Coaliţia populistă la putere în Italia nu exclude varianta unei naţionalizări a băncii Carige, care trece în prezent printr-o perioadă dificilă, o schimbare de poziţie de 180 de grade, în condiţiile în care până acum autorităţile de la Roma excludeau orice intervenţie în favoarea sectorului bancar, transmite AFP.
Întrebat într-o conferinţă de presă dacă este posibilă naţionalizarea băncii Carige, influentul secretar al preşedintelui Consiliului de Miniştri, Giancarlo Giorgetti, a răspuns "Da". Însă Giorgetti a subliniat că "recapitalizarea preventivă depinde şi de alte instituţii, Banca Centrală Europeană şi Comisia Europeană. Deci nu depinde doar de noi".
În ultimele zile, Guvernul de la Roma a decis să pună la punct un plan de sprijin pentru banca Carige, a zecea mare bancă din Italia, o instituţie afectată de credite neperformante şi o guvernanţă instabilă. Potrivit unui decret publicat miercuri în Monitorul Oficial, acest plan prevede o garanţie publică pentru noile obligaţiuni emise în valoare de până la trei miliarde euro şi un ajutor în vederea unei eventuale recapitalizări preventive, în valoare de până la un miliard de euro.
Însă acest plan constituie o modificare radicală de poziţie. Formaţiunea politică Mişcarea 5 stele (M5S, antisistem), care împreună cu Liga (extrema dreapta) formează coaliţia la putere, au criticat în repetate rânduri măsurile luate pentru sprijinirea sectorului bancar adoptate de precedentul guvern de centru-stânga, relatează Agerpres.