Guvernul Ponta, în faţa Parlamentului

ALEXANDRU SÂRBU
Ziarul BURSA #Politică / 8 mai 2012

Guvernul Ponta, în faţa Parlamentului

DANIEL CHIŢOIU, MINISTRUL ECONOMIEI, COMERŢULUI ŞI MEDIULUI DE AFACERI:

Dorim o dublă listare pentru companiile de stat din energie

Daniel Chiţoiu, noul ministru al economiei, a declarat că Guvernul intenţionează să listeze companiile "Hidrolectrica", "Nuclearelectrica", "Romgaz" şi "Transgaz" atât pe Bursa de Valori Bucureşti, cât şi pe pieţe externe. Domnia sa a precizat: "Vom continua privatizarea prin vânzarea pe bursă a societăţilor Hidroelectrica, respectiv 10% prin majorare de capital, Transgaz şi Romgaz cu câte 15% şi Nuclearelectrica cu 10%. Toate aceste societăţi au profit, vrem să facem o dublă listare şi pe piaţa internaţională".

Un alt obiectiv al mandatului domniei sale vizea-ză continuare procesului început de către Guvernul precedent de numire a unor directori independenţi politic la conducerea unor companii de stat, până în luna septembrie urmând să fie finalizată selecţia acestora pentru "Hidroelectrica", "Transgaz", "Electrica", "Oltchim" şi complexele energetice din Oltenia, potrivit lui Daniel Chiţoiu, care a adăugat că noul Executiv urmează să implementeze un regim de guvernanţă corporatistă la societăţile deţinute de către ministerul pe care urmează să îl conducă.

Noul ministru al economiei a declarat că doreşte să stimuleze mediul de afaceri, în condiţiile în care, în ultimii trei ani, întreprinderile mici şi mijlocii au fost "distruse" în ultimii ani prin intermediul impozitului minim, măsură pe care a catalogat-o drept o "aberaţie economică". Domnia sa a folosit acelaşi termen pentru a descrie prevederea ca reprezentanţii statului în Consiliile de Administraţie ale companiilor de stat să aibă o indemnizaţie de 47 lei.

Daniel Chiţoiu a mai precizat, ieri, în cadrul audierilor din comisiile de specialitate din Parlament, că nu se va implica direct în renegocierea contractelor directe de vânzare a energiei ale "Hidroelectrica", intenţionând să desemneze o comisie în acest sens.

Redevenţele pentru petrol şi gaxe sunt prea mici în ţara noastră, iar noul Guvern ia în calcul introducerea unui impozit pe veniturile excepţionale ale companiilor din domeniu, a mai declarat noul ministrul al economiei. Domnia sa a mai menţionat că preţurile gazelor naturale urmează să fie dereglementate în perioada 2013-2018.

Guvernul urmează să decidă dacă va relua vânzarea pe bursă a unui pachet de aproape 10% din participaţia deţinută la "OMV Petrom" după ce va face o analiză în funcţie de condiţiile din piaţă, a precizat Daniel Chiţoiu.

ANDREI MARGA, MINISTRUL AFACERILOR EXTERNE:

Trebuie să ieşim din faza politicii externe făcute uninominal

Andrei Marga, ministrul Afacerilor Externe, consideră că ţara noastră trebuie să iasă din faza politicii externe "făcută uninominal", fiind nevoie de consens public şi parlamentar în acest sens. Domnia sa este de părere că s-au adunat o serie de neclarităţi cu privire la actorii care concep politica externă a ţării, cei care o promovează şi cei care o execută: "Politica externă a României trebuie să fie elaborată după consultarea Parlamentului şi, de ce nu, a populaţiei în lărgime".

Noul ministru al Afacerilor Externe spune că prestigiul internţional al ţării noastre a fost afectat "semnificativ de grav" în ultima perioadă, deşi, din calitatea de stat membru al NATO şi al Uniunii Europene (UE), se bucură "de cea mai largă libertate de decizie probabil din întreaga sa istorie, de cel mai amplu sprijin internaţional şi de securitatea cel mai bine garantată".

Andrei Marga a declarat că intrările de invesţii străine directe (ISD) în ţara noastră depind şi de activitatea şi politica externă a administraţiei ţării.

Noul ministru de resort crede că prestigiul internaţional al ţării noastre a fost afectat şi de deteriorarea cadrul instituţional, dar şi de guvernarea prin asumarea responsabilităţii în Parlament pentru legi organice, care a generat reticenţă faţă de oficialii români.

Marga a criticat faptul că liderii chinezi au ocolit ţara noastră (deşi China este dispusă să aibă o relaţie mai bună cu noi) şi maniera în care au fost primiţi la Bucureşti unii oficiali americani. Domnia sa a atras atenţia că reducerile de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a lăsat anumite ambasade fără posturi de o importanţă "crucială" în domeniile diplomaţiei economice şi a cooperării ştiinţifice.

Noul ministru al Afacerilor Externe este de părere că personalul trimis la misiuni în străinătate trebuie selectat prin concurs, măcar pentru o parte din posturi, şi nu numit, ca în prezent.

DANIEL CONSTANTIN, MINISTRUL AGRICULTURII ŞI DEZVOLTĂRII RURALE:

Voi discuta reducerea preţului plătit de agricultori pentru energie

Noul ministru al agriculturii, Daniel Constantin, va discuta cu Ministerul Economiei reducerea preţului energiei plătit de agricultori cu 10-20% pe hectar. Oficialul şi-a propus să înfiinţeze, în cadrul ministerului pe care îl va conduce, o direcţie responsabilă pentru industria alimentară, precum şi un serviciu care să se ocupe de relaţia cu societăţile de asigurare.

Printre priorităţile noului ministru se mai numără accelerarea procesului de comasare a terenurilor agricole prin măsuri de sprijinire a efectuării cadastrului, asigurarea cadrului legal şi instituţional şi acţiuni care să încurajeze tranzacţiile cu terenuri agricole în vederea comasării.

Daniel Constantin şi-a mai propus să faciliteze accesul fermierilor la apă pentru irigaţii şi să creeze un program special de refacere a infrastructurii pentru irigaţii, finanţat din fonduri europene, să eficientizeze gestionarea în procesul de evaluare a programelor implementare în cadrul Programului Naţionale de Dezvoltare Rurală (PNDR), în vederea creşterii gradului de aborbţie a fondurilor, şi să realizeze un program pentru sectorul de legume şi fructe, prin care să se înfiinţeze centre de colectare cu finanţare din PNDR, prin intermediul parteneriatelor public-private.

Domnia sa doreşte crearea unui fond de credite a beneficiarilor de proiecte din cadrul PNDR, sprijinirea producătorilor din sectorul zootehnic, prin plăţi pentru bunăstarea animalelor, combaterea evaziunii fiscale, prin susţinerea unei cote reduse de TVA şi pregătirea PNDR pentru exerciţiul financiar 2014-2020, precum şi prin analizarea posibilităţii de externare a procesului de evaluare şi elaborare a programului.

IOAN RUS, MINISTRUL ADMINISTRAŢIEI ŞI INTERNELOR:

Vom muta problemele de pe umărul stâng pe umărul drept

Ioan Rus, ministrul Administraţiei şi Internelor, intenţionează să mute problemele de la ministerul pe care îl va conduce "de pe umărul stâng pe umărul drept", în condiţiile în care instituţia nu are un buget al său, ci unul pe care îl moşteneşte.

În ceea ce priveşte aderarea ţării noastre la spaţiul Schengen, domnia sa a precizat că această problemă va rămâne în discuţie în perioada următoare.

Ministerul Administraţiei şi Internelor va avea nevoie de o rectificare bugetară, pentru a putea angaja absolvenţii Academiei de Poliţiei din promoţia acestui an, potrivit noului ministru de resort, care a menţionat că, pentru angajarea absolvenţilor de anul trecut, există resursele necesare.

DAN NICA, MINISTRUL COMUNICAŢIILOR ŞI SOCIETĂŢII INFORMAŢIONALE:

Poşta va fi privatizată până la sfârşitul anului

Ministrul comunicaţiilor, Dan Nica, va privatiza "Poşta Română" până la sfârşitul acestui an, prin atragerea unui investitor. Domnia sa a declarat că procesul va fi însoţit de o restructurare profundă a activităţii companiei, în vederea îmbunătăţirii situaţiei financiare.

Prin restructure, va fi redus numărul directorilor din cadrul "Poştei Române" la zece, de la o sută, cât sunt în prezent, a arătat Dan Nica: "Aproximativ 300 de angajaţi TESA al Poştei Române ar trebui să plece, pentru că personalul este excedentar".

Ministrul de resort consideră "inadmisibil" faptul că instituţii ale statului, inclusiv ministere, au încheiat contracte pentru servicii poştale asupra cărora "Poşta Română" are drept exclusiv până la sfârşitul anului.

FLORIN GEORGESCU,MINISTRUL FINANŢELOR PUBLICE:

Fondurile europene rămân prioritatea zero

Florin Georgescu, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că atragerea fondurilor europene rămâne prioritatea zero a Guvernului, aceasta fiind cea mai ieftină şi mai accesibilă sursă de finanţare: "E un capital care stă acolo la Bruxelles şi ne aşteaptă".

Noul guvern va urmări creşterea încasărilor la buget prin eficientizarea administraţiei fiscale, iar bugetul va fi realizat cu rezultate cuantificabile, potrivit noului ministru al Finanţelor: "Vom proceda la reducerea cheltuielilor cu bunurile şi serviciile la instituţiile publice şi vom ierarhiza investiţiile". Domnia sa a declarat că singurele obiective de investiţie care urmează să fie finanţate sunt cele prioritate, cu un grade de execuţie de peste 70%.

Guvernul intenţionează să introducă TVA simplificată pentru firmele mici, o eventuală reducere a taxei la alimente urmând să fie decisă după alegeri, potrivit noului ministru al Finanţelor. Respectivele firme, cu rulaje de câteva zeci de mii de euro, ar putea fi declarate entităţi neplătitoare de TVA, pentru a se putea "mişca mai liber", potrivit lui Florin Georgescu.

Domnia sa a declarat că aderarea ţării noastre la zona euro urmează să fie stabilită după alegerile parlamentere din toamnă, în funcţie de contextul intern şi internaţional. "Adoptarea euro se va face de către România pe baza unei decizii oficiale în care autorităţile statului, Guvern, Banca Naţională, Parlament, preşedinte, în primul rând, se vor aduna şi vor vedea care este situaţia ţării şi ce este prin zona euro, ce este prin Europa şi în plan internaţional şi, în primul rând, unde ne aflăm", conform noului ministru al Finanţelor.

Intrarea unei ţări nepregătite în zona euro nu este indicată, a explicat Florin Georgescu, dând drept exemple, în acest sens, cazurile Greciei şi Portugaliei: "În plan economic, o politică monetară delegată sus la Banca Central Europeană ia din mâinile statului respectiv o pârghie de acţiune pentru corectarea unor dezechilibre, pentru creşterea competitivităţii, respectiv politica monetară, prin rata dobânzii şi prin cursul de schimb în principal".

IOAN MANG, MINISTRUL EDUCAŢIEI, CERCETĂRII, TINERETULUI ŞI SPORTULUI:

Vreau să schimb stilul care a bântuit Ministerul în ultimii doi ani

Ioan Mang, ministrul Educaţiei, a declarat că doreşte să schimbe stilul de lucru care "a bântuit" în ultimii doi ani ministerul.

Domnia sa a explicat că nu se aştepta să fie nominalizat în urmă cu douăzeci şi patru de ore şi că are un mandat limitat, scurt, care începe la finalul unui an şcolar şi universitar. În aceste condiţii, primele sarcini la care va trebui să se gândească sunt reprezentate de gestionarea corespunzătoare a examenului de bacalureat, cel de admitere la liceu, locurile la facultăţi şi clasa pregătitoare, a arătat ministrul Ecucaţiei.

Ioan Mang a precizat că are în vedere reducerea abandonului şcolar şi că urmează să redeschidă unele şcoli.

EDUARD HELLVIG, MINISTRUL DEZVOLTĂRII REGIONALE ŞI TURISMULUI:

Vom construi locuinţe pentru persoanele evacuate din locuinţele retrocedate

Eduard Hellvig, Ministrul Dezvoltării Regionale şi Turis-mului, a declarat că ministerul pe care îl conduce va avea ca prioritate construirea de locuinţe pentru tineri şi pentru persoanele evacuate din clădirile retrocedate foştilor proprietari. Domnia sa şi-a mai propus să reglementeze relaţia dintre asociaţiile de locatari şi autorităţile locale şi să promoveze şi o lege care să stabiliească normele metodologice privind calitatea construcţiilor.

Noul ministru al Turismului intenţionează să dezvolte, împreună cu Ministerul Muncii, un program prin care pensionarii şi persoanele cu dizabilităţi să beneficieze de vouchere pentru staţiuni.

Prima prioritate a mandatului noului minstru cu privire la turism constă în reabilitarea drumurilor de acces către staţiunile turistice şi a infrastructurii de utilităţi a acestora.

Eduard Hellving mai intenţionează să sprijinie turismul de nişă, categorie în care include ecoturis-mul, turismul balnear şi cel cultural.

LEONARD ORBAN, MINISTRUL AFACERILOR EUROPENE:

Obiectivul rămâne evitarea dezangajării de fonduri europene

Leonard Orban, care şi-a păstrat funcţia de ministrul al Afacerilor Europene, a declarat că obiectivul domniei sale rămâne realizarea unei rate de absorbţie a fondurilor europene care să permită evitarea dezangajărilor de fonduri pentru ţara noastră, atât la finalul acestui an, cât şi la finalul anului viitor.

O altă ţintă extrem de importantă este realizarea unei rate de contractare de minim 90% până la sfârşitul acestui an, a mai precizat domnia sa.

Programul Operaţional Sectorial (POS) de Mediu prezintă cele mai mari riscuri de dezangajare de fonduri europene, motiv pentru care autorităţile vor decide retragerea finanţării pentru un număr important de proiecte din POS Mediu, a avertizat ministrul de resort: "Cu excepţia a 10-12 proiecte majore, lansate cu ceva ani în urmă, la toate celelalte rata de implementare este între 0 şi 5%. Este clar că multe dintre administraţiile locale sunt incapabile sau puţin capabile să implementeze aceste proiecte majore, care depăşesc uneori 50 de milioa-ne, 100 de milioane sau mai mult".

Ministrul Afacerilor Europene consideră că toate autorităţile de management trebuie transferate de la ministerele de profil la MAEur, începând din anul 2014, când acest lucru va fi posibil, pentru o absorbţie crescută a banilor europeni.

LIVIU POP, MINISTRU DELEGAT PENTRU DIALOG SOCIAL:

Legea dialogului social trebuie reanalizată şi regândită

Liviu Pop, ministrul delegat pentru Dialog Social, a declarat că are trei obiective, respectiv deblocarea activităţii Consiliului Economic şi Social, unde partea guvernamentală trebuie să fie înlocuită de societatea civilă, regândirea acordului tripartit încheiat în 2008 şi încheierea unui acord social între reprezentanţii patronatelor, cei ai sindicatelor şi cei ai societăţii civile.

Domnia sa a precizat că Legea dialogului social trebuie reanalizată şi regândită, astfel încât să poată fi aplicată.

MARIANA CÂMPEANU, MINISTRUL MUNCII, FAMILIEI ŞI PROTECŢIEI SOCIALE:

Plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu trebuie legată de plata impozitelor locale

Mariana Câmpeanu, ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, a declarat că plata indemnizaţiei pentru creşterea copilului nu trebuie legată de plata impozitelor locale.

Mariana Câmpeanu a declarat că reducerea contribuţiilor sociale urmează să fie cuprinsă în viitorul program de guvernare.

Domnia sa intenţionează să încerce să elaboreze cadrul legislativ pentru ca sistemul public de pensii să se bazeze pe conturi personale, astfel încât banii plătiţi de angajat şi angajator să fie contabilizaţi.

MIRCEA DIACONU, MINISTRUL CULTURII ŞI PATRIMONIULUI NAŢIONAL:

Cultura este Cenuşăreasa oricărui Guvern

Mircea Diaconu, ministrul Culturii, a declarat că domeniul de care urmează să se ocupe reprezintă "Cenuşăreasa" oricărui guvern. Acesta poate, totuşi, să ajute oamenii, dacă ei doresc să fie competitivi, fiind, însă, nevoie de o schimbare a mentalităţilor, a precizat domnia sa. Mircea Diaconu a explicat că şi-a pregătit "un caiet de treburi" cu care a fost prezent şi la audiere şi în care a completat deja prima pagină cu sugestiile şi comentariile pe care le-a primit din partea deputaţilor, senatorilor şi a unor foşti miniştri ai Culturii. Totodată, domnia sa şi-a propus ca, în timpul mandatului, să umple caietul cu "treburi făcute".

OVIDIU SILAGHI, MINISTRUL TRANSPORTURILOR ŞI INFRASTRUCTURII:

Ar fi mai interesant de vândut în totalitate TAROM şi să mai aşteptăm cu CFR Marfă

Ovidiu Silaghi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, a declarat că o variantă pentru privatizarea "Tarom" constă în vânzarea integrală a companiei, în timp ce privatizarea "CFR Marfă" ar trebui amânată.

Ovidiu Silaghi a explicat că măsurile obligatorii pe care urmează să le adopte constau în absorbţia accelerată a fondurilor europene, stabilirea indicatorilor de performanţă pentru manageri, îmbunătăţirea cadrului legislativ pentru proiectele realizate în parteneriate public-private şi analizarea soluţiilor pentru restructurarea companiilor cu capital de stat.

ROVANA PLUMB, MINISTRUL MEDIULUI ŞI PĂDURILOR:

Voi continua toate programele care s-au dovedit bune

Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a declarat că va respecta toate strategiile naţionale şi europene şi că va continua toate programele care s-au dovedit a fi bune, cum ar fi "Rabla" şi "Casa Verde". Rovana Plumb s-a arătat nemulţumită de nivelul de absorbţie a fondurilor europene şi a subliniat că va depune toate eforturile pentru evitarea dezangajării fondurilor alocate ţării noas-tre. În acest sens, domnia sa declarat că urmează să ceară Comisiei Europene să trimită un "specialist pe asistenţă tehnică".

TITUS CORLĂŢEAN, MINISTRUL JUSTIŢIEI:

Am responsabilităţi legate de independenţa justiţiei

Titus Corlăţean, ministrul Justiţiei, a afirmat că are, pentru perioada următoare, responsabilităţi legate de independenţa justiţiei. Totodată, are în vedere o cooperare mai strânsă cu oficialii europeni cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), pentru realizarea unei evaluări obiective. Domnia sa a explicat: "Lucrurile nu au stat pe loc în România, au existat progrese, lucruri foarte bune făcute de Parlament, la nivel guvernamental, legat de practica combaterii corupţiei, de integritate şi, cu toate acestea, obiectivele generice rămân aceleaşi. La momentul oportun, acest mecanism a avut o valoare pozitivă şi trebuie să continuăm progresele, dar mai bine definite obiectivele".

VASILE CEPOI, MINISTRUL SĂNĂTĂŢII:

Legea sănătăţii şi deblocarea posturilor, priorităţi ale mandatului

Vasile Cepoi, minis-trul Sănătăţii, a declarat că adoptarea legii sănătăţii, deblocarea posturilor din sistem, redeschiderea unor spitale şi rezolvarea crizei medicamentelor se numără printre obiectivele domniei sale pentru perioada mandatului.

Noul ministru de resort consideră necesară înfiinţarea centrelor multifuncţionale în locul spitalelor care au fost desfiinţate, sau, dacă este justificat, redeschiderea anumitor spitale.

CORNELIU DOBRIŢOIU, MINISTRUL APĂRĂRII NAŢIONALE:

Reîntregirea pensiilor militarilor necesită 30 milioane lei

Corneliu Dobriţoiu, ministrul Apărării, a declarat că obiectivul său prioritar constă în reîntregirea salariilor şi readucerea pensiilor la nivelul din decembrie 2010, în linie cu obligaţiile asumate de către Guvern. În cazul cadrelor militare, reîntregirea pensiilor ar necesita un efort bugetar de 30 milioane lei, sume care pot să fie acoperite din surse bugetare şi extrabugetare, precum vânzări şi închirieri de active, a precizat domnia sa. Scutul antirachetă este de o importanţă strategică, nu numai pentru ţara noastră, a explicat domnia sa, precizând că intenţionează să adâncească dialogul cu SUA, pentru ca acesta să se realizeze.

VICTOR PAUL DOBRE,MINISTRUL DELEGAT PENTRU ADMINISTRAŢIE

Administraţia trebuie depolitizată

Victor Paul Dobre, ministrul delegat pentru Administraţie, a declarat că este necesar să se asigure cadrul corect, legal, pentru desfăşurarea alegerilor locale. Printre obiectivele importante ale mandatului său se numără depolitizarea administraţiei, creşterea performanţelor Corpului funcţionarilor publici, cooperarea autorităţilor publice locale, prevenirea şi combaterea actelor de corupţie din structurile administraţiei publice.

LUCIAN ISAR, MINISTRUL DELEGAT PENTRU MEDIUL DE AFACERI:

Vom încerca un fel de reindustrializare privată a României

Lucian Isar, ministrul delgat pentru Mediul de Afaceri, a declarat că Guvernul va încerca "un fel de reindus-trializare privată" a ţării noastre, care să se realizeze pe mai multe nivele. Guvernul intenţionează să rezolve, până la alegerile parlamentare din noiembrie, trei mari probleme cu care se confruntă mediul de afaceri. Prima vizează finanţările, respectiv, facilitarea căilor prin care antreprenorii să îşi obţină banii pe care deja i-au generat, un posibil instrument pentru aceasta urmând să fie o platformă de scontare, care reprezintă alinierea mai multor finanţatori contra mai multor doritori de finanţare, având în plus avantajul de a reduce riscul sistemic. Cea de-a doua problemă constă în reducerea birocraţiei, pentru stimularea întreprinderilor mici şi mijlocii, iar cea de-a treia presupune recreionarea arhitecturii reprezentanţelor pe care Ministerul Economiei le are în străinătate.

MIRCEA DUŞA, MINISTRUL DELEGAT PENTRU RELAŢIA CU PARLAMENTUL:

Voi insista ca Guvernul să fie prezent la solicitarea Parlamentului

Mircea Duşa, ministrul delegat pentru relaţia cu Parlamentul, a declarat că va insista ca reprezentanţii Guvernului să fie prezenţi ori de câte ori Parlamentul va solicita acest lucru, pentru a informa şi pentru a răspunde prompt solicitărilor parlamentarilor, indiferent de culoarea lor politică. Domnia sa a explicat că nu s-a dorit crearea unui minister în plus, ci redarea încrederii populaţiei în instituţia parlamentară.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb