HOLLANDE: "Europa a întârziat să estimeze amploarea tragediilor din Orientul Mijlociu şi Africa"

Andrei Stan
Internaţional / 7 octombrie 2015

Cancelarul Germaniei critică dur statele care se opun cotelor obligatorii

---------

Actualizare 21:15 Merkel consideră ''învechite'' actualele reguli ale UE privind acordarea azilului

Cancelarul german, Angela Merkel, a afirmat astăzi în faţa Parlamentului European că regulile europene actuale privind tratamentul în cazul solicitanţilor de azil sunt ''învechite'' şi că trebuie înlocuite cu ''o nouă procedură'', transmit agenţiile AFP şi DPA.

''Să fim sinceri, procesul de la Dublin (în virtutea căruia refugiaţii trebuie să ceară azil în prima ţară europeană în care ei sosesc), în forma sa actuală, este învechit'', a declarat Merkel, care s-a exprimat în faţa eurodeputaţilor reuniţi la Strasbourg, alături de preşedintele francez, Francois Hollande.

Regulile actuale, care fac de fapt ca responsabilitatea de a primi cei mai mulţi refugiaţi să le revină Italiei şi Greciei, ''pornesc de la o intenţie bună, fără nici o îndoială, dar provocările ce apar la frontierele noastre sunt acum de nestăpânit'', a estimat Merkel.

''Pledez în favoarea unei noi proceduri'', pentru a-i repartiza în mod echitabil pe solicitanţii de azil între ţările europene, a adăugat Merkel.

Precizând că ''nimeni nu-şi părăseşte ţara cu inima uşoară, chiar şi cei care pleacă din motive economice'', cancelarul german a subliniat: ''acestor persoane trebuie totuşi să putem să le spunem că nu pot rămâne la noi''. Pentru aceasta, ''trebuie să le propunem o perspectivă miilor de refugiaţi. Nu trebuie să fim tentaţi să acţionăm la scara statelor-naţiune. Dimpotrivă, acum avem nevoie de mai multă Europă'', a insistat Merkel.

Cancelarul german consideră că ''nu va fi în avantajul nimănui'' dacă statele europene încearcă ''să se separe complet''. ''Separarea şi izolarea reprezintă o iluzie în epoca Internetului'', a declarat Merkel, estimând că o astfel de abordare ar însemna o respingere a valorilor şi a identităţii continentului.

"Oamenii care vin în Europa din cauza dificultăţilor trebuie consideraţi fiinţe umane şi nu o masă oarecare de anonimi'', indiferent dacă ei au o perspectivă de a rămâne sau nu, a adăugat Merkel.

De asemenea, cancelarul a criticat astăzi şi atitudinea ţărilor central şi est-europene care se opun cotelor fixate de UE pentru distribuirea refugiaţilor, explicând că respingerea extracomunitarilor este "un pericol pentru Europa".

"Est-europenii - şi eu mă consider est-europeană - au aflat din experienţă că izolarea nu ajută", a declarat Merkel la reuniunea Partidului Popular European (PPE).

"Mă întristează puţin faptul că exact cei care se consideră norocoşi că au putut vedea sfârşitul Războiului Rece acum se gândesc că pot sta total în afara unor evoluţii ale globalizării", a adăugat Merkel, citată de site-ul Politico.eu, referindu-se la ţările central şi est-europene, inclusiv ţara noastră, care au votat împotriva cotelor obligatorii stabilite de Uniunea Europeană pentru distribuirea refugiaţilor.

"Mi se pare că este o atitudine foarte ciudată. De aceea, trebuie să continuăm discuţiile pe această temă, ca prieteni", a spus Merkel răspunzând unei întrebări adresate de un eurodepuat ceh pe tema crizei imigranţilor extracomunitari.

"Refuzul de a primi refugiaţi, în principiu, este - scuzaţi-mă că o spun atât de franc - un pericol pentru Europa", a adăugat cancelarul Germaniei.

(S.A.)

----------

Preşedintele Franţei, Francois Hollande, a declarat astăzi la Parlamentul European că Europa "a întârziat să înţeleagă tragediile" din Orientul Mijlociu şi Africa care au declanşat cea mai gravă criză a imigraţiei în Europa de după 1945, transmite AFP.

"Europa s-a ocupat cu salvarea de vieţi, cu lupta împotriva reţelelor criminale" ce profitau de pe urma afluxului de refugiaţi, însă "Europa a întârziat să înţeleagă că tragediile din Orientul Mijlociu şi Africa vor avea consecinţe pentru ea", a afirmat şeful statului francez în faţa deputaţilor europeni.

"Să nu credem că vom fi la adăpost dacă vom lăsa confruntările religioase să se amplifice: acesta va fi un război total", a atenţionat Hollande. "Trebuie să construim în Siria, cu toţi cei care pot să contribuie la aceasta, un viitor politic care să-i ofere populaţiei siriene o alternativă la Bashar al-Assad sau ISIS", a adăugat preşedintele Franţei.

Francois Hollande a tras un semnal de alarmă în legătură cu un "sfârşit al Europei" şi o "revenire la frontierele naţionale", dacă UE nu va face dovadă de unitate în faţa crizelor.

"Dezbaterea este nu între mai puţină Europă sau mai multă Europă, ci între afirmarea Europei sau sfârşitul Europei", a afirmat preşedintele francez, în aplauzele deputaţilor reuniţi la Strasbourg.

"Da, sfârşitul Europei", a insistat acesta, "ceea ce înseamnă revenirea la frontierele naţionale, desfiinţarea politicilor comunitare, abandonarea monedei euro".

Fostul preşedinte francez "François Mitterrand spunea că naţionalismul înseamnă război. Avertismentul său este încă valabil", a adăugat Hollande în acelaşi context.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Citam din articol:

    " .... Francois Hollande a tras un semnal de alarmă în legătură cu un "sfârșit al Europei" și o "revenire la frontierele naționale", dacă UE nu va face dovadă de unitate în fața crizelor." 

    Rog redactia Bursa sa ne explice ce inseamna o "revenire la frontierele naționale" si ce vreti sa ne spuneti cu : " Fostul președinte francez François Mitterrand spunea că naționalismul înseamnă război. Avertismentul său este încă valabil", a adăugat Hollande în același context.

    Domnule Make, mai controleaza cineva ziarul Bursa? ; atentie "controleaza" nu cenzureaza!. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

03 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8373
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3185
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9967
Gram de aur (XAU)Gram de aur412.9649

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb