Ministerul de Justitie olandez are în vedere o nouă taxă de 16 euro pe zi (cu o variaţie de colectare de maxim doi ani) pentru perioada petrecută după gratii a deţinuţilor, informează, astăzi, Russia Today (RT).
Potrivit ministerului, costurile de întreţinere sunt prea mari şi, astfel, este legitim ca persoanele condamnate să îşi aducă şi ele contribuţia.
Propunerea trebuie să treacă de cele două Camere ale Parlamentului olandez. Există şi o altă propunere legislativă, diferită de aceasta, care îşi doreşte să taxeze deţinuţii pentru costurile investigaţiilor care au dus la condamnarea lor.
Potrivit autorităţilor olandeze, dacă aceste două propuneri devin legi, vor decurge multe avantaje din implementarea lor. În primul rând, ar aduce un venit de 85 milioane euro la bugetul închisorilor din Olanda, în care se află, potrivit statisticilor, 12.100 de deţinuţi.
Pieter Vleeming, reprezentant Offenders' Association, a declarat că o astfel de iniţiativă legislativă este " împotriva legilor europene privind drepturile omului, care spun că statul trebuie să suporte cheltuielile detenţiei pentru fiecare deţinut".
Motivul autorităţilor olandeze este de a reduce cheltuielile bugetare. Anul trecut, anunţaseră că au în plan închiderea a 19 închisori, ceea ce ar fi dus la pierderea a 2 mii de locuri de muncă. Un deţinut costă statul olandez aproximativ 250 de euro pe zi, mai informează RT.
1. OK
(mesaj trimis de Echitate în data de 17.01.2014, 15:53)
Bună iniţiativa! Trebuie legiferată şi aplicată şi la noi.