Guvernul de la Roma sprijină oferta de 1,8 miliarde de euro a consorţiului indiano-italian "ArcelorMittal"-"Marcegaglia" pentru oţelăria Ilva din sudul Italiei, a anunţat Ministerul Industriei, transmite Reuters.
"ArcelorMittal" este cel mai mare producător de oţel din lume, iar "Marcegaglia" este o afacere de familie care se ocupă de procesarea oţelului.
Sindicatele se opun tranzacţiei deoarece se tem că ar putea fi concediaţi mii de angajaţi. În prezent, peste 14.000 de persoane lucrează la oţelărie, potrivit Agerpres.
Conform planului prezentat de "ArcelorMittal"-"Marcegaglia", numit "Am Investco Italia", numărul de angajaţi va scădea la 8.480 până în 2024, iar 4.100 dintre persoanele concediate vor primi sprijin de la stat, a anunţat Ministerul Industriei.
Următorul pas în procesul de vânzare implică examinarea de către Ministerul Mediului a planurilor consorţiului de curăţare a oţelăriei. După ce Ministerul Mediului va emite un decret, posibil în toamna acestui an, tranzacţia ar urma să fie aprobată de UE.
Producţia de oţel va rămâne la şase milioane de tone pe an în timpul procesului de curăţare a oţelăriei.
Până în 2024, "Am Investco" intenţionează să majoreze producţia la opt milioane de tone pe an, iar 2,4 miliarde de euro vor fi investiţi de "ArcelorMittal"-"Marcegaglia" în îmbunătăţirea tehnologiei şi a protecţiei mediului.
Ilva, aflată în oraşul Taranto din sudul Italiei, producea anual nouă milioane tone de oţel, aproximativ 40% din producţia de oţel a Italiei, şi furniza oţelul pentru producătorii auto, de echipamente electrice şi constructorii de nave. Guvernul italian a preluat, temporar, controlul la oţelăria Ilvo, pentru a supraveghea lucrările de curăţare ale acestei oţelării implicată într-un scandal de poluare.
Recent, "Arcelor"-"Marcegaglia" a anunţat că va înfiinţa în Taranto un centru de cercetare-dezvoltare, cu o investiţie iniţială de zece milioane de euro, şi va folosi noile tehnologii, astfel încât emisiile de dioxid de carbon cauzate de producerea oţelului să fie scăzute.