Solicitările de creşteri de salarii ale sindicatului de la fabrica Electrolux Satu Mare presupun aceeaşi cheltuială pentru angajator ca şi propunerile înaintate de companie, dar sindicaliştii au în vedere creşterea salariilor cele mai mici şi nu a salariilor personalului TESA, a declarat, astăzi, preşedintele Cartel ALFA, Bogdan Hossu.
"După întâlnirea cu doamna ambasador, am înregistrat dosarul care prezintă lipsa unui dialog între conducerea Electrolux Satu Mare cu sindicatul, practic suntem în cea de-a şaptea săptămână de grevă, iar conflictul excede unui comportament normal între cei doi parteneri. Ceea ce revendică sindicatul este o altă formă de distribuire, fără să afecteze masa salarială, adică oferta pe care o face angajatorul dă acelaşi cost de creştere de masă salarială ca şi ceea ce cere partea sindicală. (Diferenţa, n.r.) e doar forma de distribuire a acestor bani, întrucât ecartul e deosebit de mare între muncitori şi corpul TESA, aplicarea unei creşteri procentuale înseamnă că pentru salariaţi ar veni o creştere de 10-12 euro pe lună, iar pentru TESA creşterea salarială ar fi undeva la 1.000 de euro. Sindicatul cere o distribuire a aceleiaşi sume, făcând aceeaşi cheltuială pentru întreprindere, dar care ar însemna pentru marea majoritate a angajaţilor cu salarii mici o creştere substanţială, de aproximativ 80 de euro pe lună în plus la salariul net", a afirmat Bogdan Hossu, potrivit Agerpres.
Liderul sindical a făcut aceste declaraţii la finalul întrevederii de astăzi cu ambasadorul Suediei la Bucureşti, Anneli Lindahl Kenny.
Întâlnirea s-a desfăşurat în timpul protestului organizat de angajaţii grevişti de la fabrica Electrolux Satu Mare în faţa Ambasadei Suediei.
"Doamna ambasador ne-a spus că sunt limitate competenţele domniei sale, pentru că nu se poate amesteca într-un conflict social între o companie privată şi un sindicat, dar va transmite către Electrolux ceea ce i-am transmis. Am cerut în scrisoarea lăsată doamnei ambasador facilitarea unei întâlniri, ori aici ori în Suedia, cu conducerea Electrolux, tocmai în vederea găsirii unei soluţii, pentru că se pare că actuala conducerea a Electrolux Satu Mare este blocată şi refuză complet dialogul social cu sindicatul", a adăugat Bogdan Hossu.
Acesta s-a referit şi la ultimele negocieri care au avut loc între grevişti şi conducerea Electrolux Satu Mare.
"Propunerea angajatorului actual a rămas pe aceeaşi poziţie, procent şi nu sumă fixă, care să compenseze sau să micşoreze ecartul deosebit de mare, chiar pentru o companie privată, între salariile TESA şi salariile muncitorilor. În Suedia, raportul este undeva la 1la 5, iar în România e 1 la 15, ceea ce e o mică deosebire de distribuire a efortului în dezvoltarea întreprinderii", a menţionat preşedintele Cartel ALFA.
Acesta a criticat comportamentul conducerii fabricii Electrolux faţă de grevişti.
"Se pare că s-a mers pe o poziţie de forţă a angajatorului, care spera că salariaţii nu vor rezista în grevă mai mult de 3-4 săptămâni, neavând resurse şi practic cu disperarea care există pentru marea parte a populaţiei faţă de nivelul de sărăcie cu care ne confruntăm. N-au reuşit, au făcut diferite elemente de intimidare, cum ar fi chestiunea cu tichetele de masă date numai celor care erau în întreprindere, şi chiar încercarea de a face o plângere penală împotriva conducerii sindicatului. Sunt forme de intimidare, dar nu putem fi intimidaţi, iar colegii noştri nu vor renunţa atât de uşor, dar şi escaladarea acestui conflict nu face bine nimănui. Greviştii trăiesc în prezent din resursele proprii şi din ajutorul de grevă constituit în interiorul Cartel ALFA pentru colegii de la Electrolux. Suma nu e foarte mare, undeva între 700-900 de lei de persoană pentru cele 7 săptămâni", a adăugat Bogdan Hossu.
Câteva zeci de persoane, dintre care o bună parte grevişti de la fabrica Electrolux de la Satu Mare, au participat, marţi, la Bucureşti la o acţiune de protest în faţa Ambasadei Suediei, nemulţumiţi de faptul că angajatorul refuză mărirea salariilor companiei.
Muncitorii companiei suedeze Electrolux din Satu Mare se află de 8 săptămâni în grevă pentru dreptul la un salariu decent, drept prevăzut inclusiv în codul de conduită al companiei multinaţionale.
Ei cer o creştere de 2 lei în plus pe oră la salariu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 24.04.2019, 07:40)
Dupa atata umilinta , salariatii ar trebui sa majoreze cererea de la 2 la 3 lei pe ora
2. fără titlu
(mesaj trimis de nicu în data de 24.04.2019, 19:17)
ce salarii au si de ce nu le pubiica. sa ceri este usor dar sa muncesti este greu. la munca puturosilor nu la intins mina.