă ministru pentru Fondurile Europene, a fost audiată în Comisia pentru Afaceri Europene. Aceasta a primit aviz pozitiv din partea Comisiei, transmite Antena3.
În Comisia pentru Politică Economică a fost audiat Alexandru Petrescu, propus ministru al Economiei. Alexandru Petrescu a primit aviz pozitiv din partea Comisiei, conform Antena3.
(M.I.)
-------
Actualizare 08:11 A început audierea în comisii a miniştrilor propuşi pentru Guvernul Grindeanu
(M.I.)
-------
Candidaţii propuşi pentru funcţia de ministru în Cabinetul Sorin Grindeanu sunt audiaţi astăzi, între orele 8.00- 14.00 în comisiile de specialitate din Parlament şi, în aceeaşi zi, de la ora 15.00, va fi dat votul de învestitură.
Ceremonia depunerii jurământului pentru membrii Guvernului va avea loc azi, la ora 19.00, la Palatul Cotroceni, iar la ora 21.00 este programată deja prima şedinţă a noului guvern, transmite Digi24.
1. sumbru
(mesaj trimis de x în data de 04.01.2017, 09:56)
Caut singurul lucru bun si imi pare buna incheierea hegemoniei hotilor de la Cluj. Era nevoie. Partea proasta este ca nimic bun nu se vede in acest guvern, figuri dubioase de la un cap la altul. Si daca or fi hoti, bine ca nu au anvergura PDL-istilor !
1.1. La Externe, Melescanu va face sedinte de spiritism (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 11:01)
Ministrul de externe Teodor Melescanu va avea nevoie de consilierea fostilor sai colegi, Constantin Dascalescu si Nicolae Verdet, cu care a colaborat sub conducerea marelui carmaci Nicolae Ceausescu. Pentru asta, Tariceanu a cerut de la Dragnea (si a obtinut) ca Ministerul de Externe sa fie dotat o masa mare, din lemn incleiat si fara cuie metalice.
1.2. Tinere nu ai auzit de BARONI Psd (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 13:17)
Stai sa vezi ce urmeaza. Vile, mers acasa cu elicopterul, tunuri, apartamente in NY.
Un baron Psd are mai multi bani decat Messi. Vezi ce masina conduce Messi si regele asfaltului etc.
Tu, noi o sa saracim crancen.
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 13:20)
Tanarul Melescanu in politica. Ceausescu se rascoleste unde este.
2. Cata graba la inscaunare!
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 13:09)
Dupa aceea pot sa chiuleasca, sa nu cvorum, sa sforaie la lucru, sa vizioneze filme xxx si sa nu fie dati afara, sa voteze dar sa nu stie ce.
3. fără titlu
(mesaj trimis de marius în data de 04.01.2017, 17:05)
hotii isi reiau locurile si ameninta justitia; legitimitatea lor este data de votul a maxim 18% din populatie, dar deja au si pierdut o parte din ele, putine cate erau; populismul tine pana se termina banii ... problema grava este ca acesti hoti vor indatora tara cu lejeritate pana la 60% din PIB, fara sa fie interesati ca Romania nu face fata nici unei datorii de 45% din PIB
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 21:24)
inghite-ti postaceala
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2017, 23:02)
Laaaasaaa ca nici aia de la PNL nu-s mai breji cu toate populismele lor de incurajare a restantierilor si de ridicare a datornicilor din banci la rang de mari eroi...