Haaretz: Israelul poate să fie ostracizat şi boicotat ca Africa de Sud în epoca apartheidului

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional / 23 iulie

Haaretz: Israelul poate să fie ostracizat şi boicotat ca Africa de Sud în epoca apartheidului

"Dacă Israelul continuă să ignore ceea ce îi spune lumea, s-ar putea trezi la o realitate în care va fi boicotat şi ostracizat precum Africa de Sud în epoca apartheidului". (Haaretz)

Călin Rechea

Haaretz, una dintre cele mai importante publicaţii din Israel, a publicat recent un editorial, atât în ebraică, cât şi în engleză, despre gravele implicaţii ale ignorării ultimei decizii a Curţii Internaţionale de Justiţie de la Haga.

Conform opiniei exprimate de CIJ, "coloniile israeliene din Cisiordania încalcă dreptul internaţional şi Israelul trebuie să pună capăt ocupaţiei sale în Cisiordania şi Ierusalimul de Est cât mai curând posibil", după cum subliniază Haaretz, iar ignorarea acestor opinii ar reprezenta "negarea continuă de către Israel a realităţii ocupaţiei", o negare care "va conduce la ruina sa".

Reputatul cotidian israelian mai subliniază că "avizul spulberă minciuna conform căreia ocupaţia este doar temporară şi destinată doar scopurilor de securitate", o minciună pe care "israelienii şi-au spus-o în decursul deceniilor de ocupaţie, în timp ce confiscau din ce în ce mai mult pământ palestinian, deposedau palestinienii de pământurile lor şi construiau colonii pe ele, toate sub patronajul guvernelor israeliene succesive".

Un articol anterior din Haaretz, dedicat deciziei de la Haga, arată că ocupaţia Cisiordaniei şi a Ierusalimului de Est reprezintă o "anexare de facto", care a fost pusă în aplicare prin "discriminare sistematică, segregare şi apartheid". În consecinţă, "aşezările israeliene din aceste zone sunt ilegale", iar "Israelul trebuie să desfiinţeze aşezările şi să restituie banii pentru ocupaţie".

Restituirea ar trebui să includă şi "evacuarea tuturor coloniştilor din coloniile existente şi demontarea părţilor zidului construit de Israel care sunt situate în teritoriul palestinian ocupat", precum şi "permisiunea acordată tuturor palestinienilor strămutaţi în timpul ocupaţiei de a se întoarce la locul lor de reşedinţă iniţial".

Principalele puncte incluse în opinia Curţii Internaţionale de Justiţie arată că "prezenţa continuă a Israelului în teritoriile palestiniene ocupate este considerată ilegală" şi "Israelul trebuie să pună capăt prezenţei sale în teritoriile ocupate cât mai curând posibil".

De asemenea, "Israelul trebuie să înceteze imediat extinderea coloniilor şi să evacueze toţi coloniştii din zonele ocupate" şi "este obligat să repare daunele cauzate populaţiei locale şi legale din teritoriile palestiniene".

Pentru îndeplinirea acestor cerinţe, CIJ subliniază că "organizaţiile internaţionale au datoria de a nu recunoaşte prezenţa israeliană în teritorii ca fiind legală şi de a evita să sprijine menţinerea acesteia", iar "ONU ar trebui să ia în considerare acţiunile necesare pentru a pune capăt prezenţei israeliene în teritorii cât mai curând posibil".

Poziţia autorităţilor israeliene faţă de decizia CIJ nu lasă loc de interpretări. "Poporul evreu nu este ocupant pe propriul său teritoriu, nici în capitala noastră eternă, Ierusalim, nici în Iudeea şi Samaria, patria noastră istorică. Nicio opinie absurdă de la Haga nu poate nega acest adevăr istoric sau dreptul legal al israelienilor de a trăi în propriile lor comunităţi în patria noastră ancestrală", a scris Benjamin Netanyahu pe contul său de Twitter.

Această reacţie, precum şi declaraţiile liderilor opoziţiei din Knesset, determină conducerea editorială a cotidianului Haaretz să ajungă la concluzia că "nu există nici măcar o fărâmă de speranţă că, după 57 de ani, acest aviz va stimula statul Israel să înţeleagă şi să respecte cererile de evacuare a coloniilor şi de încetare a ocupaţiei şi a controlului militar asupra palestinienilor şi de compensare a acestora".

Cu toate acestea, consecinţele politice şi economice par să fie inevitabile şi ar putea determina Israelul să îşi "regândească cursul în ceea ce priveşte ocupaţia şi colonizarea".

Haaretz accentuează faptul că, în urma punctului din aviz conform căruia organizaţiile internaţionale şi comunitatea internaţională au datoria de a nu recunoaşte prezenţa israeliană în teritorii ca fiind legală, "statele membre ale ONU sunt obligate să efectueze o revizuire preliminară a oricărei interacţiuni cu Israelul, fie în teritorii, fie în Israel, pentru a se asigura că aceasta nu contribuie la prezenţa Israelului în teritorii".

Rezoluţia Curţii Internaţionale de Justiţie arată că "ipoteza de lucru a Israelului, conform căreia lumea va continua să ignore ocupaţia, a fost spulberată în ultimele luni", iar "dacă Israelul continuă să ignore ceea ce îi spune lumea, s-ar putea trezi la o realitate în care va fi boicotat şi ostracizat precum Africa de Sud în epoca apartheidului".

După ce au respins opinia prezentată de CIJ, autorităţile israeliene au subliniat că documentul are "un caracter vădit unilateral", este consultativ şi nu obligatoriu, iar apoi au "reiterat angajamentul faţă de statul de drept şi dreptul internaţional", după cum mai scrie Haaretz.

Opinia Cititorului ( 4 )

  1. si se mira unii,nu dam nume, persoane importante, ca oamenii incep sa ii evite pe evrei si ii vorbesc de rau.

    Utile informatiile pe care le poate lumea citi direct din presa israeliana de ptima mana. M-a interesant mai ales acea veste despre ordinul Hanibal pe care comandanti ai armatei israeliene l-au dat pentru a deschide foc care sa ucida si pe palestinienii Hamas dar si pe ostaticii lor, civili sau militari israelieni. Ordine explicite de ucidere a tuturor. Nediscriminatoriu. Cu dovezi, cu marturii, cu soldati care recunosc ca au deschis focul la intamplare, la ordin.

    1. Unde gasim asta?

    hai sa vedem si minunea asta cum "lumea civilizata" boicoteaza Israelul! imediat e scos "holocaustul" de la naftalina.....de 80 ani planeta e tinuta captiva pe motiv de holocaust si "marile democratii" tac malc indiferent ce fac cruciatii ....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9738
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4662
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2921
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9047
Gram de aur (XAU)Gram de aur369.6415

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb