Guvernul se pregăteşte pentru un aflux masiv de imigranţi

C.I.
Ziarul BURSA #Politică / 4 noiembrie 2015

Guvernul se pregăteşte pentru un aflux masiv de imigranţi

Guvernul a aprobat ieri o Ordonanţă de Urgenţă prin care se instituie cadrul normativ pentru integrarea activităţilor de control la trecerea frontierei, de protecţie a sănătăţii publice şi a celor de clarificare a situaţiei străinilor, în cazul apariţiei unui aflux masiv de imigranţi la frontiera României. De asemenea, actul normativ stabileşte un instrument de coordonare integrată a acţiunilor autorităţilor române, în scopul prevenirii şi înlăturării ameninţărilor la adresa securităţii naţionale şi al menţinerii climatului de ordine şi siguranţă publică.

Prin ordonanţa de Urgenţă sunt reglementate principiile generale pe care autorităţile române sunt obligate să le respecte: principiul nereturnării unui străin către un teritoriu unde viaţa sau libertatea îi pot fi puse în pericol, principiul nediscriminării, principiul respectării demnităţii umane, principiul respectării unităţii familiei şi principiul proporţionalităţii şi eficienţei măsurilor luate şi a mijloacelor utilizate pentru soluţionarea situaţiei străinilor.

Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră trebuie să instituie centre ad-hoc în care să fie integrate activităţile de control la trecerea frontierei de stat, de protecţie a sănătăţii publice şi de clarificare a situaţiei străinilor care se prezintă la frontieră; aceste centre integrate se instituie în situaţia în care se constată prezenţa sau iminenţa unui aflux masiv de imigranţi.

Actul normativ instituie norme speciale de organizare a trecerii frontierei în cazul grupurilor masive de imigranţi şi în privinţa activităţilor de prelucrare a datelor cu caracter personal cu funcţie de identificare (imagine facială şi impresiuni digitale). Vor fi stabilite drepturi şi obligaţii străinilor cazaţi în centrele integrate, dar şi norme privind utilizarea măsurilor de constrângere în cazul nerespectării de către străini a obligaţiilor ce le revin, dar şi dreptul organizaţiilor şi organismelor naţionale, internaţionale şi neguvernamentale cu atribuţii în domeniul migraţiei şi azilului de a vizita centrele integrate. Vor fi precizate sursele de finanţare a cheltuielilor necesare organizării centrelor integrate, precum şi a celor determinate de asigurarea condiţiilor de cazare, hrană, asistenţă medicală şi igienă personală.

Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI) va avea obligaţia, împreună cu autorităţile şi instituţiile reprezentate în Grupul de coordonare a implementării Strategiei naţionale privind migraţia, de a întocmi Planul de contingenţă privind principalele măsuri necesare pentru înlăturarea ameninţărilor la adresa securităţii naţionale generate de un aflux masiv de imigranţi, precum şi pentru prezervarea climatului de ordine şi siguranţă publică.

În cadrul centrelor integrate se vor realiza: trierea epidemiologică, controlul pentru trecerea frontierei de stat, primirea, înregistrarea şi soluţionarea cererilor de acordare a protecţiei internaţionale, clarificarea situaţiei juridice a străinilor care nu solicită protecţie internaţională şi dispunerea măsurilor în aceste cazuri, cazarea străinilor, precum şi alte activităţi specifice. Odată cu controlul pentru trecerea frontierei de stat, în cadrul centrelor integrate, personalul Poliţiei de Frontieră preia impresiunile digitale şi imaginea facială ale tuturor străinilor care au împlinit 14 ani. Aceste date sunt comparate, căutate şi stocate în format electronic în sistemul AFIS naţional timp de cinci ani. Ordonanţa de Urgenţă stabileşte şi condiţiile în care pot fi accesate datele imigranţilor.

În cadrul centrelor integrate, străinii au dreptul la cazare, hrană, asistenţă medicală şi măsuri de prevenţie şi materiale de igienă personală, care se acordă gratuit, cu respectarea, pe cât posibil, a opţiunilor religioase, filozofice sau culturale. De asemenea, străinii au dreptul de a fi informaţi, într-o limbă pe care o înţeleg, cu privire la regulile de ordine interioară pe care trebuie să le respecte în centrele integrate.

Conducerea de ansamblu a activităţii centrelor integrate se asigură de către Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră, iar trierea epidemiologică şi asigurarea asistenţei medicale se realizează de către personalul spitalelor şi unităţilor sanitare ale Ministerului Sănătăţii sau ale ministerelor şi instituţiilor cu reţele sanitare proprii.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Dupa ce 4000000 de romani au fost obligati sa plece din tara.la indicatiile pretioase din exterior,cauza fiind distrugerile din economie si saracirea oamenilor,acuma aceiasi din exterior ne obliga sa luam alti oameni.Cata minciuna,cata nesimtire,atat extern cat si intern.

    1. Confuzie; ai nostri, chiar nevoiti, s-au dus sa lucreze/sa cotizeze la sistemul de pensii (al nostru se evapora) al celor care ne flutura democratia , pe cand cei care vor sosi "vor manca" din/si din sistemul nostru de pensii.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb