IANUARIE FINANCIAR Căderea leului

E.O.
Ziarul BURSA #Bănci-Asigurări / 5 februarie 2019

Căderea leului

Moneda naţională a înregistrat o cădere constantă şi accentuată, în luna ianuarie, faţă de principalele valute de pe piaţa noastră. Acest fenomen a adunat în jurul său opinii diverse, o parte din opinia publică arătând cu degetul către Banca Naţională a României (BNR).

Leul slăbeşte faţă de celelalte monede în contextul în care, încă de la finalul anului trecut, a izbucnit un scandal în jurul ROBOR, după ce Guvernul a aprobat impozitarea activelor bancare în funcţie de nivelul acestui indice.

Astfel, ROBOR la 3 luni a scăzut la 2,99% în 3 ianuarie 2019, de la 3,02% în ultima zi a lunii decembrie 2018, urmând să scadă constant o perioadă, până la valorea de 2,9%. În a doua parte a lunii ianuarie, respectiv în data de 23, a revenit la nivelul de peste 3%, în 31 ianuarie situându-se la 3,06%.

După ce a izbucnit un întreg scandal în jurul modului în care este calculat acest indice, senatorul ALDE Daniel Cătălin Zamfir acuzând băncile că manipulează ROBOR sub supravegherea BNR, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu a anunţat că declanşează o analiză pe ROBOR.

În acest context şi în condiţiile în care BNR a menţinut rata dobânzii de politică monetară la 2,5%, moneda naţională s-a depreciat atât faţă de euro, cât şi faţă de dolar şi franc elveţian (CHF), atingând un minim istoric după altul.

În 25 ianuarie, banca centrală a anunţat un curs de referinţă de 4,7648 lei pentru moneda europeană, dolarul a urcat la 4,2034 lei, iar francul elveţian a fost cotat la 4,2213 lei. În ultima săptămână din luna ianuarie, cursul leu/euro a avut câteva zile de scădere, urmând să crească din nou în 30 şi, res-pectiv, 31 ianuarie, luna încheindu-se cu 4,7546 lei/euro.

Analiştii apreciază că investitorii sunt debusolaţi şi dezamăgiţi de evoluţia fiscalităţii din piaţa noastră şi de măsurile adoptate de Guvern peste noapte, multe dintre companii anunţând că renunţă la anumite investiţii pe care le plănuiau pentru perioada următoare, fapt care afectează evoluţia cursului de schimb.

Recent, PSD a cerut Băncii Naţionale a României să îşi facă datoria şi să apere moneda naţională, afirmând că banca centrală are destule resurse în acest sens.

În opinia PSD, cursul valutar nu poa-te şi nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern, singura instituţie abilitată să administreze "controlat" cursul leu/euro fiind BNR.

La rândul lor, reprezentanţii Minis-terului Finanţelor Publice (MFP) au transmis că Banca Naţională a Româ-niei este instituţia care trebuie să stabilească şi să supravegheze respectarea regimului valutar şi să elaboreze politica cursului de schimb, conform art. 2 alin (2) din Legea 312/2004 privind Statutul BNR, nu Guvernul României.

În replică, BNR a subliniat că ea este implicată permanent, "cu atât mai mult în aceste zile, în elaborarea şi aplicarea politicii monetare şi a politicii de curs de schimb, în conjunctura determinată de factori interni şi internaţionali".

ROBOR-ul ar urca la 6% sau la 7% dacă Banca Naţională a României ar interveni pe piaţa valutară şi ar vinde valută din rezerve, a explicat Adrian Vasilescu, consultantul de strategie al BNR. Domnul Vasilescu a afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. (https://www.bursa.ro/euro-catre-dragnea-give-me-five-07612635)

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. Stelian Muscalu spunea ieri la Business Club ca in 2019 Romania are de rostogolit credite de 32 mld lei si are de finantat un deficit bugetar de 26-27 mld. lei. La acestea se adauga un deficit comercial de vreo 11-12 mld .eur ( in 2018 a fost probabil de 13 mld eur) care trebuie si ala finantat de undeva si concureaza pe piata valutara .

    Din cauza incertidutinilor dar si a taxei pe lacomie bancile nu mai vor sa finanteze guvernul la 4-5% in lei pe termen lung, considerand ca este prea riscant, si guvernul viseaza ca se va imprumuta in valuta pe pietele externe. Ideea n-ar fi rea , aduci valuta in tara si mai “stingi” setea din piata valutara. Problema , spunea Muscalu , ca noi in euro suntem deja destul de mult imprumutati pt o tara emergenta si pietele financiare s-ar putea sa devina mai reticente, iar in dolari imprumuturile sunt mult mai scumpe. Deci nu este atat de simplu cum crede dl. Orlando sa te finantezi in valuta...

    Basescu cred ca a rezumat cel mai bine problema : “După părerea mea, după întâlnirea de astăzi [cu cei de la BNR] dl Teodorovici s-a dus și i-a spus lui Dragnea -Șeful treabă s-ar putea să fie groasă, hai să o regândim-” 

    1. As face pariu , sigur ,este doar un scenariu, dar eu cred ca daca guvernul renunta la taxa pe lacomie, va face ceva ca sa suspende platile la pilonul 2 , unde trebuie sa dea peste 8 mld lei in 2019. Nu cred ca au de unde sa scoata banii astia, oricat de mult ar umfla PIBul nominal cu deflatorul si cu cresterea economica de 5,5% in 2019, este greu sa ai venituri bugetare de 341 mld lei ( cu 16% mai mari decat in 2018 ) ca sa sustii cheltuieli bugetare de 367,6 mld lei ( cu 14% mai mari decat in 2018)...

      Sigur , exista si o veste buna in buget pt aristocratia bugetara , cheltuielile lor sunt prevazute sa creasca cu 19% in bugetul pe 2019. La fel si pensiile -the sky is the limit, desi cred ca le-a inghetat putin singele in vine tuturor, chiar si guvernantilor, cu mica devalorizare din ianuarie... 

      Doar in 2018 guvernul a imprumutat de pe pietele externe 1,2 mld usd si 3,75 mld eur. Marea surpriza a guvernului va fi ca pe pietele externe se va intalni cu bancile mama (si prietenii lor ) ale bancilor pe care le taxeaza ca lacome in Romania.

    daca ramane taxa pe activele bancilor, aceasta taxa ar trebui sa se aplice doar la activele care au in componenta rata ROBOR.

    1. corect

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb