• SIF-urile aşteaptă cu optimism rezultatele pe 2009
Guy Marie Poupet a fost ales drept preşedinte al Consiliului de Administraţie al BRD - Societe Generale, în Adunarea Generală a Acţionarilor, de ieri, mandatul său de patru ani urmând să înceapă la 1 ianuarie 2010. Domnia sa va prelua şi funcţia de director general, ca urmare a renunţării la cele două funcţii a lui Patrick Gelin.
Guy Marie Poupet a declarat, ieri, că primul său obiectiv va fi să convingă că strategia băncii nu se va schimba: "Schimbarea este una naturală, a fost pregătită îndelung şi nu vor fi mari schimbări de strategie. Activitatea va continua în mod normal". Al doilea obiectiv al domnului Poupet este supravegherea atentă a calităţii riscului şi a profitabilităţii. Potrivit domniei sale, în contextul crizei economice, primul indicator are întâietate, însă, după trecerea turbulenţelor, banca va trebui să se concentreze pe păstrarea unei poziţii de top pe piaţă.
Noul director general al BRD, în vârstă de 57 de ani, este licenţiat al Institutului de Studii Politice din Paris, deţinând o licenţă în drept public, şi lucrează în cadrul grupului Societe Generale din 1975, unde şi-a început cariera ca inspector. Din 1983 a ocupat poziţii de top management în subsidiarele grupului francez din Argentina, Senegal, Cehia şi Egipt.
• Afacerea Kerviel, printre cele mai dificile momente ale lui Patrick Gelin la conducerea BRD
Patrick Gelin a declarat ieri că părăseşte cu emoţie România, ţară pe care a ajuns să o cunoască foarte bine şi unde şi-a făcut mulţi prieteni. Domnia sa şi-a amintit, ieri, cele mai dificile momente la conducerea băncii: migraţia sistemului informatic, trecerea la noul leu, afacerea Kerviel.
"Nu pot să spun că afacerea Kerviel a fost cel mai uşor lucru de gestionat", a precizat domnul Gelin.
Fostul şef al BRD a subliniat că, în ciuda crizei, nu se pune problema unor disponibilizări la BRD.
• Gelin: Capacitatea de îndatorare a personelor fizice se va reface în 2-3 ani
Patrick Gelin pune scăderea creditării în special în cazul creditelor de consum şi pe seama faptului că veniturile persoanelor fizice au crescut mai încet sau au scăzut. Domnia sa a spus: "Va dura 2-3 ani până ce capacitatea de îndatorare a persoanelor fizice se va reface. În 2010 situaţia persoanelor fizice şi a creditării va fi aceeaşi; poate se va îmbunătăţi puţin la finalul anului". Domnul Gelin este de părere că dobânzile se vor menţine ridicate, cel puţin pentru motivul că statul are nevoie de bani şi se va împrumuta.
• Şefii SIF-urilor, mulţumiţi de prestaţia BRD în 2009
În ciuda creşterii provizioanelor în trimestrul al treilea, care s-au resimţit puternic în profitul "BRD - Groupe Societe Generale", şefii celor cinci societăţi de investiţii financiare (SIF) - acţionari ai băncii - sunt mulţumiţi de prestaţia băncii anul acesta, aşteptând cu optimism rezultatele aferente ultimului trimestru al acestui an.
Costel Ceocea, preşedintele SIF2 "Moldova", a declarat, pentru ziarul Bursa, că indicatorii de rentabilitate ai BRD sunt buni şi chiar dacă profitul nu se va ridica, cel mai probabil, la nivelul celui din 2008, consideră totuşi că banca a ţinut piept crizei financiare destul de bine.
"Avem o bună colaborare cu cei de la BRD, banca fiind totodată depozitarul SIF Moldova, prin distribuirea de dividende şi ale unor plasamente ale SIF2 în fondurile monetare ale băncii", ne-a explicat domnul Ceocea.
Deşi şi-a menţinut provizioanele mai mici decât majoritatea băncilor în primul semestru, înregistrând astfel un profit peste aşteptări, trimestrul al treilea a adus o creştere substanţială şi a provizioanelor BRD, până la valoarea cumulată de 673 de milioane de lei.
"Suntem, bineînţeles, îngrijioraţi pentru creşterea creditelor neperformante, însă până acum nu am avut motive solide de temeri", a mai completat domnul Ceocea, precizând că rezultatele la nouă luni sunt totuşi bune.
BRD Soc-Gen nu a dat detalii legate de evoluţia creditelor neperformante, dar a precizat că "îşi menţine în continuare poziţia mai bună faţă de media sistemului bancar".
La fel ca şi Costel Ceocea, şi Petre Pavel Szel, preşedintele SIF "Muntenia", a fost foarte mulţumit de colaborarea cu staff-ul BRD, condus de domnul Patrick Gelin, şi speră ca în ciuda schimbării preşedintelui, lucrurile să rămână la fel şi în viitor.
"Cu toate că rezultatele BRD sunt mai slabe ca anul trecut, cred că putea fi şi mai rău", a opiniat domnul Szel cu privire la evoluţia financiară a băncii pe parcursul anului 2010.
Potrivit analiştilor, costul net al riscului, chiar dacă a crescut în mod semnificativ, rămâne în limite acceptabile în actualul context.
"Valoarea netă adiţională a provizioanelor BRD pentru al treilea trimestru a fost cu 65% mai mare decât în trimestrul al doilea şi cu 42% mai mare decât am anticipat", consideră Florin Ilie, şeful departamentului de analiză al "ING Bank".
Venitul net bancar (din dobânzi, comisioane şi operaţiuni financiare) al companiei a ajuns la 2,52 miliarde lei, cu 18% mai mare decât la 30 septembrie 2008.
Activele BRD au scăzut cu 2,7% în primele nouă luni, de la 49,2 miliarde de lei, la finele anului trecut, până la 47,9 miliarde lei.
Volumul total al creditelor acordate în primele nouă luni a fost de 33 miliarde lei, în crestere cu 8% faţa de 30 septembrie 2008, din care 15,8 miliarde lei erau împrumuturi acordate persoanelor fizice, în creştere cu 4% în perioada subliniată.
Creditele acordate companiilor au crescut cu 12% în ultimul an, până la 17,2 miliarde lei, potrivit comunicatului BRD.
Rentabilitatea capitalului propriu (ROE) a fost la sfârşitul ultimului trimestru de 21,6%, în timp ce raportul cost/venituri s-a menţinut la un nivel de 42,1%.
Titlurile "BRD-Groupe Société Générale" se tranzacţionează la Bursa de Valori Bucureşti din 15 ianuarie 2001, sub simbolul BRD. În prezent, titlurile BRD se tranzacţionează la preţul de 13,2 lei/unitate, cotaţie ce conferă companiei o capitalizare bursieră de 9,2 miliarde de lei.