Hidroelectrica va finaliza negocierile cu "băieţii deştepţi" la sfârşitul lui martie

Ziarul BURSA #Companii #Energie / 29 februarie 2012

Noul termen pentru finalizarea negocierilor în cazul contractelor bilaterale de vânzare a energiei de către Hidroelectrica este sfârşitul lunii martie, dar, deocamdată, niciunul dintre beneficiari nu a acceptat reducerea duratei acordurilor, a declarat directorul general al companiei, Dragoş Zachia, citat de Mediafax.

Hidroelectrica a iniţiat, la 1 decembrie, negocieri cu toţi beneficiarii de acorduri directe de achiziţie a electricităţii în vederea majorării preţurilor de vânzare, a reducerii cantităţilor de electricitate şi a duratei contractelor.

Acordurile au fost semnate între 2001 şi 2003, iar contractele expiră în 2014, 2015 sau 2018.

Potrivit lui Zachia, în urma negocierilor cu beneficiarii, Hidroelectrica a obţinut creşterea în medie cu 20% a preţului energiei, precum şi reducerea cantităţilor cu procentaje cuprinse între 10%-20%.

Renegocierea acestor contracte şi anularea, în limitele legii, a acordurilor care nu pot fi renegociate, au fost cerute autorităţilor române de reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Termenul stabilit de FMI a fost 15 februarie, dar până la acea dată autorităţile nu au finalizat discuţiile. Drept urmare, Ministerul Economiei, acţionarul majoritar al Hidroeletrica, a transmis Ministerului Justiţiei documentele pentru analiză în vederea anulării contractelor.

Săptămâna trecută, contractele bilaterale din energie au fost evaluate de Ministerul Justiţiei, în prezenţa premierului Mihai Răzvan Ungureanu, iar ministerul continuă procesul de evaluare.

Benecifiarii contracteleor directe erau, în 2010, producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), Luxten Lightining, Energy Holding, Europec, Electromagnetica, Electrocarbon, ArcelorMittal Galaţi, Alpiq Romindustries, Alpiq Romenergie, EFT România, Electrica, Salrom, CHN Petroşani şi CLMB Pationar Braşov.

Anul trecut, companiile Salrom, CNH şi CLMB Patinoar Braşov au acceptat rezilierea acordurilor, iar Luxten a renunţat la acordul cu Hidroelectrica.

BERD: Problema sistemului energetic românesc este vechimea, cel mai simplu este să-l privatizaţi

Problema principală a sectorului energetic românesc este vechimea echipamentelor, iar cel mai simplu mod de a le moderniza este vânzarea către companii private, consideră Louis Borgo, Senior Banker în Departamentul Power and Energy al BERD, citat de Mediafax: "Este important ca ţara să se concentreze să aducă investiţii în sector, să privatizeze şi să facă loc investiţiilor private. (...) Pe termen lung este important să privatizaţi, pentru ca sectorul să fie mai sănătos şi mai competitiv. La privatizări preţul nu ar trebui să fie elementul principal".

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb