Haos pe piaţa cerealelor

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Materii Prime / 21 aprilie 2008

Haos pe piaţa cerealelor

36.000 de tone de grâu din rezerva de stat intră pe piaţă

Ministerul Agriculturii "torpilează" activitatea Comisiei Naţionale de Gradare a Seminţelor de Consum (CNGSC), întrucât nu verifică şi nu sanc-ţionează operatorii economici din industria grâului care comit contravenţii, susţine Viorel Marin, preşedintele CNGSC şi, totodată, liderul Asociaţiei Naţionale a Industriilor de Morărit şi Panificaţie din România "ANAMOB".

Domnia sa ne-a explicat: "Comisia a fost înfiinţată prin actele normative ale Ministerului Agriculturii, cu scopul de a asigura trasabilitatea întregului circuit al cerealelor, de la fabricaţie până la procesare sau export.

Din pricina ministerului, care nu verifică şi nu sancţionează operatorii economici care nu-şi declară întreaga cantitate de cereale, noi, la momentul actual, nu ştim care este producţia de grâu, ce deficit avem sau cât grâu ajunge la consum. Avem informaţii incomplete şi lucrăm în baza datelor furnizate de câţiva agenţi serioşi care respectă legea".

Astfel, activitatea CNGSC, - care conduce şi gestionează Sistemul Naţional de Gradare a Seminţelor de Consum - este blocată tocmai de Ministerul Agriculturii, care, potrivit legii, are ca atribuţie împuternicirea (prin ordin) a unor persoane responsabile cu constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor de natură financiară.

Viorel Marin a subliniat că ministerul de resort "nici măcar nu verifică" operatorii economici care încalcă legea şi a precizat că tot acest proces are repercusiuni asupra pieţei.

Întrucât comisia nu-şi des-făşoară activitatea la turaţie maximă, producţia de seminţe de consum, de calitate, la cos-turi reduse, are de suferit, iar, la punctele de recepţie, "caracteristicile relevante şi valoroase" ale seminţelor devin neclare.

Pe de altă parte, Viorel Marin a mai precizat că fermierii nu pot beneficia de certificatele de depozit, ceea ce îi "leagă" şi mai mult de subvenţiile statului, iar procesul de licenţiere a silozurilor nu mai are loc.

Drept urmare, "nu se pot aşeza pilonii unei burse a cerealelor la noi în ţară", a subliniat Viorel Marin.

Grâul statului intră pe piaţă

Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat (ANRS) a contactat, în primul semestrul al anului curent, opt operatori economici pentru derularea programului de împrospătare a grâului din rezervele de stat.

Potrivit unui document al ANRS remis ziarului Bursa se arată: "Ne-am adresat unui număr de opt operatori economici depozitari ai stocului de grâu, amplasaţi în opt judeţe, din care s-au angajat să execute operaţiunea doar cinci operatori. În trimestrul unu, din rezerva de stat a ieşit o cantitate de 36.000 de tone de grâu. Potrivit clauzelor contractuale stabilite cu operatorii economici, cantitatea de grâu livrată pentru împrospătare, din rezerva de stat, este destinată exclusiv consumului intern, producerii de făină, fiind interzisă utilizarea în alte scopuri".

Reprezentanţii ANRS au subliniat că procesul de împrospătare a stocului de grâu din rezerva de stat "nu provoacă distorsiuni pe piaţă"şi au precizat că au trimis, pentru trimestrul doi, solicitări de continuare a acţiunii unui număr de 14 operatori economici, amplasaţi în 13 judeţe.

Potrivit ANRS, în programul de împrospătare aprobat pentru anul 2008, la produsul grâu este prevăzută cantitatea de circa 200.000 de tone.

La rândul său, Viorel Marin ne-a declarat că cele 36.000 de tone sunt ofertate la vânzare, cu toate că, "de acest grâu nu prea s-a ştiut" până în prezent.

Viorel Marin a precizat că acest grâu va intra pe piaţă din această săptămână

Şi a estimat că preţul pâinii nu va creşte în perioada imediat următoare.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb