"Hidroelectrica" tot nu are suficientă energie să-şi onoreze obligaţiile, deşi administratorul judiciar, Euro Insol, a decis denunţarea contractelor cu mai mulţi traderi de energie, aşa-zişii "băieţi deştepţi".
Remus Borza, directorul Euro Insol, ne-a declarat: "Pentru luna august, Hidroelectrica trebuie să livreze, în cadrul celor 41 de contracte bilaterale pe care le mai are, circa 960 GWh, dar, din cauza secetei hidrologice, nu poate produce mai mult de 700 GWh. Deci compania are un deficit de 260 GWh pe care va trebui să-l acopere achiziţionând energie termo scumpă, de pe piaţa liberă, care costă în jur de 220 de lei/MWh".
Domnia sa speră ca cei de la Camera de Comerţ şi Industrie a Româ-niei să acţioneze rapid şi să declare forţa majoră din august, astfel încât Hidroelectrica să livreze energie în cadrul contractelor existente numai în limitele producţiei. Altfel, Hidroelectrica va trebui să achiziţioneze energie de peste 57 milioane euro numai pentru necesarul lunii august.
Administratorul judiciar al companiei ne-a explicat: "Pe 27 iulie am solicitat Camerei de Industrie instituirea forţei majore. Anul trecut, tot în iulie a fost solicitată forţa majoră, dar avizul Camerei a venit în septembrie. A durat mai mult de două luni de la data cererii pentru ca Hidroelectrica să instituie forţa majoră, timp în care compania a cheltuit 753 milioane lei pentru achiziţia de energie termo la un preţ de circa 190 de lei/MWh, ca să o vândă în contractele cu «băieţii deştepţi» la un preţ de 130 de lei/MWh".
Conducerea Departamentului Juridic al Camerei de Comerţ ne-a spus că nu a avut timpul necesar parcurgerii documentaţiei trimise de Hidroelectrica şi că nu poate estima cât va dura pronunţarea asupra forţei majore.
• Au început negocierile contractelor reglementate
În acest an, problema Hidroelectrica este în special energia contractată pe piaţa reglementată, pentru că au dispărut majoritatea contractelor directe încheiate cu traderii de energie, susţine directorul Euro Insol, care ne-a declarat că a început discuţiile cu ANRE (reglementatorul pieţei de energie) pentru micşorarea cantităţilor şi creşterea preţului primit pentru energia hidro.
Hidroelectrica a dat în judecată ANRE pentru că i-a stabilit o cotă de 5,5 TWh pentru necesarul pieţei reglementate din acest an şi un preţ de 72 de lei/MWh. Hidroelectrica pretinde micşorarea cantităţii la 4 TWh pentru întreg anul 2012 şi creşterea preţului de la 72 de lei/MWh la 125 de lei/MWh. Remus Borza doreşte să ajungă la o înţelegere cu ANRE pentru ca Hidroelectrica să nu mai înregistreze pierderi din piaţa reglementată, fără ca preţul final plătit de populaţie pentru energie să aibă de suferit.
• Forţa majoră a bulversat piaţa
Solicitarea Hidroelectrica privind instituirea forţei majore de la 1 august a bulversat întreaga piaţă, mai ales că societatea a scos la vânzare câteva mici cantităţi de energie pe OPCOM, pe care furnizorii s-au înghesuit să le cumpere cu plata în avans, asumându-şi riscul de a nu primi cantităţile contractate.
Remus Vulpescu, administratorul special al Hidroelectrica, ne-a declarat, recent, că toate contractele încheiate de companie pe piaţa PCCB a OPCOM (administratorul bursei noastre de energie) nu vor fi afectate de forţa majoră.
Dar furnizorii care au contractat energia nu au primit nicio garanţie în scris în acest sens, iar livrarea electricităţii începe de astăzi.
Remus Borza ne-a declarat, ieri, că forţa majoră se instituie de la momentul comunicării avizului Camerei de Comerţ şi că, teoretic, forţa majoră se aplică tuturor contractelor. "Vom vedea cum vom rezolva şi problema contractelor licitate pe PCCB", a conchis domnia sa, menţionând că este puţin probabil să se instituie forţa majoră de la 1 august.
Hidroelectrica a vândut, ieri, pe piaţa PCCB administrată de OPCOM, o cantitate totală de circa 83.500 MWh cu livrare în orele de vârf. Preţurile de atribuire s-au situat între 248 şi 267 de lei/MWh, plata energiei efectuându-se în avans. Astfel, valoarea totală a energiei contractate depăşeşte 21 milioane lei.
Câştigătorii licitaţiilor sunt Enex, GDF Suez Energy România, Transenergo Com şi Tinmar IND. Livrarea pentru pachetele de 11.520 MWh este în perioada 10 august - 31 decembrie 2012, iar cea pentru pachetele de 18.720 MWh - în perioada 10 august 2012 - 31 martie 2013.
La licitaţii au participat între 10 şi 16 furnizori de energie.