Hidroelectrica a finalizat lucrările de retehnologizare a Hidroagregatului nr. 5 (HA5) din cadrul Centralei Hidroelectrice Stejaru, crescând puterea acestuia de la 50 MW la 54,126 MW, un pas important în procesul de modernizare al centralei, potrivit comunicatului primit la redacţie.
Valoarea investiţiei pentru HA5 şi instalaţiile aferente este de 61,7 milioane de lei, din care costurile efective pentru retehnologizarea hidroagregatului au fost de 51,5 milioane de lei. Lucrările, caracterizate de o complexitate ridicată, au fost realizate de către Hidroserv, compania suport a Hidroelectrica, care beneficiază de o experienţă vastă de peste 55 de ani în domeniul hidroenergetic.
În 2020, Hidroagregatul nr. 6 (HA6) a fost retehnologizat, crescând puterea instalată la 54,126 MW, similar cu HA5. Hidrocentrala Stejaru, cu o capacitate iniţială de 210 MW, este în proces de modernizare, care include înlocuirea echipamentelor vechi şi implementarea tehnologiilor de ultimă generaţie. După retehnologizarea HA6 şi HA5, puterea instalată a centralei a ajuns la 218,25 MW, iar aceasta va creşte în continuare prin retehnologizarea turbinelor Francis verticale.
"Finalizarea lucrărilor de retehnologizare a Hidroagregatului 5 de la CHE Stejaru reprezinta pentru Hidroelectrica un pas înainte semnificativ în procesul nostru de modernizare şi eficientizare a
capacităţilor de producţie. Acest proiect complex reconfirmă angajamentul nostru de a investi în infrastructura energetică strategică a României, utilizând cele mai noi tehnologii pentru a asigura performanţă, fiabilitate şi sustenabilitate. Creşterea capacităţii instalate a HA5 la 54,126 MW contribuie direct la consolidarea poziţiei Hidroelectrica ca lider în producţia de energie verde din România. Suntem conştienţi de importanţa acestor proiecte nu doar pentru compania noastră, ci şi pentru sistemul energetic naţional. Modernizarea CHE Stejaru nu este doar o investiţie într-un activ existent, ci şi o investiţie în viitorul energetic al ţării noastre.
Doresc să mulţumesc echipei Hidroelectrica, partenerilor noştri şi tuturor celor implicaţi pentru munca, dedicarea şi efortul depus. Prin astfel de proiecte demonstrăm că Hidroelectrica este pregătită să răspundă provocărilor viitoare şi să contribuie activ la o tranziţie energetică durabilă, în beneficiul României." - Karoly Borbely, CEO al Hidroelectrica.
"Hidrocentrala Stejaru, unul dintre cele mai importante obiective energetice ale României. Suntem mândri că evoluăm foarte bine cu lucrările mari de investiţii, care contribuie semnificativ atât la securizarea portofoliului Hidroelectrica, cât şi la asigurarea continuităţii producţiei de energie verde pentru ţara noastră. Dincolo de dificultăţile inerente implementării unor astfel de proiecte complexe, nu ne abatem de la obiectivele centrale, acelea de a ridica standardele de performanţă prin tehnologii moderne şi, la fel de important, de a introduce echipamentele a declarat Bogdan Badea, CIO Hidroelectrica.
Opinia Cititorului