Hong Kong, China, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite susţin un proiect de monedă digitală suverană

V.R.
Ziarul BURSA #Internaţional / 4 octombrie 2021

Hong Kong, China, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite susţin un proiect de monedă digitală suverană

Tranzacţiile digitale - posibil să se realizeze prin platforma "mBridge"

Comunitatea financiară din Hong Kong şi-a exprimat recent sprijinul pentru un proiect de monedă digitală suverană testat de băncile centrale din Hong Kong şi China, informând totodată că este gata să testeze efectuarea de plăţi transfrontaliere folosind blockchain-ul.

"mBridge" - o platformă digitală dezvoltată de băncile centrale din Hong Kong, China, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite - ar putea susţine efectuarea tuturor tranzacţiilor valutare în timp real şi ar determina reducerea costurilor transferurilor, după cum au declarat, săptămâna trecută, conform South China Morning Post, executivi financiari din Hong Kong.

În prezent, majoritatea tranzacţiilor valutare sunt decontate în sistem "T+2", adică la două zile după tranzacţie. Dar, tehnologia blockchain permite decontarea aproape în timp real, pe măsură ce numărul intermediarilor este redus. Potrivit Băncii Mondiale, taxele de procesare pentru transferul retail transfrontalier de fonduri poate costa în medie 7% din valoarea tranzacţiei, iar "mBridge" poate reduce acest cost cu până la jumătate, arată un raport publicat recent de cele patru bănci centrale (din Hong Kong, China, Thailanda şi Emiratele Arabe Unite).

Julien Martin, şeful diviziei de dezvoltare a afacerilor pe pieţele emergente din cadrul Hong Kong Exchanges & Clearing (HKEX), operatorul Bursei de Valori din Hong Kong, declară: "Cu ajutorul platformelor de monedă digitală ale băncilor centrale, precum mBridge, putem accelera aceste plăţi valutare, făcându-le mai puţin costisitoare şi mai eficiente".

Monedele digitale ale băncilor centrale vor ajuta în cele din urmă diferitele scheme de "conectare", inclusiv Wealth Management Connect, creat de autorităţile de reglementare din China şi Hong Kong, deoarece vor accelera transferurile transfrontaliere de fonduri şi vor reduce costurile pentru utilizatori, a mai spus Martin, care este şi directorul general al companiei Bond Connect, operatorul schemei Bond Connect din Hong Kong.

Această conexiune, de 46,5 miliarde de dolari americani, lansată la începutul lunii septembrie, le permite locuitorilor din nouă oraşe din provincia chineză Guangdong să investească în produsele financiare vândute de băncile din Hong Kong şi Macao.

Participarea băncii centrale de la Beijing (PBOC) la "mBridge" este crucială pentru interesul Bursei de Valori din Hong Kong în proiectul legat de moneda digitală, conform lui Martin.

"mBridge" a înlocuit proiectul "Inthanon-LionRock"

Când Autoritatea Monetară din Hong Kong (HKMA) a lansat proiectul de monedă digitală al băncii centrale în 2019, entitatea a iniţiat o colaborare cu Banca Thailandei. Faza iniţială a proiectului denumit "Inthanon-LionRock" s-a concentrat în primul rând pe abordarea punctelor dificile ale decontării comerciale, iar cele două bănci centrale au explorat modalităţi de accelerare a decontărilor în tranzacţiile comerciale bilaterale, care au totalizat 17,3 miliarde de dolari în 2020.

Odată ce PBOC şi banca centrală din Emiratele Arabe Unite s-au alăturat platformei, în februarie, domeniul de aplicare al "mBridge", care a înlocuit "Inthanon-LionRock", a fost extins dincolo de comerţ.

HKMA şi PBOC lucrează, de asemenea, la implementarea yuanului digital al Chinei în Hong Kong, în timp ce creditorii din China continentală, precum Bank of Communications şi China Construction Bank, testează yuanul digital în scopul investiţiilor de portofoliu.

Eddie Yue Wai-man, directorul executiv al HKMA, a declarat în iunie că cererea pentru plăţi transfrontaliere va creşte odată cu extinderea schemelor Bond Connect şi Wealth Management Connect.

HSBC, pregătită să testeze proiectul de monedă digitală al băncii centrale din Hong Kong

Gigantul britanic HSBC Holdings Plc, una dintre cele trei bănci emitente de titluri din Hong Kong, a informat că este gata să testeze proiectul de monedă digitală al băncii centrale. Cu toate acestea, este nevoie de mai multă claritate din partea autorităţilor de reglementare, conform afirmaţiilor lui Lewis Sun, şeful diviziei de management al produselor, lichiditate globală şi gestionare a numerarului pentru Asia-Pacific din cadrul HSBC. Domnia sa a adăugat: "O provocare este ambiguitatea reglementării, deoarece băncile sunt extrem de reglementate şi li se permite doar un nivel scăzut de ambiguitate. Trebuie să continuăm să colaborăm cu autorităţile de reglementare pentru a înţelege mai bine impactul asupra creării creditului şi asupra tratamentului contabil al monedei digitale a băncii centrale".

PBOC lucrează la moneda digitală proprie din 2014

Banca centrală a Chinei testează în prezent utilizarea unui yuan digital în diferite programe pilot din întreaga ţară, în timp ce administraţia americană condusă de Joe Biden îşi intensifică controlul asupra progresului Chinei în privinţa yuanului digital, pe fondul temerilor legate de o viitoare înlocuire a dolarului.

China extinde folosirea experimentală a unui yuan digital la mai multe oraşe, dar nu există un termen pentru lansarea oficială a acestuia. China se află în fruntea cursei globale de lansare a unor monede digitale ale băncilor centrale, pentru modernizarea sistemului financiar, prevenirea riscului pe care îl implică criptomonede de tipul Bitcoin şi accelerarea plăţilor interne şi internaţionale.

PBOC lucrează la moneda digitală proprie din 2014.

Anul acesta, viceguvernatorul Băncii Populare a Chinei (PBOC), Li Bo, a declarat că scopul internaţionalizării monedei ţării nu este să înlocuiască dolarul, iar eforturile de creare a yuanului digital urmăresc utilizarea internă a acestuia. Domnia sa a precizat: "Am spus de multe ori că internaţionalizarea yuanului este un proces natural, iar obiectivul nostru nu este să înlocuim dolarul american sau alte monede internaţionale. Cred că obiectivul nostru este să îi permitem pieţei să aleagă, să faciliteze comerţul şi investiţiile internaţionale. Motivaţia pentru e-yuan, cel puţin deocamdată, se concentrează în principal pe uz intern. Interoperabilitatea internaţională este o problemă foarte complexă şi încă nu ne grăbim să ajungem la o soluţie specială, deşi ar putea exista o utilizare transfrontalieră pe termen lung".

Banca centrală a Chinei intenţionează să testeze utilizarea transfrontalieră a yuanului digital la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, unde ar putea fi folosită atât de utilizatorii interni, cât şi de sportivii şi vizitatorii din străinătate.

Teste pentru euro digital

Amintim că, în luna iulie, consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene (BCE) a lansat proiectul privind euro digital, care a început cu o fază de cercetare, urmată de teste. Această etapă va dura 24 de luni, potrivit instituţiei de la Frankfurt, şi este destinată "abordării problemelor-cheie privind design-ul şi distribuţia monedei".

Dacă va fi adoptat, euro digital le va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă într-un cont deschis la banca centrală, la care, până acum, accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, conform BCE, care subliniază că desingul monedei trebuie să se bazeze pe preferinţele utilizatorilor şi pe sfaturile tehnice ale comercianţilor şi intermediarilor.

Euro digital ar fi, în esenţă, o versiune electronică a bancnotelor şi monedelor euro, care vor fi stocate în siguranţă direct într-un cont BCE, mai degrabă decât la o bancă comercială. Pentru BCE, acest euro este menit să devină o soluţie de plată suplimentară şi nu urmăreşte înlocuirea numerarului. Euro digital este aşteptat să fie mai sigur în comparaţie cu depozitele din sistemul bancar privat, deoarece există întotdeauna probabilitatea ca băncile să devină insolvabile.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Evident, Euro digital va merge doar cu certificatul verde ;-)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb