Hidroelectrica a finalizat modernizarea Hidroagregatului II al CHE Bereşti

Mihai Gongoroi
Ziarul BURSA #Companii / 14 decembrie 2018

Hidroelectrica a finalizat modernizarea Hidroagregatului II al CHE Bereşti

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din ţara noas­tră, a pus ieri în funcţiune hidroagregatul II de la Centrala Hidroelectrică (CHE) Bereşti după efectuarea unor lucrări de retehnologizare, investiţie efectuată cu Hidroserv SA care se ridică la 18,2 milioane de lei.

În cadrul evenimentului de inaugurare, Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica, a declarat: "Ne aflăm astăzi (n.r. ieri) într-un moment important, în prima zi a unui nou ciclu tehnologic pentru hidroagregatul II al CHE Bereşti. În general, se vorbeşte des­pre investiţii la modul viitor, dar iată că lucrurile se întâmplă pentru noi acum. Ne propunem să continuăm investiţiile, astfel încât să securizăm portofoliul actual. Nu ne putem gândi la dezvoltare şi investiţii fără să ne asigurăm că păstrăm ce avem. În ceea ce priveşte investiţiile, pot să vă spun cu certitudine că fiecare pas contează. Important este să ne mobilizăm, să depăşim barierele cu care ne confruntăm".

CHE Bereşti este o centrală de tip baraj, amplasată pe cursul râului Siret, localitatea Bereşti, şi este echipată cu două hidroagregate cu turbine hidraulice tip Kaplan.

Prezent şi el la eveniment, Robert Tudorache, secretar de stat în Ministerul Energiei, a afirmat: "Sistemul energetic naţional (SEN) se întăreşte. Avem nevoie de companii româneşti care îşi duc la îndeplinire programul de investiţii, iar Ministerul Energiei asta aşteaptă de la Hidroelectrica".

La sfârşitul anului 2014, hidroagregatul II însuma circa 107.283 de ore de funcţionare de la punerea în funcţiune în 1986, rezultând o medie de 3.832 de ore de funcţionare pe an.

Grupul II de la Bereşti va avea un nou ciclu de viaţă de 30 de ani, cu o putere nominală de 25 MWh, crescută în urma modernizării de la 21 MWh, şi un randament al generatorului de 98%. Centrala Bereşti are o producţie medie anuală de 110 GWh.

Împreună cu centralele hidroelectrice Gălbeni, Răcăciuni, Călimăneşti şi Moliveni, Bereşti face parte din grupul hidrocentralelor societăţii de pe râul Siret.

În primele nouă luni ale acestui an, Hidroelectrica a realizat o producţie de 14,19 TWh, peste producţia din întreg anul precedent, de 14,04 TWh, în timp ce profitul brut înregistrat la perioada încheiată pe 30 septembrie a fost de 1,98 miliarde de lei, peste profitul brut raportat pentru 2017, de 1,6 miliarde de lei.

Pentru anul următor, Hidroelectrica are un program de investiţii în valoare de 5,56 miliarde de lei, în acesta fiind prevăzută construirea unor capacităţi noi de producţie de 590 MWh, din care 250 MWh investiţii hidro, diferenţa fiind asigurată de alte surse regenerabile.

Statul român, prin Ministerul Energiei, este acţionarul majoritar al societăţii, cu o deţinere de 80%.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb