Guvernul Ponta 4, fără miniştri delegaţi şi cu mai puţini vicepremieri

Ziarul BURSA #Politică / 15 decembrie 2014

Actualizare 21:57 Cabinetul Ponta 4, validat cu 377 voturi "pentru"

Plenul comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului a validat, în această seară, noua formulă guvernamentală propusă de premierul Victor Ponta, cu 377 voturi "pentru" şi 134 "împotrivă", scriu surse din presă.

Votul a fost secret cu bile, iar pentru învestire au fost necesare sufragiile majorităţii parlamentarilor.

---

Actualizare 19:47 Ioana Petrescu: "Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală, total rescrise şi gata pentru dezbatere"

Codul Fiscal şi Codul de procedură fiscală sunt total rescrise şi gata să fie puse în dezbatere publică, a anunţat astăzi ministrul Finanţelor Publice, Ioana Petrescu, la bilanţul mandatului său de 9 luni în fruntea instituţiei, scriu surse din presă.

"Aş vrea să îl încurajez pe domnul Vâlcov să le pună în dezbatere publică şi să le aprobe", a spus Petrescu, referindu-se la câteva proiecte terminate de MFP, precum rescrierea celor două coduri şi noul sistem de taxare a resurselor naturale.

Ministrul demisionar a arătat că sistemul de taxare a resurselor naturale este total diferit faţă de cel actual (sistemul de redevenţe - n.r.), iar proiectul a fost scris şi documentat cu ajutorul experţilor de la Banca Mondială (BM), Fondul Monetar Internaţional (FMI) şi al unor specialişti internaţionali.

Ioana Petrescu susţine că măsurile luate în timpul mandatului domniei sale au fost de relaxare fiscală şi modernizare, dând ca exemple: reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, scutirea de impozit a profitului reinvestit, reducerea şi comasarea a 91 de taxe şi tarife, demararea proiectului de plată cu cardul a tuturor taxelor şi impozitelor (într-un punct unic), precum şi comunicarea electronică între Fisc şi contribuabili (prin Spaţiul Privat Virtual).

"Supraacciza la combustibil de 7 eurocenţi nu a fost introdusă în timpul mandatului meu. Ceea ce am făcut în timpul mandatului meu a fost să rambursez cei 4 eurocenţi pentru transportatorii cinstiţi. Contrar a ceea ce se spune pe televizor, această rambursare funcţionează şi, chiar în acest moment, transportatorii îşi primesc înapoi aceşti 4 eurocenţi, cei cinstiţi, care au avut toată documentaţia în regulă", a dat asigurări Petrescu, amintind că nici impozitul pe construcţii speciale nu a fost introdus în mandatul său. Dimpotrivă, susţine Ioana Petrescu: în mandatul domniei sale, a fost promovat un amendament de reducere a "taxei pe stâlp" de la 1,5% la 1%, amendament care ar urma să treacă în Plenul Parlamentului.

"Am mulţumirea că am reuşit să realizez multe dintre lucrurile pe care mi le-am propus în acest mandat şi, mai mult decât atât, faptul că tot ceea ce am promis am făcut. N-am promis niciodată mai mult decât ceea ce s-a putut face. Aici includ faptul că avem un proiect de buget în care nu am crescut taxe şi impozite, în care nu am introdus impozite noi, un proiect de buget în care atingem deficitul structural de 1% din PIB", a declarat ministrul demisionar, amintind că, pentru prima dată, arieratele au ajuns la 0, anul 2015 "începe curat", iar evaziunea fiscală a scăzut în ultimii 2-3 ani, conform estimărilor SRI, de la 22-27% din PIB la 18-20% din PIB.

Ministrul Finanţelor a adus în discuţie şi proiectul de lege adoptat de Guvern privind plafonarea plăţilor în numerar între persoane fizice şi între persoane juridice şi a făcut apel la deputaţi să reintroducă prevederea în legătură cu plafonarea tranzacţiilor cash între persoane fizice, după ce aceasta a fost eliminată după dezbaterile din Senat.

---

Actualizare 19:24 A început şedinţa Parlamentului pentru învestirea noului guvern Ponta

Şedinţa de plen a celor două camere ale Parlamentului pentru învestirea noului cabinet condus de Victor Ponta (după ieşirea UDMR de la guvernare) a început cu o întârziere de o oră, urmând ca premierul să prezinte noua structură a Executivului, scriu surse din presă.

Reuniunea în plen a Camerei Deputaţilor şi a Senatului a început cu o întârziere de peste o oră, din cauză că în comisiile parlamentare s-a prelungit audierea ministrului propus pentru relaţia cu românii de pretutindeni, Angel Tîlvăr, după ce Adrian Anghel (prima propunere pentru portofoliu) a fost respins în comisiile de specialitate.

Alt motiv al întârzierii a fost convocarea parlamentarilor PSD într-o reuniune de urgenţă în grupurile parlamentare, pentru a fi verificată prezenţa acestora înainte de votul pentru noul guvern.

Cabinetul Victor Ponta 4 are următoarea componenţă: Liviu Dragnea (Dezvoltare regională), Gabriel Oprea (Interne) Daniel Constantin (Agricultură), Rovana Plumb (Muncă), Nicolae Bănicioiu (Sănătate), Mihai Tudose (Economie), Darius Vâlcov (Finanţe), Robert Cazanciuc (Justiţie), Eugen Teodorovici (Fonduri europene), Ioan Rus (Transporturi), Ionuţ Vulpescu (Cultură), Bogdan Aurescu (Externe), Mircea Duşa (Apărare), Gabriela Szabo (Sport şi Tineret), Sorin Grindeanu (Comunicaţii), Angel Tîlvăr (Diaspora), Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul), Sorin Cîmpeanu (Educaţie), Andrei Gerea (Energie şi IMM), Graţiela Gavrilescu (Mediu) şi Liviu Pop (Dialog Social).

Conform Regulamentului Camerelor, Guvernul este învestit cu votul majorităţii parlamentarilor. Votul este secret, cu bile. Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de şefii celor două camere şi se înaintează urgent Preşedintelui României, pentru a proceda la numirea Guvernului.

---

Actualizare 17:30 Gerea vrea redevenţe care să mulţumească şi statul, şi investitorii

Redevenţele vor fi discutate astfel încât să mulţumească atât statul, cât şi investitorii, care trebuie atraşi în economie, a declarat astăzi Andrei Dominic Gerea (propus pentru funcţia de ministru al Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri), după audierile din comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, transmit surse din presă.

"Aceste redevenţe vor fi discutate în aşa fel încât să mulţumească atât statul român (prin ceea ce îi revine de drept), dar şi investitorii care trebuie atraşi şi nu puşi pe fugă, pentru că îi dorim în economia românească. Acest subiect este partea unor dezbateri ulterioare", a afirmat Gerea, adăugând că strategia energetică va fi finalizată până la jumătatea anului viitor.

Întrebat dacă ia în calcul insolvenţa Complexului Energetic Hunedoara, Gerea a răspuns că acesta este aproape în insolvenţă, dar trebuie căutate soluţii: "Ea este aproape în insolvenţă, dar sunt lucruri care trebuie să le discutăm. În primul rând, va trebui să asigurăm acolo o eficientizare din punct de vedere al retehnologizării, să putem ajuta la scăderea preţului, dar totodată trebuie să căutăm şi investitori. Ştim că există un anumit interes pentru zona respectivă".

Andrei Gerea a adăugat că este puţin probabil să mai poată fi modificat calendarul de liberalizare a preţului la gaze, dar există o preocupare în aşa fel încât acesta să poată fi mai suportabil şi se lucrează la modul în care poate fi refăcut "acel coş".

---

Actualizare 17:19 Ioana Petrescu revine pe postul de consilier al lui Ponta

Ioana Petrescu a anunţat astăzi că va reveni în poziţia de consilier al premierului Victor Ponta, funcţie ocupată între septembrie 2013 şi martie 2014, anterior celei de ministru al Finanţelor Publice, scriu surse din presă.

În noua echipă guvernamentală, Darius Vâlcov va prelua portfoliul Finanţelor, comasat cu cel al Bugetului.

Întrebată, pe 1 decembrie (după ce a participat la parada militară din Bucureşti, de Ziua Naţională), dacă îi este teamă că va fi remaniată, Ioana Petrescu a răspuns: "Nu, cu siguranţă nu, eu sunt aici să-mi fac treaba până la capăt".

---

Actualizare 17:12 Mitrea: "Ponta l-a propus pe Angel Tîlvăr ca ministru pentru românii de pretutindeni"

Premierul Victor Ponta l-a propus pe deputatul PSD Angel Tîlvăr pentru funcţia de ministru pentru românii de pretutindeni, a declarat astăzi, în plen, vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Miron Mitrea, citat de presă.

Social-democratul a adăugat că Tîlvăr va fi audiat la ora 17:15 în comisiile de specialitate.

---

Actualizare 16:15 Propunerea de ministru pentru Diaspora, singura avizată negativ

Senatorul PSD Adrian Anghel este singurul avizat negativ dintre politicienii propuşi ca miniştri, politicianul primind 12 voturi "pentru", 8 împotrivă şi 4 abţineri. Anghel avea nevoie de 13 voturi pentru aviz pozitiv (jumătate plus 1 din numărul membrilor prezenţi la şedinţă), scriu surse din presă.

Conform regulamentului, avizul este consultativ, iar premierul Victor Ponta poate face o altă propunere sau îl poate menţine pe Anghel.

---

Actualizare 15:38 Andrei Gerea, avizat pozitiv pentru funcţia de ministru al Energiei şi IMM-urilor

Comisiile parlamentare l-au avizat astăzi pozitiv pe Andrei Gerea (propus de PLR pentru funcţia de ministru al Energiei şi IMM-urilor), cu 44 de voturi "pentru" şi 7 "împotrivă", scriu surse din presă.

Astfel, Gerea revine în Executiv la mai puţin de un an după ce a făcut parte din aparatul de conducere, ca ministru al Economiei din partea PNL, partid al cărui membru a fost timp de 23 de ani.

---

Actualizare 13:22 Ministrul propus la Economie vrea o nouă lege a minelor şi susţine proiectul Roşia Montană

Ministrul propus la Economie, Mihai Tudose (care a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului) a declarat, la audieri, că priorităţile sale vor fi restructurarea industriei de apărare, o hartă a resurselor umane şi o nouă lege a minelor, subliniind că susţine proiectul Roşia Montană, dacă exploatarea va fi făcută în condiţii de securitate, scriu surse din presă.

"Zăcământul de asta îl avem - ca să-l exploatăm", a spus Tudose, adăugând că poate fi luată în calcul exploatarea cu cianuri, dar nu oricum: "Sunt pe planeta aceasta o mulţime de tehnologii sau chiar şi aceasta cu cianuri, trebuie să vedem în ce condiţii, fiindcă se exploatează cu cianuri şi în ţări foarte verzi, ţări din Peninsula Scandinavă, care sunt recunoscute pentru protecţia mediului. Specialiştii şi-au spus punctul de vedere, că tehnologia propusă la momentul acela pentru Roşia Montană nu era cea mai fericită soluţie. Găsim o soluţie acceptabilă. Dacă nu o găsim, aşteptăm până se inventează".

Mihai Tudose a mai arătat că va fi stabilit un nou termen pentru privatizarea Oltchim, după ce încercarea a eşuat, săptămâna trecută, pentru a patra oară în acest an.

---

Actualizare 13:14 Mihai Tudose, primul aviz pozitiv din partea comisiilor parlamentare

Ministrul propus pentru portofoliul Economiei, Mihai Tudose, a primit aviz pozitiv din partea comisiilor de specialitate reunite ale Parlamentului, în urmă cu puţin timp, scriu surse din presă.

La audieri, Tudose a declarat ca una dintre priorităţile sale va fi restructurarea industriei de apărare. De asemenea, politicianul a spus că vrea să realizeze o hartă a resurselor umane. In privinţa relaţiei cu Parlamentul, Mihai Tudose a declarat că este de acord să participe la întâlniri periodice cu membrii comisiilor de specialitate.

---

Actualizare 11:55 Votul pentru miniştrii noului guvern are loc în această după-amiază

Birourile Permanente reunite ale Camerei Deputaţiilor şi Senatul au decis, luni, ca la ora 12.00 să înceapă audierea în comisiile parlamentare a noilor miniştri propuşi, iar la ora 18.00 să aibă loc şedinţa comună pentru votarea noului Guvern restructurat.

"Astăzi încep audierile din comisii a noilor miniştri, iar la ora 18.00 are loc plenul reunite cu prezentarea Guvernului", a anunţat secretarul Camerei, deputatul Nicolae Mircovici.

Mircovici a precizat că luni de la ora 16.00 până la 18.00 are loc şi şedinţa Camerei Deputaţilor.

---

Actualizare 07:00 Noul Guvern va avea opt miniştri noi, dintre care şapte sunt parlamentari

Noul Guvern propus de Victor Ponta va avea opt miniştri noi, şapte dintre aceştia provenind din rândul parlamentarilor.

Potrivit unui document remis duminică Agerpres de PSD, noii miniştri propuşi sunt:

Sorin Cîmpeanu - Ministerul Educaţiei şi Cercetării

Ionuţ Vulpescu - Ministerul Culturii

Andrei Gerea - Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri

Mihai Tudose - Ministerul Economiei şi Turismului

Sorin Grindeanu - Ministerul pentru Societatea Informaţională

Graţiela Gavrilescu - Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

Adrian Anghel - ministru delegat pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni

Liviu Pop - ministru delegat pentru Dialog Social.

Sursa citată precizează că au fost reunite mai multe ministere care au avut în ultimii doi ani atât ministru plin, cât şi ministru delegat. Este cazul de la Educaţie, unde vine tot un rector, în locul echipei celor doi rectori de la SNSPA şi Politehnică, la Finanţe, unde ministrul Darius Vâlcov preia întregul minister, sau în cazul Ministerului Energiei şi Mediului de Afaceri, unde se combină două structuri anterior distincte.

Potrivit documentului, 14 miniştri rămân în actuala structură guvernamentală, asigurându-se continuitate în domenii cu performanţe speciale, precum Justiţie, Fonduri Europene, Agricultură, Muncă, şi în zone precum Apărare, Interne, Dezvoltare Regională, Sănătate sau Transporturi.

"Se păstrează tendinţa de a propune miniştri tineri, de până în 45 de ani. Dintre numele noi, doar unul are peste 50 de ani, trei au până în 45 de ani, iar 3 au puţin peste 45 de ani. Media de vârstă pentru întreg Cabinetul este de 45,9 ani şi de 45 de ani pentru cei 8 noi miniştri. Cu o singură excepţie notabilă (noul ministru al Educaţiei, în prezent preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor), toate numele noi provin din rândul parlamentarilor (5 deputaţi şi 2 senatori), deci oameni politici. Acest lucru dă greutate politică Executivului", se mai arată în document.

Întreaga echipă a noului Guvern, confirmată de Victor Ponta pe Facebook, este următoarea:

Liviu Dragnea (Dezvoltare Regională)

Gabriel Oprea (Interne)

Daniel Constantin (Agricultură)

Rovana Plumb (Muncă)

Nicolae Bănicioiu (Sănătate)

Mihai Tudose (Economie)

Darius Vâlcov (Finanţe)

Robert Cazanciuc (Justiţie)

Eugen Teodorovici (Fonduri Europene)

Ioan Rus (Transporturi)

Ionuţ Vulpescu (Cultură),

Bogdan Aurescu (Externe)

Mircea Duşa (Apărare)

Gabriela Szabo (Sport şi Tineret)

Sorin Grindeanu (Comunicaţii)

Adrian Anghel (Diaspora)

Eugen Nicolicea (Relaţia cu Parlamentul)

Sorin Cîmpeanu (Educaţie)

Andrei Gerea (Energie şi IMM)

Graţiela Gavrilescu (Mediu).

---

Coaliţia de guvernare urma să decidă, ieri, structura şi componenţa Guvernului Ponta 4, care va fi un Cabinet format din politicieni, va avea doar miniştri plini, nu va conţine miniştri delegaţi şi va avea un număr mai mic de vicepremieri, conform Mediafax.

Până la închiderea ediţiei, Executivul nu anunţase noua componenţă a Cabinetului, însă unele surse afirmau că Gabriel Oprea (UNPR) va fi viceprim-ministru, Liviu Dragnea (PSD) - viceprim-ministru şi ministru al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Daniel Constantin (PC) - ministru al Agriculturii, Darius Vâlcov (PSD) - ministru de Finanţe, Robert Cazanciuc (PSD) - ministru al Justiţiei, Nicolae Bănicioiu (PSD) - ministru al Sănătăţii, Ioan Rus (PSD) - ministru al Transporturilor, Rovana Plumb (PSD) - ministru al Muncii, Eugen Teodorovici (PSD) - ministru al Fondurilor Europene, Gabriela Szabo (PSD) - ministru al Tineretului şi Sportului, Bogdan Aurescu (independent) - ministru de Externe, Mircea Duşa (PSD) - ministru al Apărării, Andrei Gerea (PLR) - ministru al Economiei, Eugen Nicolicea (UNPR) - relaţia cu Parlamentul.

Conform surselor, PSD ar mai numi miniştri la Cultură şi la Comunicaţii, în timp ce Ministerul Mediului va reveni PLR, iar PC va prelua ministerul Educaţiei.

Patru din cei opt miniştri delegaţi, respectiv Răzvan Nicolescu, Florin Jianu, Aurelia Cristea şi Bogdan Stanoevici, au anunţat, pe o reţea de socializare, că nu vor mai face parte din noul Cabinet. Portofoliile deţinute de aceştia se vor comasa cu ministerele mari.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb