Reporter: Care ar fi, în opinia dumneavoastră, impactul pe care ar putea să-l aibă asupra pieţei de capital şi asupra industriei fondurilor de investiţii modificările aduse Pilonului II de pensii, prin Ordonanţa de Urgenţă n.r. 144/2018?
Horia Gustă: Toată zvonistica din ultimul an referitoare la redefinirea condiţiilor de colectare şi de administrare a contribuţiilor la Pilonul II a bulversat mediul financiar.
Măsurile care vizează sistemul de pensii private obligatorii pot fi, din păcate, un catalizator al scăderilor bursiere. Pachetul legislativ şubrezeşte forţa de cumpărare a administratorilor de pensii private obligatorii (Pilonul II), iar balanţa între cererea şi oferta de acţiuni va fi influenţată direct.
Odată modificat acest raport de forţe, este posibil ca unii investitori să prefere să facă exit-uri. De asemenea, este de anticipat o creştere semnificativă a volatilităţii bursei locale. Impactul acestor măsuri guvernamentale se va propaga de la administratorii Pilonului II (care sunt obligaţi să îşi diminueze comisioanele şi să îşi mărească semnificativ capitalul social, în funcţie de mărimea activelor administrate) către întreaga societate în mod direct sau indirect. Având în vedere că astăzi fondurile de pensii private obligatorii sunt unii dintre cei mai importanţi investitori instituţionali în economia românească, suntem convinşi că lipsa lor în contextul economic va constitui un prejudiciu semnificativ pentru finanţarea dezvoltării economiei locale, dar şi a deficitelor fiscale. Surpriza suspendării contribuţiilor la Pilonului II de pensii pe o perioadă de zece ani pentru industria construcţiilor poate ridica de asemenea semne de întrebare referitor la intenţiile pe care legiuitorul le are cu aceste fonduri pe viitor.
Ca ultim argument, considerăm că scenariul în care piaţa locală de capital ar putea fi promovată la statutul de piaţă emergentă este în acest moment complet compromis.
Reporter: Cum aţi caracteriza evoluţia pieţei locale a fondurilor de investiţii în anul 2018 în general, şi a fondurilor administrate de Certinvest în special?
Horia Gustă: Per ansamblu, piaţa de capital autohtonă a fost caracterizată în 2018 de evoluţii moderat pozitive, marcate însă de două momente nefaste. O primă perioadă de depreciere s-a înregistrat în intervalul aprilie - iunie 2018, când zvonurile referitoare la modificarea regimului de colectare şi administrare a fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au dus la scăderi ale cotaţiilor bursiere. Al doilea moment nefavorabil îl reprezintă picajul bursier înregistrat ca urmare a ordonanţei de urgenţă din decembrie 2018, care prevede reglementări drastice atât pentru marile companii, cât şi pentru populaţie. Din păcate, aceasta a anulat trendul pozitiv înregistrat pe parcursul anului 2018 de principalii indici ai Bursa de Valori Bucureşti, determinând scăderi semnificative şi total neaşteptate pe finalul anului, deprecieri ce practic au anulat creşterile înregistrate pe parcursul ultimelor douăsprezece luni.
Din perspectiva fondului Certinvest Obligaţiuni, acesta a înregistrat o creştere a numărului de investitori, aspect determinat de accesul facil la platforma noastră de tranzacţionare online, de posibilitatea cumpărării de unităţi de fond prin intermediul cardului bancar şi de politica de investiţii a fondului.
Evoluţia fondurilor de acţiuni administrate de Certinvest a fost direct influenţată de mişcările din piaţa de capital. Cele trei fonduri de indici administrate de SAI Certinvest au fost afectate de măsurile guvernamentale, acestea replicând în proporţie de minim 90% indicii BET, BET-FI şi BET-XT. Totuşi, fondul Certinvest BET Index a reuşit să înregistreze în 2018 un randament pozitiv.
Reporter: Ce factori au avut un impact pozitiv pentru fondurile de investiţii în anul tocmai încheiat şi care au fost principalele obstacole?
Horia Gustă: Ca factori pozitivi putem menţiona politica generoasă de dividende a principalilor emitenţi, performanţele financiare înregistrate de aceştia în 2018, nivelul scăzut al dobânzilor la depozitele bancare şi situaţia macroeconomică încă pozitivă. Pe de altă parte, cadrul legislativ aplicabil Pilonului II de pensii, puseul inflaţionist înregistrat în 2018, continuarea trendului de scădere al activelor administrate de către industrie (conform statisticilor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri), au contrabalansat efectele pozitive amintite.
Reporter: Care au fost tipurile de fonduri preferate de investitori în 2018? Cum explicaţi tendinţele manifestate?
Horia Gustă: În mod paradoxal, preferinţele investitorilor s-au îndreptat către fondurile diametral opuse ca expunere la risc, respectiv fondurile de obligaţiuni şi cele de acţiuni.
Pentru fondurile de acţiuni, aş putea explica această tendinţă prin accelerarea trendului de adoptare a strategiilor investiţionale pasive, prin utilizarea fondurilor de indici ca vehicule investiţionale. În ceea ce priveşte fondurile de obligaţiuni, aş argumenta trendul observat prin dezvoltarea segmentului obligaţiunilor corporative listate.
Reporter: Dar în cazul Certinvest? Ce fonduri au fost preferate de investitori şi care ar fi explicaţiile?
Horia Gustă: Pentru fonduri mutuale, ne încadrăm în trendul general al pieţei fondurilor de investiţii şi observăm interesul crescut al investitorilor pentru fondurile de indici şi de obligaţiuni. Am observat un interes crescut pentru Fondul Certinvest Obligaţiuni ca urmare a realizării de investiţii în segmentul obligaţiunilor corporative, ce au oferit randamente interesante.
În ultima vreme, promovăm soluţiile investiţionale adaptate specificului clienţilor prin intermediul conturilor individuale administrate privat. Astfel, putem răspunde nevoilor acestora prin îndeplinirea obiectivelor investiţionale în condiţiile respectării profilului de risc.
Reporter: Ce evenimente din plan extern au influenţat piaţa noastră de capital în 2018?
Horia Gustă: În plan extern trebuie să vorbim despre scăderea cotaţiilor internaţionale ale petrolului, de războiul comercial dintre Statele Unite ale Americii şi China, dar şi de întărirea dolarului în faţa monedei naţionale.
Reporter: Care este impactul pe care ar putea să-l aibă pentru industria fondurilor de investiţii lansarea pieţei de derivate în ţara noastră?
Horia Gustă: Este dificil de previzionat acest scenariu, mai ales în contextul ultimelor modificări legislative. Ca regulă generală, constatăm că piaţa locală de capital este puţin lichidă şi fără adâncime, în condiţiile unui grad de educaţie financiară a populaţiei care necesită îmbunătăţire. Ţinând cont şi de experienţa funcţionării pieţei de derivate de la Sibiu, considerăm că lansarea unei noi astfel pieţe în ţara noastră nu va avea un impact semnificativ asupra pieţelor financiare locale, cel puţin pentru început.
Reporter: Care sunt, în opinia dumneavostră, motivele pentru care fondurile de acţiuni şi cele diversificate ce cuprind o componentă de acţiuni au o pondere de numai 10% din totalul fondurilor deschise de investiţii? Cum poate fi schimbată această situaţie?
Horia Gustă: Fondurile care au în componenţa portofoliului investiţional acţiuni - într-o proporţie mai mică sau mai mare - presupun şi un risc mai ridicat, fapt ce îi sperie pe investitorii aflaţi la început de drum. În consecinţă, mulţi pornesc investind în fondurile cu grad de risc redus, respectiv fondurile de obligaţiuni. Sunt mai prudenţi, îşi testează abilităţile de investitori.
Toţi administratorii de fonduri îşi propun să îmbunătăţească educaţia financiară în rândul populaţiei, demers în urma căruia ar fi mai uşor de înţeles modalităţile de economisire oferite de fondurile de investiţii. Dacă la aceasta adăugăm cultura cu grad mare de aversiune la risc, rezistenţa la schimbare (conservatorism), nivelul foarte scăzut de economisire la nivelul populaţiei, am putea schiţa "harta investiţională" autohtonă aşa cum aţi descris-o mai sus.
Reporter: Care vor fi, în opinia dumneavoastră, tendinţele industriei fondurilor de investiţii în anul 2019? Dar în cazul Certinvest?
Horia Gustă: Fondurile de investiţii sunt "produse" care trebuie configurate pe profilul investitorilor. În concluzie, şi în 2019 trebuie să urmărim tendinţele acestora şi să le oferim posibilităţi de investiţii atractive, pe toate palierele de risc.
În ceea ce priveşte SAI Certinvest, încurajăm investiţiile în fondurile de acţiuni şi prin faptul că pentru următoarele douăsprezece luni am redus comisioanele de administrare ale celor trei fonduri de indici. În paralel, avem în derulare o campanie şi pentru investitorii care doresc să îşi plaseze resursele financiare în obligaţiuni. Astfel, depunând constant şi succesiv, lună de lună, o sumă de minim o sută de lei, pot beneficia de bonusuri şi extrabonusuri suplimentare.
Este un demers care vine în sprijinirea educaţiei financiare, prin asumarea de către investitori a obisnuinţei de a economisi constant, pentru un orizont de timp relativ îndepărtat.
Reporter: Vă mulţumesc!
1. Bursa Ceaușescu ?
(mesaj trimis de A politic în data de 21.01.2019, 04:53)
Dragnea poți să schimbi denumirea?
În cel mai rău caz Bvb -Ceausescu?
Firmele cotate acolo sunt cele gândite de Ceaușescu de ex Curentu', Gaz' ...?
Digi mai are voie să fie cotată la bursă dacă a omis actul 10?
Presa românească este plătită de cineva să tacă cu evenimentele de la Paris?
Le Monde bate ceva apropouri cât de corectă e presa de la ei, iar franțuzu' oprește distribuirea unui ziar, ceva zice de RT live?
Ieri s-a născut Federer 2 ?
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 06:02)
Retardat.
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de R în data de 21.01.2019, 09:09)
Domnule Gustă, stați liniștit. Statutul de piață emergentă va fi obținut de Grădinescu de la ASF. Nu ați văzut la "măreața" sa audiere că știe exact (printre 100 de bâlbâieli) ce înseamnă emergent? O rezolvă Găbiță între 3 like-uri pe LinkedIn unde îi place să stea non-stop. Și nu în ultimul rând Universitarul Impostor Leo Badea. El un mare doctor finanțist va face BVB piață dezvoltată direct. Ce să mai. Niste nimeni absoluți conduc ASF. Niște nu li tăți. Țară fără viitor!
2. Fara P.S.D.
(mesaj trimis de Dr.WHO în data de 21.01.2019, 05:02)
Pana nu se scapa de acest govern de incompetent, hoti, lichele, rapandule, nu se va misca nimic.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 06:00)
E foarte greu sa se scape. Oamenii nu ies la vot decât pt președinte, iar PSD-ul mobilizează lume. Mai ales acum cu toate pensiile și salariile mărite. Oamenii simt în buzunar și spun Pai ne-au dat. Au făcut treaba. Mai vine Primarul din localitate și îi învață Cum sa voteze, mai iau ulei, zahar, câteva sute de lei și gata. Ce-i pasa cuiva de la tara de prin Vaslui, Dolj sau oriunde ca a căzut bursa sau ca nu o sa mai fim piata emergenta? Habar n-are ce înseamnă astea....
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 06:03)
Pai, nici nu conteaza.
2.3. Oltchim cel mai bun exemolu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.01.2019, 06:32)
cum sa pacalesti niste naivi!. Poate ne expluca domnul de la Certinvest daca e posibil sa faci bilantul prin metoda going
concern dupa ce la sfarsitul anului 2017 vinzi 90 de procente din active? Aici nu dwranjeaza la promovare...Adica statul investeste ca tembelu si apoi tot el plateste subventia inapoiati sa piata sa si ja Lordul Ratcliffe un iaht noch. Macar sa l numeasca Oltchim ca sa ne mandrim si noi cu ceva
3. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.01.2019, 07:02)
...
3.1. Mesaj eliminat conform regulamentului (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.01.2019, 08:03)
...
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.01.2019, 10:10)
Redacția își asumă vorbele intervievatului, dacă îi dai lui bani lună de lună, te educă financiar. :)))))
3.3. e mai ieftin ca mine (răspuns la opinia nr. 3.2)
(mesaj trimis de The Brute în data de 21.01.2019, 12:37)
eu taxez numai cand nu am dreptate:-)
4. Mesaj eliminat conform regulamentului
(mesaj trimis de Redacţia în data de 21.01.2019, 12:36)
...